REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S shodom proti »koaliciji sovraštva« in tretji vladi Janeza Janše

S shodom proti »koaliciji sovraštva« in tretji vladi Janeza JanšeShod proti tretji vladi Janeza Janše

Nekaj dni pred tem, ko naj bi nova »štiriperesna« koalicija (v torek, 3. marca) v Državnem zboru potrdila novega predsednika vlade, so v središču Ljubljane znova potekale demonstracije.

Koalicija posameznikov, nevladnih organizacij, podjetij in drugih akterjev namreč danes pripravlja shod Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva, na katerega poziva preko družbenega omrežja Facebook.

Organizatorji sporočajo, da politika stranke SDS temelji na sovraštvu: do soljudi, okolja in kulture. Demonstracij se je udeležilo med 2000 in 3000 ljudi.

»Danes ni mogoče, da sovraštvo vlada samo. Politika strahu, nasilja in okoljskega uničenja lahko zavlada le, če SDS podprejo stranke, ki trdijo, da bodo skrajno desničarskemu sovraštvu dale človeški obraz,« so zapisali na Facebook strani organizatorji.

V torek bodo o tem, ali se bodo pridružili koaliciji sovraštva s stranko SDS, glasovali Igor Zorčič, Monika Gregorčič, Jani Möderndorfer, Gregor Perič, Branislav Rajić, Janja Sluga, Mateja Udovč, Dušan Verbič, Gregor Židan, Mojca Žnidarič (vsi SMC), ter Franc Jurša, Jurij Lep, Ivan Hršak in Robert Polnar (vsi DeSUS).

Jani Möderndorfer bo najverjetneje glasoval proti, protestniki pa upajo, da bo podobno načelnih poslancev kljub sklenjenim dogovorom v strankah - še več.

»Ne bomo molčali! Poslance SMC in DeSUS bomo opozorili, da se lahko v ponedeljek odločijo tudi drugače in preprečijo, da sovraštvo naslednji dve leti vlada Sloveniji. Vsi na ulico! Vsi pred SMC! Vsi pred DeSUS!« sporočajo organizatorji in poslance SMC in DeSUS pozivajo, da naj ponovno premislijo o svoji odločitvi glede vstopa v koalicijo s SDS.

Udeležence so pozivali, da svoj prihod in protest napovedo tudi tukaj.

Udeleženci shoda so politikom sporočili, da se jim zdi ravnanje stranke SDS popolnoma nesprejemljivo ter da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci ne držijo besede, kot je dejal eden izmed organizatorjev shoda Filip Dobranić.

Na družbenih omrežjih so simpatizerji desnih strank takoj kritizirali omenjeni shod, češ da novi vladi ne daje njenih običajnih 90 dni političnega miru.

Po drugi strani pa so kritiki desnih strank opozorili na dejstvo, da je opozicija ves čas dosedanje vlade in v času prejšnje vlade organizirala različne shode in proteste, ki pa jih ne želi videti sedaj, ko nastopa tretja Janševa vlada.

Organizatorji shoda ob sestavljanju nove koalicije opozarjajo predvsem na obljube in zapise strank ter poslancev.

Zombiji - protesti v Sloveniji 2013

Med drugim so zbrali tvite, ki so jih objavili poslanci SMC in DeSUS, v katerih so le-ti seveda v preteklosti sporočali nekaj popolnoma drugega, kot trdijo danes in tedaj redno kritizirali delovanje SDS.

Objavljeni so na strani dogodka in na profilu inštituta Danes je nov dan.

»Ljudi je treba spomniti, kdo so ti poslanci in poslanke ter na njihove obljube in obljube strank, ki so jih javno predstavljali na televiziji, spletu ali v tiskanih medijih. To je ključen del našega sporočila. Dali so obljubo, na podlagi katere so ljudje oddali svoj glas. In zdaj bodo to obljubo požrli je poudaril Filip Dobranić.

Protestniki so se sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. Okoli tisoč oseb je na družbenem omrežju Facebook potrdilo udeležbo.

Analitiki medtem opozarjajo, da je k oblikovanju nove koalicije najbolj prispevala velika želja Janeza Janše, da vlado sestavi pred volitvami, saj bi jo po volitvah težje.

Morebitnih partnerjev za »sodelovanje« bi bilo manj, saj vsaj dvema strankama, ki sta zdaj pripravljeni sodelovati, grozi izpad iz parlamenta.

Poziv na shod proti vladi Janeza Janše

V razmerah »zdaj ali nikoli« je stekla širša mobilizacija.

Prebudil se je tudi Zbor za republiko, civilnodružbeno gibanje SDS, ki ga je nekoč vodil pravosodni minister v drugi Janševi vladi dr. Lovro Šturm, ki je tudi malteški vitez in zagovornik interesov katoliške cerkve.

Zdaj združenje vodi še en pomembni predstavnik SDS, njen nekdanji poslanec in predsednik državnega zbora France Cukjati.

Desnosredinska koalicija

V imenu Zbora za republiko je v ponedeljek parlamentarne stranke pozval k »državotvorni drži« in »prenehanju izključevanja«.

Prebudili so se tudi v katoliški cerkvi.

V pastirskem pismu za postni čas so recimo zapisali, da bi se morali spomniti enotnosti, ki je te kraje prežemala v času osamosvajanja. Tudi oni so pozvali »proti izključevanju«.

Hkrati je neodvisno od tega pisma Nadškofijski referat za versko izobraževanje odraslih pripravil več predavanj. V sredo je že potekalo prvo predavanje Obsedenost in satanizem, predaval pa je Cukjati.

Ob bližajoči se tretji vladi Janeza Janše in dejstvu, da je predsednika SDS za mandatarja predlagal tudi predsednik republike Borut Pahor pa so se oglasili tudi v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB).

Njen predsednik Marijan Križman je Boruta Pahorja opozoril na Janševe izjave, s katerimi že leta ponižuje partizanstvo in pomen svetovno priznanega proti-nacifašističnega odporniškega gibanja.

»Posmehljivo in cinično napadanje slovenskega narodnoosvobodilnega boja s strani politikov, ki se sicer želijo prikazati v državotvorni luči in voditi to državo, ob tem pa ponižujejo partizanstvo in pomen svetovno priznanega proti-nacifašističnega odporniškega gibanja, pri tem pa borce proglašajo celo za morilce in izzivajo, da naj po 75 letih pridejo iz 'hoste', so sporočila, ki so slovensko, zlasti pa borčevsko javnost, zelo prizadela,« so zapisali v svojem pismu.

Delite članek