REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janšev Planet laži: Ne en, pač pa trije filmi in ne dogovor o filmu, pač pa zgolj o »grafiki«

Janšev Planet laži: Ne en, pač pa trije filmi in ne dogovor o filmu, pač pa zgolj o »grafiki«Janša v Evropskem parlamentu, vse do trenutka, ko je enostransko prekinil video-povezavo. Vir: Twitter
Vendar pa taisti dokazi, ki jih navaja sam Planet, kažejo, da zavajajo v kabinetu predsednika vlade in da je Planet temu zelo očitno ne samo nasedel, pač pa namerno širil neresnice.

Na Planet TV so »ekskluzivno« razkrili komunikacijo med pristojnimi službami Evropskega parlamenta in kabinetom predsednika vlade RS, ki naj bi dokazovala, da je bilo pred nastopom predsednika vlade Janeza Janše pred skupino za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic o vladavini prava in medijski svobodi v Sloveniji, vse dogovorjeno in pripravljeno za predstavitev video posnetka, ki ga je nato samovoljno umaknila predsedujoča Sophie in’ t Veld.

»Vse je pripravljeno! Držimo pesti, da bo sistem sodeloval,« je Jonathan Corner iz oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta več kot uro in pol pred predstavitvijo filmčka slovenskega premierja Janeza Janše sporočil predstavniku vladnega kabineta. Corner je nato še tik pred nastopom Janše ponovno potrdil, da je posnetek pripravljen.

»Nato je sledil samovoljen umik posnetka s strani predsedujoče Sophie in’ t Veld,« trdijo v Planetu.

Omenjeni dogovor o predvajanju Janševega video posnetka naj bi sprva potekal preko slovenskega veleposlanika v Bruslju Iztoka Jarca, ki je v internem zaznamku prenesel potrditev predsedujoče In’ t Veldove, da bodo »omogočili tudi grafično predstavitev.«

Na samem zasedanju je zelo jasno povedala, da se lahko materiali vključijo med tiste, ki bodo na voljo poslancem, da pa to ne pomeni, da bodo takoj predvajani že med samo diskusijo. Nikjer ni torej zagotovila, da bodo kakršnikoli filmi predvajani med sejo skupine, v Evropskem parlamentu.

»In’ t Veld je potrdila, da so razprave časovno omejene, uvodoma bi imela PV Janša in MK Simoniti možnost uvodne predstavitve, ki ni daljša od 10-15 minut, sledijo vprašanja delovne skupine po načelu vprašanje/odgovor. Če bo želja po grafični ureditvi, bodo to tudi omogočili,« se glasi interni zaznamek med veleposlanikom Jarcem in vladnim kabinetom.

Vse je bilo torej dogovorjeno, nato pa je sledila laž predsedujoče, so prepričani v Planetu in kabinetu slovenskega predsednika vlade.

Vendar pa je med samo razpravo predsedujoča dejala: »Hvala lepa predsednik vlade, ne vem natančno, kaj je v tem videu, ampak prejeli smo ga v zadnjem trenutku

Eden od prizorov v prepovedanem in zelo enostranskem filmčku Janeza Janše. Vir: Posnetek zaslona

Janša je protestiral: »Pred tremi urami ste prejeli video. Prepričan sem, da so službe Evropskega parlamenta dovolj dobro plačane, da v tem času pripravijo tak kratek video za projekcijo.«

Šlo naj bi za »sprenevedanje,« je prepričan slovenski predsednik vlade.

»Ampak ne moremo ga predvajati v tem trenutku, kajti tolmači tega videoposnetka ne bodo tolmačili. Videoposnetek nam je bil poslan tik pred sejo in bili smo izjemno prožni, skušali smo vam ustreči,« je dejala In’ t Veldova.

To naj bi bila »laž« trdijo v Planetu, pa tudi v kabinetu slovenskega predsednika vlade.

Vendar pa taisti dokazi, ki jih navaja sam Planet, kažejo, da zavajajo v kabinetu predsednika vlade in da je Planet temu zelo očitno ne samo nasedel, pač pa namerno širil neresnice.

Trije filmčki in ne eden - sporočilo skupine EP po incidentu z Janšo
Slovenska vlada je v EP poslala tri filme in še to v zadnjem trenutku, celo med potekom seje, trdi skupina DRFMG EP. Vir: Twitter

Na podrobna pojasnila iz Evropskega parlamenta še čakamo, toda že iz samih navedb Planeta TV, podatkov o delovanju Evropskega parlamenta in uradnega sporočila skupine za spremljanje demokracije je jasno, da navedbe Janeza Janše in Planeta - ne držijo.

