REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladi se je dokončno odpeljalo: Psihopatski Janša vsem prepovedal odhod iz Slovenistana!

Vladi se je dokončno odpeljalo: Psihopatski Janša vsem prepovedal odhod iz Slovenistana!Janša je po zgledu Enverja Hoxhe, nekdanjega avtokratskega voditelja komunistične Albanije državo spremenil v bunker. Vir: Twitter

Slovenska vlada je sprejela novo serijo ustavno in mednarodnopravno nezakonitih ukrepov.

Nesposobna, kleptokratska in vsak dan vse bolj smrtno nevarna slovenska vlada je v nedeljo sprejela novo serijo »ukrepov za zajezitev koronavirusa« in z njimi znova drastično posegla v pravice vseh prebivalcev Slovenije.

Do 12. aprila naj bi tako praktično znova »zaprli« vso državo.

Zapovedano je (dokazano neučinkovito) nošenje mask na zunanjih javnih površinah, oteženo je prehajanje v državo in iz nje, prenehale bodo delovati šole, za oskrbo prebivalstva bodo delovale le še najnujnejše dejavnosti itd.

Da je bilo zapiranje zaradi ponovnega naraščanja okužb potrebno, v to seveda ni dvoma.

Tudi zato, ker država ni znala dovolj hitro nabaviti cepiv in cepiti prebivalstva ter pravočasno sprejeti boljših ukrepov je bilo zapiranje nujno.

Nekateri ukrepi so tudi smiselni in bi jih morali uvesti že prej. Državna uprava naj bi tako na primer vendarle delala samo s petino zaposlenih, ta ukrep pa bi lahko uvedli že bistveno prej.

Nekateri ukrepi so tudi smiselni in bi jih morali uvesti že prej.

Državna uprava naj bi tako na primer vendarle delala samo s petino zaposlenih, ta ukrep pa bi lahko uvedli že bistveno prej.

Nekaterih ukrepov ob tem še zmeraj ni, na primer 100-odstotnega nadomestila plač za okužene delavce v samoizolaciji, kar ostaja stalna slabost vseh slovenskih ukrepov.

Koronavirus po Evropi v času prvega vala
Koronavirus po Evropi v času prvega vala. Vir: Twitter

Ob tem pa je Janševa vlada sprejela še vrsto ne samo spornih, pač pa tudi ustavnopravno in mednarodnopravno povsem nezakonitih ukrepov.

Med njimi je najbolj »odbit«, povsem neutemeljen in dobesedno psihopatski ukrep prepovedi »potovanj v države na rdečem seznamu.«

Pravica do gibanja in tudi do zapustitve lastne države je namreč temeljna človekova pravica, ki je ni mogoče in ni dovoljeno omejiti.

Tudi z »izrednimi razmerami« ne, razen v izjemnih primerih, pri tem pa v Sloveniji še vedno ni niti izrednih razmer.

Ne glede na to pa od ponedeljka »ni več mogoče potovati v države na rdečem seznamu.«

Posebna plat norosti in očitne nesorazmernosti tega ukrepa je dejstvo, da poskuša država VNOS virusa v Slovenijo preprečevati s prepovedjo IZHODA iz države.

S tem je celotna država spremenjena v svojevrsten »Bantustan« na obrobju civilizirane Evrope.

V »Slovenistan.«

Nič ni narobe s tem, da država določi pogoje VSTOPA na svoje državno ozemlje ali da se zaradi bolezni zapre.

Toda njena suverenost se neha na njenih mejah. Ali bo njen državljan kam odšel ali ne pa državo ne sme prav nič brigati.

Posebna plat norosti in očitne nesorazmernosti tega ukrepa je dejstvo, da poskuša država VNOS virusa  v državo preprečevati z prepovedjo IZHODA iz države.

Apologeti vlade trdijo, da je pravno vse v redu, ker lahko po sedanji zakonodaji vlada pač »določi pogoje« ob potovanjih v tujino in vrnitvi v državo.

Gre za lažen argument. Za prevaro.

Eno je določiti pogoj, (npr. da ne smeš na turistično potovanje, da moraš biti cepljen, in da ti cepljenje, jasno, tudi omogoči) drugo pa prepovedati izhod iz lastne države v celoti ali potovanje v neko »rdečo« državo.

Cepljenje v svetu
Cepljenje v svetu, najuspešnejše države: Najde kdo Slovenijo?

Le zakaj državljan ne bi smel oditi na »rdeče« območje, kjer je epidemiološka situacija enako slaba kot v Sloveniji, slabša, ali celo – veliko boljša kot v Sloveniji?

Le zakaj se slovenski državljan, na primer, ne bi smel odpeljati do Srbije in tam brezplačno cepiti, saj ta država cepi celo tujce?

