REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Usodni korak predsednika vlade: bo Šarec zablestel na volitvah ali ga čaka usoda Salvinija?

Usodni korak predsednika vlade: bo Šarec zablestel na volitvah ali ga čaka usoda Salvinija?Šarec in Bertoncelj

Po odstopu predsednika slovenske vlade Marjana Šarca sta v zraku samo še dve možnosti – predčasne volitve, kar je sicer v tem trenutku bolj verjetna možnost - in sestavljanje neke druge vlade, kar pa je manj verjetno.

Kljub temu je jasno, da volitve vsem ne ustrezajo.

Na volitvah bi verjetno pridobili LMŠ in Levica, izgubili pa bi – in to precej – v SMC-ju, SAB-u verjetno tudi v SNS-u in morda v DeSUS-u.

Ni jasno, kaj sprememba na čelu stranke pomeni za DeSUS in ali se lahko ta stranka po zamenjavi na vrhu v tako kratkem času dobro pripravi na volitve.

Janša pa hkrati nima več težav niti z Erjavcem, ki je dejal, da Janša vlade ne bo več sestavljal, ki mu ga je priročno pomagal odstraniti prav Šarec.

Za SD je jasno, da s potezo Šarca prav tako izgublja  - verjetno glasove in zagotovo tudi mesto predsednika Državnega zbora.

Bi bila možna začasna koalicija med SDS, NSi, DeSUS-om in SMC-jem ob sodelovanju še kakšne stranke?

To bo jasno že v prihodnjih dnevih. Brez težav s poslancem Polajnarjem bi takšna vlada lahko računala na 47, morda celo 49 glasov.

En poslanski glas iz SNS je medtem že v SDS in ni nujno, da bo zadnji. Ob tem desna koalicija ne bi imela težav niti s poslancem Polajnarjem.

Janša pa hkrati nima več težav niti z Erjavcem, ki je dejal, da Janša vlade ne bo več sestavljal, ki mu ga je priročno pomagal odstraniti prav Šarec. Nova predsednica DeSUS-a pa ni zelo proti sodelovanju z SDS.

Važno je le, da ostane ministrica ...

Prav zato je Šarec partnerstvo ponudil SMC-ju. Ker od SMS-ja je dejansko odvisno, ali bo vlada samo rekunstruirana ali pa bomo imeli nove volitve.

In Počivalškov odgovor ni bil takšen, kot bi si ga Šarec želel. Se je predsednik vlade, ki je imel v mladosti težave z matematiko, tudi tokrat znova morda preračunal?

Jasno je le, da Levice in SD v takšni desni vladi ne bo.

Izzidi volitev, DZ, Slovenija 2018 Vir; Wikipedia

Enostranska poteza Šarca je zato po svoje res logična in jo je bilo mogoče pričakovati takoj po sprejetju proračuna, toda z njo je znova potegnil precej egoistično potezo, sprejeto enostrasko, brezobzirno in ne glede na usodo partnerjev, kar je slaba popotnica za dogovarjanje s temi strankami v naslednji vladi.

Na podoben način je Marjan Šarec ravnal tudi pred evropskimi volitvami.

Šarčeva poteza je po svoje logična. Vendar je hkrati znova potegnil precej egoistično potezo, ne glede na usodo partnerjev, kar je slaba popotnica za dogovarjanje s temi strankami v naslednji vladi.

Očitno je, da Šarec računa, da številnih obrazov v sedanji koaliciji po naslednjih volitvah več ne bo v politiki in bo zato dogovarjanje enostavnejše …

Zato bi bilo za »majhne« stranke ali pa tiste, ki jim ankete slabo kažejo, oblikovanje nove vlade s SDS vsekakor zelo privlačna alternativa – ne glede na to, da se javno vsi zavzemajo za volitve.

V tem primeru bi bila usoda Šarca lahko enaka usodi Mattea Salvinija, ki je vlado zrušil v upanju, da bo po volitvah njegova stranka še močnejša, nato pa je ostal v opoziciji, ker so se njegovi koalicijski partnerji z opozicijo dogovorili za novo koalicijo.

To morda ne bi bilo slabo niti za Janšo in SDS, ki je po anketah zdrsnila na drugo mesto, obenem pa je v zadnjih dveh letih precej izginila iz medijev.

To bi se v času predsedovanja EU seveda lahko znatno popravilo.

In v tem pogledu bi bil dogovor Počivalška in Janše lahko ključnega pomena in v intersu obeh.

Tako bi lahko obe stranki popravli svojo priljubljenost pred volitvami, če ne, bo vse ostalo tako, kot je.

V SDS bodo sicer po odstopu premierja Marjana Šarca ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek.

Janez Janša in Marjan Šarec

Predsednik SDS Janez Janša pa meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. SDS predlaga, da čas dotlej politika izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov.

Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov.

Po besedah Janše je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci, zato v SDS po današnjem srečanju poslanske skupine predlagajo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen.

Tako vabijo na pogovore o tem, da čas do druge polovice aprila, ko bodo po Janševih ocenah naslednje volitve, izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali desetletja.

Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu.

Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa »napadli enega ključnih korupcijskih problemov.«

»Morda bomo te zakone v času, ko pač vlade ni, lažje sprejeli in se bodo tisti, ki so doslej te zakone zavračali, ali pa zavračali same pogovore, pripravljeni pogovarjati. Tudi zato, ker bodo volivci v tem času mogoče bolj senzibilni,« je ugotavljal Janša. Po njegovih besedah ni govora o partnerstvu v vmesnem času, pač pa o zdravem razumu.

V aktualni sestavi DZ je po njegovem mnenju zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. »Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov,« je dodal Janez Janša.

Ali bo po vašem mnenju nastala nova, desnosredinska vlada - ali pa bomo imeli predčasne volitve?

Ali bomo v Sloveniji imeli predčasne volitve ali novo vlado?

Delite članek