Celoten posnetek si je sicer mogoče ogledati tukaj.

Že pripomba Iztoka Jarca, da bodo omogočili »grafično predstavitev« kaže, kje je pravi problem.

Janez Janša pred EP - Vir: Posnetek zaslona
Da je Janša želel narediti medijski cirkus kažejo tudi posnetki ozadij, v katerih je Janša za seboj predvajal prizore, ki kažejo jugokomunistične horde, proti katerim se hrabro bori njegova vlada. Vir:

Od kdaj se namreč »grafična predstavitev« enači z video posnetki? Odgovor je – od nikdar.

Statična grafika s podatki, ki ne potrebujejo veliko prevajanja so eno, film s pripovedovanjem govornika pa nekaj povsem drugega.

Celo v tem primeru »omogočanje grafike« lahko pomeni, da bo potrebno zagotoviti prevod v vseh 24 uradnih jezikov držav članic oziroma za simultane prevode vsaj v jezike poslancev EU iz več držav EU in obratno. Isto velja za film, ki ga je želel predvajati Janša.

Ob tem, da je ta zadeva zelo sporna že zato, ker drugi udeleženci niso imeli možnosti nastopanja s filmi in zato, ker so javne razprave namenjene predvsem razpravljanju, ne pa gledanju, kar lahko razume vsak (razen slovenskega predsednika vlade) je naslednji problem dejstvo, da bi bilo tudi vsak takšen film potrebno prevajati v več jezikov.

Janša in Planet predpostavljajo, da je dovolj, da v njihovem filmu tekst v polomljeni angleščini bere slovenski govorec.

Toda to niso standardi EU.

EU ni unitarna tvorba, kjer bi bilo zapovedano, da se govori samo angleško.

S svojo kritiko, češ da je bil film itak že preveden, Janša in njemu privrženi kritiki Evropskega parlamenta pravzaprav izrinjajo tako slovenščino kot druge uradne jezike EU in pozabljajo, da so ti jeziki enakopravni v EU.

Sophie in’ t Veld Vir: Twitter
Predsedujoča Sophie in’ t Veld je igro Janeza Janše hitro spregledala. Vir: Twitter
V Janševem kabinetu so si po svoje interpretirali besede nekega tehnika in pozabili, da tehniki pač ne odločajo ne o vodenju razprave in ne o objavi video posnetkov.

V manufakturi SDS, ki je zelo enostranski film izdelala, pa ga zagotovo niso prevedli v vseh 24 uradnih jezikov EU, niti najmanj v jezike vseh različnih poslancev, ki so v razpravi sodelovali.

Tudi korespondenca med Jonathanom Cornerjem iz oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta in kabinetom predsednika vlade zato ne dokazuje ničesar.

Corner je lahko res potrdil, da je vse pripravljeno za predvajanje, toda če to ni bila »grafična predstavitev« kot jo je obljubila predsedujoča in ni bilo mogoče v tako kratkem času zagotoviti pravočasne prevode Janševega propagandističnega filmčka ne samo v angleški jeszik, pač pa še druge uradne jezike EP, potem se tehnik ni prav nič »zlagal«, če ni dobil »zelene luči« predsedujoče.

V Janševem kabinetu so si pač po svoje interpretirali besede nekega tehnika in pozabili, da tehniki pač ne odločajo ne o vodenju razprave in ne o objavi video posnetkov.

Uradno sporočilo skupine EP pa razkriva še več.

»Seveda je lahko kateri koli material oddan v obravnavo in #DRFMG ga bo preučil v najkrajšem možnem času. Toda Evropski parlament ni dolžan izvajati oddajanja na zahtevoso zapisali v svojem sporočilu.

Ni šlo le za en video posnetek, kot navajata Planet in Janša, pač pa celo za tri.

»Na naše obžalovanje je bila izmenjava mnenj skupine za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic s slovenskim premierjem Janšo prekinjena, ko je premier zapustil sejo. Na izrecno zahtevo premierja Janše je bilo srečanje DRFMG izjemoma organizirano preko spleta. Premier je želel z DRFMG deliti nekaj vizualnega gradiva. Gradivo, za katerega se je izkazalo, da gre za tri videoposnetke, je prispelo le nekaj minut pred sestankom, nekateri pa tedaj, ko je sestanek že potekal. Vendar je gospod Janša vztrajal, da si je treba videoposnetke ogledati takoj, namesto da bi sodeloval pri izmenjavi mnenj, predvidenih v dnevnem redu sestanka,« so zapisali evroposlanci v svoji izjavi.

