REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Princ teme« je že zaprisegel kot predsednik 14. slovenske vlade

»Princ teme« je že zaprisegel kot predsednik 14. slovenske vladeNas čaka »orbanizacija«? Vir:Twitter

Državni zbor je danes, dober mesec dni po padcu vlade Marjana Šarca, razpravljal in na tajnem glasovanju odločal o kandidatu za novega predsednika vlade Janezu Janši.

SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki so minuli teden podpisale koalicijsko pogodbo, so javno obljubile dovolj glasov za Janševo izvolitev, s čimer bi mu podelile tretji premierski mandat.

Predsednik SDS Janez Janša je nato v državnem zboru na tajnem glasovanju po pričakovanju tudi dobil mandat za sestavo nove vlade. Podprlo ga je 52 poslancev, 31 jih je glasovalo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Po izvolitvi je že prisegel kot novi predsednik vlade.

V nagovoru DZ se je zahvalil za zaupanje.

Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado.

Kot je dejal, se v koaliciji zavedajo, da so pred njimi pomembni izzivi, hkrati pa so prepričani, da so te izzive z odgovornim upravljanjem z državo in povezovalno politiko sposobni premagati.

»Danes je bil storjen prvi korak. Pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado,« je še dodal.

Državni zbor je tako Janši danes podelil tretji premierski mandat.

Prvič se je na čelo vlade zavihtel decembra 2004, vlada pa je štiriletni mandat dokončala v nespremenjeni koalicijski sestavi.

Druga Janševa vlada je delovala od februarja 2012 do marca 2013.

Zaradi špekulacij, da utegne Janšo podpreti tudi kateri od poslancev SAB, v tej poslanski skupini glasovnic niso prevzeli.

Nasprotovanje Janševi vladi napovedujejo v LMŠ, SD in Levici.

Podporo kandidatu je pred glasovanjem napovedal poslanec SNS Jani Ivanuša, ali so tako ravnali vsi trije poslanci SNS, pa ni znano.

Nasprotovanje Janševi vladi so napovedali v LMŠ, SD in Levici.

Janša bo moral sedaj predlagati imenovanje ministrov najpozneje v 15 dneh.

Predsedniki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so minuli torek podpisali koalicijsko pogodbo, predsednik republike Borut Pahor pa je predsednika SDS Janšo Državnemu zboru v sredo predlagal za novega predsednika vlade.

Koalicijske stranke zdaj v DZ zasedajo 48 poslanskih mest, toda poslanec SMC Jani Möderndorfer je že napovedal, da Janše ne bo podprl.

Del koalicijske pogodbe so sicer tudi podpisi podpore poslancev, ki jih je po Janševih trditvah dovolj za večinsko vlado.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek

Za izvolitev novega mandatarja je bilo potrebnih najmanj 46 glasov, glasovanje je bilo tajno. 

Po glasovanju je pričakovano odstopil tudi predsednik DZ Dejana Židana. Kdo ga bo nasledil, v SMC, ki jim to mesto po koalicijskem razrezu pripada, še niso pojasnili.

Neuradno pa naj bi to bil vodja poslanske skupine Igor Zorčič.

Janša je stranke, s katerimi sedaj sklepa koalicijo, imenoval tudi za izpostave 'udbe'".

Odločitve SMC sicer spremljajo tudi odhodi. V ponedeljek je iz stranke izstopil njen prvi predsednik Miro Cerar.

Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, pa ni znano, je pa verjetno.

Nastanek nove koalicije so spremljali tudi protesti v petek, saj sta dve stranki nove koalicije tudi pred predčasnimi volitvami leta 2018 jasno napovedovali, da v koalicijo s SDS ne bosta šli.

Pri tem je SMC nastala celo na valu odpora korupciji in klijentelizmu, ki jih je v letu 2012 - 2013 poosebljal prav Janez Janša.

Ta je stranke, SMC in DeSUS, s katerimi sedaj sklepa koalicijo je Janša rad imenoval tudi za izpostave »Udbe« ter jih označeval kot del »mafije«, v strankah dosedanje koalicije pa so Janšo označevali kot »princa teme«.

Prav zato je nastanek nove, desnosredinske koalicije še toliko bolj nenavaden.

Janez Janša je medtem že zaprisegel kot novi predsednik vlade. Odprto ostaja samo še nekaj: ali sedaj sledi tudi vse to, kar je spremljalo njegovi prejšnji dve vladi?

Delite članek