REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova blamaža: Slovenija nasprotovala 19-tim državam EU, ki so solidarne z Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Latvijo in Slovaško

Nova blamaža: Slovenija nasprotovala 19-tim državam EU, ki so solidarne z Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Latvijo in SlovaškoPoražena zaveznika: Janša in Kurz pred Svetom EU. Vir: Twitter

Države članice Evropske unije so se v četrtek zvečer dogovorile o distribuciji skoraj treh milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva tistim državam, ki ga najbolj potrebujejo, je v izjavi sporočila Portugalska, ki trenutno predseduje Svetu EU.

Solidarnostni porazdelitvi bolj prizadetim državam pa so nasprotovale Avstrija, Slovenija in Češka, ki so zahtevale svoj celoten delež cepiv glede na število prebivalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Portugalsko predsedstvo Svetu EU je sicer predlagalo, da se sedem milijonov odmerkov razdeli med vseh 27 članic Unije po načelu pro rata oziroma glede na število prebivalcev.

Preostale tri milijone bi po načelu solidarnosti namenili državam, ki trenutno najbolj zaostajajo pri cepljenju - Bolgariji, Hrvaški, Estoniji, Latviji in Slovaški.

Namesto da bi našli enotno rešitev, so Avstrija, Slovenija in Češka zahtevale svoje delež pro rata (delež na število prebivalcev) od desetih milijonov odmerkov cepiva Pfizer in ne nameravajo dela odstopiti državam, ki so v stiski in imajo težave s počasnim cepljenjem.

Večina medijev v svetu poroča zelo negativno o Avstriji, Češki in Sloveniji. Mediji tudi izpostavljajo dejstvo, da so zdaj tri države - Avstrija, Češka in Slovenija - odrezane in izvzete iz evropskega dogovora in da prav tako ne bodo vključene v dodatno razdelitev 3 milijonov odmerkov.  

Uradni Dunaj je že pred tem obtoževal EU, da je nepravično »delila« cepiva, pokazalo pa se je, da jih je Avstrija dobila celo več kot druge države in da Evropska komisija sploh ne »deli«« cepiv, pač pa to dela odbor, ki naroča potrebne količine.

V njem pa ima vsaka država svojega predstavnika.

Težava Avstrije, Slovenije in še nekaterih držav pa je bila predvsem v tem, da so ponujene količine cepiva BioNTech/Pfizer deloma zavrnile.

Predvsem Avstriji druge države zaradi takšnega obnašanja niso želele podeliti cepiv iz svoje kvote. Avstrijo pa je nato podpirala tudi Slovenija, obe pa sta skupaj s Češko – zaradi slabega stanja na Češkem – zahtevali, da se prej razdeli pet milijonov odmerkov cepiv in ne samo tri milijone.

Zato se trojica (Slovenija, Češka in Avstrija) ni pridružila večinski skupini 19 držav, med katerimi so vse ostale države, ki so pokazale solidarnost z Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Latvijo in Slovaško.

Omenjene države bodo sedaj prejele okoli 2,85 milijona odmerkov cepiva, večja skupina pa si bo razdelila 6,66 milijona odmerkov.

Dobavo se pričakuje v drugem četrtletju letošnjega leta.

Toda večina medijev v svetu poroča zelo negativno o Avstriji, Češki in Sloveniji.

»Avstrija, Slovenija in Češka niso želele pomagati petim državam, ki so potrebne pomoči,« piše na primer The National.

Nekateri pa opozarjajo tudi na ironično situacijo, da bosta sedaj Avstrija in Slovenija dobile - zaradi zadnjega dogovora - več cepiv, na račun Češke, za katero sta se menda zavzemali.

Ob tem mediji izpostavljajo dejstvo, da so zdaj tri države - Avstrija, Češka in Slovenija - odrezane in izvzete iz evropskega dogovora in da prav tako ne bodo vključene v dodatno razdelitev 3 milijonov odmerkov cepiv.

Sebastian Kurz in Janez Janša
Cepilni nacionalizem: Sebastian Kurz in Janez Janša. Vir: Twitter

S tem naj bi največ izgubila Češka, ki bi si lahko zagotovila okoli 140.000 solidarnostnih odmerkov.

Ker se ni pridružila predlogu portugalskega predsedstva, je tako izgubila okoli 70.000 odmerkov, ravno toliko pa sta si jih skupaj dodatno zagotovili Slovenija in Avstrija z vztrajanjem pri razdelitvi pro rata.

Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000.

Je pa seveda vprašanje, kako se ta »dobiček« meri.

V prejšnjih različicah razdelitve dodatnih količin se je omenjala tudi Slovenija, ki pa je zaradi vztrajne podpore Avstrije, ki je blokirala dogovore, očitno izpadla tudi iz predloga, da dobi še dodatne odmerke cepiv.

Slovenija bo sedaj dobila »več« cepiva, ker ne bo sodelovala pri razdelitvi »svojih« odmerkov iz 3-milijonskega kontingenta, toda na ta način je dejansko s pretiranimi zahtevami dvojec Avstrija-Slovenija škodil predvsem Češki, Slovenija pa tudi sebi, saj bi lahko, če ne bi tako vztrajno podpirala Avstrije, morda bila tudi med državami prejemnicami dodatnih odmerkov cepiv.

Janez Janša je pojasnil, da so pri svojem vztrajali predvsem zaradi Češke.

»Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko,« je tvitnil Janša.

Kot piše Financial Times, sedanja »odločitev ne bo dodelila dodatnih odmerkov cepiv državam, ki jih vodi Avstrija, potem ko so protestno blokirale razdelitev cepiv, ker ni bilo razdeljeno večje število.«

Toda v prejšnjih različicah razdelitve dodatnih količin se je omenjala tudi Slovenija, ki pa je zaradi vztrajne podpore Avstrije, ki je blokirala dogovore, očitno izpadla tudi iz predloga, da dobi še dodatne odmerke cepiv.

Podobno stališče kot Janša ima tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je trdil, da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv.

Toda avstrijski kancler je zaradi zavajanja o razdelitvi cepiv izgubil veliko verodostojnosti med kolegi.

Diplomati pa so kritični do potez Avstrije in Slovenije.

Sebatian Kurz   Vir: Die Presse, Twitter
Sebatian Kurz. Vir: Die Presse, Twitter

»Kancler Kurz je pokazal pomanjkanje solidarnosti,« je poudaril neimenovani diplomat.

Ob tem je spomnil na pismo, ki ga je Kurz pred časom podpisal skupaj s kolegi iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Češke glede enakega dostopa do cepiv.

»Rad piše pisma in potem obrne hrbet zaveznikom,« je opozoril.

Eden od veleposlanikov pa je opozoril, da Slovenija poleti prevzema predsedovanje Svetu EU in ravnanje premierja Janeza Janše po njegovem mnenju pošilja slab signal.

Toda avstrijsko nasprotovanje ostalim članicam EU bo imelo manj slabih posledic v Avstriji, kot pa v Sloveniji.

Avstrijski kancler je namreč že tvitnil, da bo naslednji teden Avstrija naročila milijon odmerkov cepiva Sputnik V iz Rusije.

Prav teh cepiv pa se slovenska vlada pod taktirko Janeza Janše – očitno zgolj zaradi protiruskih sentimentov, ki so globoko zakoreninjeni med članstvom SDS – otepa vsega, kar prihaja iz Rusije ali še bolj »komunistične« Kitajske.

Žrtev te ideološke zaslepljenosti sedanje slovenske vlade pa so znova – prebivalci Slovenije.

Delite članek