Ali pa do Velike Britanije? Ali kakšne podobne države?

Le zakaj se slovenski državljan, na primer, ne bi smel odpeljati do Srbije in tam brezplačno cepiti, saj ta država cepi celo tujce?

Zakaj ne bi mogel na pomoč k pomoči potrebnim sorodnikom?

Ali je bolje, da čaka na bolezen v Sloveniji?

Sploh tudi ni nujno, da se bo vrnil okužen in če lahko dokaže, da je zdrav (s testom ali potrdilom, da je cepljen) ni nobenega razumnega razloga, da bi se mu prepovedoval izhod iz države ali celo vrnitev v državo.

Kaj tako norega lahko sprejme res samo psihopat.

Kaj tako norega lahko sprejme res samo psihopat ... S tem je praktično vsa Slovenija spremenjena v zapor.

S tem je praktično vsa Slovenija spremenjena v zapor, državljani Slovenije pa so ponižani na raven migrantov, ko bodo morali iskati ilegalne poti za to, da bi – prestopili meje lastne države.

Toda slovenska vlada je de facto onemogočila izhode iz Slovenije, kar doslej ni – z izjemo Severne Koreje, Kube ali še kakšne podobne nedemokratične države – naredila še nobena druga omikana država na svetu.

Ena od redkih demokratičnih držav, ki je naredila nekaj podobnega, je Avstralija.

Toda tudi Avstralija ima vrsto izjem (poslovna, humanitarna in nujna potovanja, itd.), ki omogočajo »izhod« iz države, ob tem pa je njihova omejitev najverjetneje veljavna le zato, ker se njihovo pravosodje doslej še ni ukvarjalo z vprašanjem zakonitosti takšne prepovedi.

Še več, pravna osnova je takšna, da v tem primeru omogoča ministru, da s prepovedjo izhodov prepreči širjenje nalezljive bolezni izven meja svoje države.

Anne Twomey, ustavna pravnica Univerze v Sydneyju opozarja, da obstaja dvom, da je avstralski minister za zdravje v skladu z zakonom o »biološki varnosti« tako široko prepoved lahko uvedel z namenom preprečevanja okužb izven države in da je ta prepoved res sorazmerna, oziroma da ni bolj restriktivna in intruzivna, kot je nujno, da se širjenje bolezni izven meja Avstralije prepreči.

Hojsov ukrep celo namenoma »targetira« določeno, njemu neljubo skupino »južnjakov.« Ob tem pa v Avstraliji svoboda gibanja niti ni ustavno varovana kategorija, za razliko od Slovenije, kjer je.

Toda avstralski problem je, da je cilj zdravstvenega ministra drugačen, da se namreč »prepeči tok državljanov, ki bi se pozneje vračali v Avstralijo.«

Torej točno tako, kot je to namen zadnjega vladnega, beri Hojsovega ukrepa.

S tem, da Hojsov ukrep celo namenoma »targetira« določeno, njemu neljubo skupino »južnjakov.«

Ob tem pa v Avstraliji svoboda gibanja niti ni ustavno varovana kategorija, za razliko od Slovenije, kjer je.

Janša je pokazal, kaj zna - predvsem pri ignoriranju pravic starejših
Janša je pokazal, kaj zna - predvsem pri ignoriranju pravic starejših. Matej Tonin iz NSi se je pohvalil, da bodo lahko razpisali 1000 novih mest za namestitve v DSO-jih. Ki so jih pred tem počistili s pomočjo koronavirusne bolezni covid-19 in svojimi kriminalnimi ukrepi. Vir: Twitter

In tako Slovenija kot Avstralija sta podpisnici Mednarodne konvencije o državljanskih in političnih pravicah, ki določa: »Vsak ima pravico zapustiti katerokoli državo, vključno s svojo.«

Države seveda imajo v času pandemije tudi sezname »prepovedanih držav«, iz katerih vstop ni mogoč, vendar pa dovoljujejo svojim državljanom, da zapustijo lastno državo in se nato vanjo vrnejo, tudi tedaj, kadar so obiskali kakšno od držav na »rdečem«, »prepovedanem« ali kakšnem podobnem seznamu.

Lažne so tudi trditve, da Velika Britanija prepoveduje odhode iz države, ki se pojavljajo na spletu.

Lažne so tudi trditve, da Velika Britanija prepoveduje odhode iz države, ki se pojavljajo na spletu.

Uradni London jim samo svetuje, da naj ne potujejo, jim pa potovanja ne prepoveduje.

Nova Zelandija močno priporoča, da se ne potuje, vendar potovanj ne prepoveduje.

