REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Plagiatorka Aleksandra odhaja, »teflonski« Karel ostaja

Plagiatorka Aleksandra odhaja, »teflonski« Karel ostajaVIR: Insajder.com

Čeprav je še pred odhodom Iva Vajgla iz DeSUS-a in pred kandidaturo Aleksandre Pivec za mesto predsednika DeSUS-a kazalo, da bodo uporniški člani stranke upokojencev predsedniku Karlu Erjavcu uspeli izmakniti predsedniški stolček in s tem verjetno tudi ministrsko funkcijo – nič več ne kaže tako.

To pa pomeni, da je bila ministrica – plagiatorka.

»Nora zgodba« o nedovoljenih izplačilih v projektu SRIPT, kot se je izrazil minister Karel Erjavec, bo najverjetneje odnesla ministrico. Gre za projekt, ki ga je izvajala Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS).

Predsednik vlade si je sicer vzel dan časa, da vse prebere, toda hudomušna izjava Karla Erjavca, da naj o usodi Pivčeve odloči kar predsednik vlade Marjan Šarec, ki ima »visoke standarde« ne pušča veliko dvomov o tem, kaj se bo zgodilo.

Že nekaj ministrov je moralo oditi iz Šarčeve vlade zaradi podobnih spodrsljajev, poslanec LMŠ pa celo zaradi sendviča, zato bi bilo res neverjetno, če bi Šarec za ohranitev položaja Pivčeve, ki je očitno ne mara več niti nje mentor Karel Erjavec, tvegal svoj položaj in obstoj sicer vse bolj krhke vlade.  

Na to kaže tudi izjava ministrice Aleksandre Pivec, ki je sicer dejala, da je svoje delo »opravila v skladu z navodili naročnika, vendar jo žalosti, da so, kot se zdaj izkazuje v poročilu, celoten projekt vodili neustrezno.«

Aleksandra Pivec
Aleksandra Pivec

In ne samo neustrezno – tudi ministrica naj bi v svoj žep pospravila več tisoč evrov brez dokazil, da je delo res opravila. Kar najmanj 7650 evrov naj bi pospravila v žep, ob tem pa naj bi si ta denar prislužila še z navajanjem del, ki niso njena.

To pa pomeni, da je bila ministrica – plagiatorka.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je nato dejala, da je pripravljena zapustiti funkcijo, če ne uživa več premierovega zaupanja.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je nato dejala, da je pripravljena zapustiti funkcijo, če ne uživa več premierovega zaupanja.

»Vsekakor želim svoje delo na projektu pojasniti tudi predsedniku vlade, se z njim iskreno pogovoriti. Če bo ocenil, da mi še zaupa, sem pripravljena še naprej opravljati delo kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če pa tega zaupanja ni ali pa če predsednik meni, da bo moje nadaljnje ministrovanje vzbujalo dvom v javnosti, sem predsedniku pripravljena ponuditi svoj nepreklicni odstop,« je sporočila ministrica.

Karel Erjavec pa je medtem Pivčevo napadel z vsemi topovi.

Dejal je, da je SRIPT »kar nora zgodba …«, nato pa puščice usmeril proti upornikom v vrstah DeSUS-a.

»Če se ugotovi nezakonitost ali če bo protikorupcijska komisija (KPK) ugotovila nepravilnosti – Pivčeva sama je namreč priznala, da teh prihodkov ni prijavila KPK –, kaj to pomeni za nadaljnje vodenje stranke, če bi jo na kongresu podprli? Dejstvo je, da predsednik stranke ali član vlade ne more biti na tem položaju, če bi se izkazalo, da je ravnal nezakonito ali da je obstajalo kakšno koruptivno tveganje,« je dejal Karl Erjavec v pogovoru za Delo.

 Služba za razvojna sredstva gospodarskega ministrstva v tako imenovani zadevi SRIPT ugotavlja, da je turistično-gospodarska zbornica z Aleksandro Pivec sklenila dve avtorski pogodbi (za 3980 in 3670 evrov bruto). Prejela pa naj bi 4000 evrov.