V Singapurju državljanom ne prepovedujejo potovanj v tujino, jim pa ne pokrijejo stroškov zdravljenja, če zbolijo zaradi virusa v tujini.

V Kanadi prav tako ni prepovedi potovanj iz države, čeprav vlada priporoča, da naj ljudje tega ne počnejo.

Slovenska, Janševa vlada pa je med demokracijami (za zdaj?) to edina na svetu naredila drugače – tako, da je prepovedala izhod iz države vsem svojim državljanom in celo tujcem!

Kar je morda res eden od največjih znakov, da se je Slovenija iz demokracije že spremenila v demokraturo.

Ne gre samo za nezakonitost, ki je prepovedana z mednarodnimi konvencijami in slovensko ustavo, gre tudi za novo moralno in civilizacijsko dno, za neverjeten razvojni padec države v greznico nazadnjaštva, ki ga je dosegel prav Janez Janša, nekdanji borec za človekove pravice, človek, ki je že bil kar dvakrat (in od tega vsaj enkrat upravičeno) sam v zaporu, danes pa avtokrat, ki drugim v državi greni življenje.

Tokrat je ta nekdanji zapornik celotno Slovenijo - v zahvalo za podporo? - spremenil v zapor.

In ob tem za »odpuščanje« prosil celo svoje sodržavljane.

Odgovori na to njegovo prošnjo so bili od ljudi, ki so ga spoznali celo osebno - brutalno neposredni.

Zanimivo je, da večina medijev te očitne nezakonitosti ni opazila, čeprav so nekateri pravniki na družbenih omrežjih takoj opozorili na diskriminacijo, nesorazmernost in neutemeljenost teh ukrepov Janševe vlade.

Da nobenemu prebivalcu Slovenije vlada ne sme prepovedati izhoda iz države smo opozarjali že v preteklosti, ko se je to poskusilo doseči posredno, s prepovedjo »prehajanja občinskih meja.«

Ker državljan praviloma ni mogel zakonito prečkati meje regij seveda večinoma sploh ni mogel priti niti do meje.

Jelko Kacin - opozorilo ob prehodu meja občin
Jelko Kacin, vladni covid-govorec - opozorilo ob prehodu meja občin. Vir: Twitter

Sedaj pa je to Janševa vlada zaostrila na najslabši možen način in celotno Slovenijo spremenila v koncentracijsko taborišče.

Pa čeprav samo za 12 dni.

Kar pa se, seveda, lahko podaljša.

Ne pozabimo – tudi policijska ura je bila uvedena samo »za teden dni«, pa še vedno traja.

Janševa vlada je med demokracijami edina na svetu naredila drugače – tako, da je prepovedala izhod iz države vsem svojim državljanom in celo tujcem!    

In dobro tudi vemo, kolikokrat smo že slišali, da bo »naslednjih 14 dni ključnih.«

Kako neverjetno tragično je vse skupaj: pred 30 leti smo se borili za svobodo in za svojo državo, toda sedaj nam je Janez Janša, ki se ima za največjega »osamosvojitelja« to isto državo spremenil v zapor.

Zanimivo pa je, da se večina medijev na novo omejitev sploh ni odzvala.

Po sistemu počasnega kuhanja žabe v vedno bolj topli vodi so novo nezakonitost opisali, kakor da gre pač samo še za enega v vrsti »ukrepov.«

»S ponedeljkom bo dodatno omejen vstop v državo in izstop iz nje, saj želi vlada tako pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Odlok bo veljal od ponedeljka do vključno 12. aprila … Prepovedano bo zapustiti Slovenijo za potovanja v države na rdečem seznamu, na katerem so med drugim vse sosednje države, pa tudi države Zahodnega Balkana,« krotko, kakor uročeni ponavljajo slovenski mediji.

Janševa vlada je ukrep sprejela, »ker želi v čim večji meri zajeziti, kar se pričakuje za praznike«, to je »večji odliv tistih, ki bivajo in živijo pri nas in imajo sorodnike ali pa so z območja nekdanje Jugoslavije, kjer je epidemiološko stanje izjemno slabo«, je rasistično naravo novih ukrepov odstopljeni notranji minister Aleš Hojs pojasnil na Brdu pri Kranju.

Pri tem je seveda zelo jasna tudi ponovna »protijužnjaška« naperjenost lažnega ministra Hojsa.

Tisti, ki »živijo in bivajo pri nas« imajo ali slovenska državljanstva ali pa (večinoma) urejeno bivanje in s tem pravico, da se v Slovenijo vrnejo, zato jim je s tem ukrepom želela Janševa vlada to preprečiti tako, da jim je – prepovedala izhod iz države.