Iz poročil o izvedenih delih, ki jih je objavil portal Požareport, pa ni razvidna količina opravljenega dela. Prav tako poročila, ki jih je spisala kot dokaz za opravljeno delo, ne vsebujejo strokovnih podlag, metodologij ali podobnih gradiv, ki bi dokazovala njeno avtorsko delo.

»Menimo, da ne gre za avtorsko delo Aleksandre Pivec,« so zapisali med drugim. Določene njene tekste so našli objavljene na spletu ali pa se teksti pojavijo tudi pri drugih zunanjih izvajalcih.

Ministrstvo bo od zbornice zahtevalo povrnitev denarja, vključno z zamudnimi obrestmi.

Poleg tega so oktobra okrožnemu državnemu tožilstvu naznanili sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin pri projektu proti zbornici in njeni takratni direktorici Klavdiji Perger, ki jo je upravni odbor medtem že razrešil.

Menimo, da ne gre za avtorsko delo Aleksandre Pivec, ugotavlja Služba za razvojna sredstva gospodarskega ministrstva v zadevi Sript.

Aleksandra Pivec je bila tedaj še državna sekretarka na vladnem uradu za Slovence po svetu. Dogovorjenega dela menda ni v celoti opravila, poleg tega so nanjo leteli očitki, da je bilo delo, ki ga je opravljala še za ZRS Bistra Ptuj, nezdružljivo z opravljanjem ministrske funkcije.

O tej problematiki so poslanci spregovorili tudi na skupni seji odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo, kjer so poudarili, da so anonimke o ministričinem delu začele krožiti po tem, ko je najavila kandidaturo za predsednico DeSUS-a.

Ker se januarja pripravlja kongres DeSUS bi vse to lahko Pivčevi onemogočilo naskok na funkcijo predsednice stranke.

»Ves čas trdi, da ni nič nezakonitega. V tem primeru ni problema, vendar pa dokumenti kažejo drugače,« je bil piker Karel Erjavec.

Očitno je, da Erjavec, ki so ga že poimenovali »teflonski« (ker se ga nič ne prime) precej dobro brani svojo pozicijo.

In očitno ima tudi neznansko srečo, saj vsi ti podatki o spornosti Pivčeve niso bili objavljeni kadarkoli prej, pač pa prav v trenutku, ko je za ministrico Aleksandro Pivec to najbolj neugodno, medtem ko Karlu Erjavcu kar najbolj koristi.

Pesticidi kmetijstvo

Res pa je, da ministrica tudi na svojem področju ni pokazala prav veliko.

Ustvarila je predvsem konflikt med kmeti in velikimi kmetijskimi podjetji.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je namreč napovedala spremembe na področju kmetijske zemljiške politike ter postopen odvzem zemljišč kmetijskim podjetjem v korist družinskim kmetijam in mladim kmetom – kot ukrep »za spodbujanje, rast in razvoj.«

Po sedanjih predvidevanjih naj bi z ukrepi odvzeli okoli 4100 hektarjev zemljišč, ki bi jih nato dobile družinske kmetije oziroma praviloma večji kmetje.

Pričakuje se zmanjšanje dohodkov velikih kmetijskih podjetij, ministrstvo pa jim predlaga, da »prilagodijo in prestrukturirajo svojo proizvodnjo, tako da nadomestijo izpad dohodka z izgubljenih površin.«

Na svojem področju je ministrca ustvarila predvsem konflikt med kmeti in velikimi kmetijskimi podjetji.

Nekateri priznani strokovnjaki, na primer dr. Emil Erjavec, so zelo ostro kritizirali ne samo vsebino novega zakona, pač pa tudi način njegove priprave.

Spremembe zakona pa je ministrica napovedala na podlagi simulacije, pri kateri pa priznani inštituti sploh niso sodelovali.

 »Pri simulaciji niso sodelovali, ker je to matematični del, ki ga upravlja računalnik«, je za Insajder pred napovedanimi spremembami razkrila ministrica.

Izjava je bila seveda absurdna in nelogična: z njo se ne da pojasniti, zakaj strokovnjaki niso smeli sodelovati pri študiji, računalniki pa seveda še vedno prav nič ne »upravljajo sami«. 

Njen odhod bo zato najverjetneje ustavil tudi nekatere spremembe, ki jih mnogi v Sloveniji ne bi bili veseli.

Delite članek