Sporočilo je jasno – državljani, ki imajo žlahto v Sloveniji bodo praznovali in se družili in kužili, ostali, ki imajo sorodnike izven državnih meja pa naj lepo sedijo doma in čakajo.

Toda v tem primeru gre ob tem, da Slovenija krši mednarodne konvencije tudi za očitno diskriminacijo, saj bo ta ukrep neproporcionalno prizadel samo del »tujerodnih« državljanov.

Še več, kako neresna in diskriminatorska je sedanja vlada Slovenije se lepo vidi po tem, da je v 12-dnevnem zapiranju na versko »Veliko noč«, torej za en dan, predvideno svobodno prehajanje med regijami v Sloveniji.

Le zakaj? Zakaj ukrepi ne veljajo za vse enako?

Sporočilo je jasno – državljani, ki imajo žlahto v Sloveniji bodo lahko praznovali in se družili in kužili, ostali, ki imajo sorodnike izven slovenskih meja, pa naj lepo sedijo doma (v Sloveniji) in čakajo.

Res, kako civilizirano! Kako enakopravno! In nadvse krščansko!

Pri tem so te slovenske regije enako ali celo bolj »kužne«, kot področja drugih držav na Balkanu.

Cepljenje v Belekspo centru  Vir: Twitter
Cepljenje v Belexpo centru v Beogradu. Srbska vlada je uredila, da državljani, ki se prihajajo cepit v Srbijo iz sosednjih držav v regiji ne potrebujejo ne PCR testov, ne potrdil, da so zdravi, prav tako jih ni čakala karantena. Med čakajočimi so bili tudi Slovenci. Jim je vlada Janeza Janše sedaj ljubosumno prepovedala, da bi se cepili v Srbiji, saj sama ne uspe zagotoviti dovolj cepiv? Je Slovencem prav zato prepovedala izhod iz države? Vir: Twitter

Da gre za popolnoma nesorazmeren ukrep, ki nima zdravstvene podlage pa kaže tudi dejstvo, da so vse države na Balkanu znova zmetane v isti koš, čeprav je na primer epidemiološka situacija med njimi različna in je stanje na Hrvaškem in v Srbiji boljše kot na primer v Črni gori ali na Kosovu.

Ob tem pa je predvsem Srbija celo rekorderka po cepljenih v Evropi, veliko nad Slovenijo, pa za Janševo vlado kljub temu velja za »bolj nevarno« od Slovenije.

Ob tem pa je predvsem Srbija celo rekorderka po cepljenih v Evropi, veliko nad Slovenijo, pa v Sloveniji kljub temu velja za »bolj nevarno« od Slovenije.

Dodatna diskriminacija, ki jo je uvedla slovenska vlada se nanaša na cepiva.

Cepljeni po novem v Slovenijo lahko vstopijo le s potrdilom, da so cepljeni, toda ruskih in kitajskih cepiv Janševa vlada očitno »ne priznava«, čeprav je sama Evropska komisija sporočila, da bo veljavnost »odobrenih evropskih cepiv« verjetno veljavna samo za državljane Evropske unije in gibanje preko notranjih meja EU, ne pa za tuje državljane, kjer bodo pogoje določili pozneje.

»Vstop bo mogoč tudi ob predložitvi potrdila o cepljenju proti covidu-19, pri čemer mora od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca BioNTecha in Pfizerja preteči najmanj sedem dni, od prejema cepiva Moderne pa najmanj 14 dni. Pri cepivu AstraZenece pa mora od prvega odmerka miniti najmanj 21 dni,« sporočajo iz vlade.

O Sputniku V, cepivu Sinopharma ali kakšnem drugem pa ni zapisane niti besede.

Kar pomeni, da Slovenije, če se bi tega res držali striktno, ne bosta mogla obiskati s kitajskim cepivom cepljeni predsednik madžarske vlade Viktor Orbán in ne z ruskim cepivom cepljeni zunanji minister Madžarske Péter Szijjártó.

To bi bil res edini pozitiven učinek zadnjih ukrepov Janševe vlade.

Ampak žal to ni verjetno, ker imata oba diplomatske potne liste.

Ker pa po novem tudi ni več dovoljen prestop državne meje zunaj nadzornih točk, razen za dvolastnike med opravljanjem del, tako sedaj zaradi modrih ukrepov Janševe vlade Slovence čaka novo opravilo.

Vladni ukrep prepovedi potovanj v tujino je ...

Da v maniri migrantov, ki iščejo poti v državo in preko nje, sami poiščejo slabo nadzorovane mejne točke, kjer bodo lahko v prihodnje ilegalno prestopili slovensko mejo in odšli – iz svoje zaporniške države.

Iz Janševega Slovenistana, ven, v tujino. V svobodo!

Delite članek