Janša in EP
Še več, Janša je EP zlorabil tudi s posnetki, ki jih je predvajal za seboj med zasedanjem seje. Janša je torej na razpravo poskusil vplivati tudi s posnetki, ki jih je prikazoval na zaslonu za seboj - česar prav tako niso počeli ali imeli na voljo ostali razpravljalci. Iz tega je jasno razvidna njegova želja, da si v razpravi pomaga z 'medijskimi berglami' in nato zaradi takšne neupravičene propagandne prednosti poskusi priboriti 'zmage' v razpravi. Vir: Posnetek zaslona

»Videoposnetki so bili po sestanku samoumevno deljeni z vsemi člani DRFMG in bodo del naših razprav, enako kot to velja za ves drug material, ki smo ga prejeli med našo spremljevalno vajo.

Janša je na razpravo poskusil vplivati tudi s posnetki, ki jih je prikazoval za seboj - česar prav tako niso počeli ali imeli na voljo ostali razpravljalci. Iz tega je jasno razvidna njegova želja, da si v razpravi pomaga z 'medijskimi berglami' in nato zaradi takšne neupravičene propagandne prednosti 'zmaga' v razpravi.

Takojšen ogled videoposnetkov med že potekajočo izmenjavo mnenj pa je s strani predsenika vlade postal predpogoj za nadaljevanje sestanka kar odbor obžaluje.

DRFMG je pripravljen sodelovati z vladami in oblastmi držav članic kot del svojega mandata za nadzor groženj demokraciji, pravni državi in ​​temeljnim pravicam v EU. Zato ostajamo odprti za nadaljnji dialog in bomo nadaljevali s pisnimi vprašanji za slovenske oblasti. Upamo, da bodo slovenske oblasti pripravljene na odprto in konstruktivno razpravo,« so sklenili svojo izjavo.

Kaj vse to kaže?

Preprosto, ni šlo le za en video posnetek, kot navajata Planet in Janša, pač pa celo za tri.

Dogovor s predsedujočo je bil ob tem zgolj za »grafiko«, ne pa za »predvajanje filma«, kot trdita Planet in Janša.

Dogovor s predsedujočo je bil ob tem zgolj za »grafiko«, ne pa za »predvajanje filma«, kot trdita Planet in Janša. Da se je predsedujoča kjerkoli obvezala za predvajanje filma med potekom seje – dokazov ni.

Da se je predsedujoča kjerkoli obvezala za predvajanje filma med potekom seje – dokazov ni.

In na samem zasedanju je zelo jasno povedala, da se lahko materiali vključijo med tiste, ki bodo na voljo poslancem, da pa to ne pomeni, da bodo takoj predvajani že med samo diskusijo.

Nikjer ni torej zagotovila, da bodo kakršnikoli filmi predvajani med sejo skupine, v Evropskem parlamentu.

To pa pomeni, da predsedujoča ni ne lagala in ne zavajala.

Tudi prevoda v uradne jezike EU, ki jih je več, skupaj 24, s strani režiserjev tega filma ni bilo, saj besedilo berejo v samo enem jeziku, EP pa očitno tega Janševega filma v kratkem času zelo verjetno res ni mogel prevesti v vse nujno potrebne jezike.

EP. Vir: Twitter
Janša je EP zlorabil tudi s posnetki, ki jih je prikazoval za seboj med pretočnim predvajanjem zasedanja seje.

Z drugimi besedami – predsedujoča Sophie in 't Veld ni prav nič »lagala«, sta pa zavajala, in krojila resnico po svoje predvsem Planet in slovenski predsednik vlade ter spremljajoči žalostni orkester SDS-ovskih medijskih trubačev.

Pri vsem skupaj pa se sploh še nismo dotaknili dveh vprašanj: Kako je sploh mogoče, da v razpravi, kjer gre za izmenjavo mnenj, nekomu pade na pamet, da bo nastopil še s filmom in kaj to pomeni za »enakost orožij« (govorniških) vseh v razpravi, ki so se udeležili (nič hudega sluteč) razprave enakovrednih sogovornikov, ne pa razprave, kjer eden ob besedah uporablja še avdio-vizualno tehniko.

Še več, Janša je EP zlorabil tudi s posnetki, ki jih je prikazoval med pretočnim predvajanjem zasedanja seje.

Da se zgolj enemu od sodelujočih v razpravi omogoči nekaj posebnega, torej predvajanje filma, ni niti običajno, niti prav in nima nobene zveze z odprto, demokratično razpravo, kjer nastopajo vsi enaki.

Janša je namreč na razpravo poskusil vplivati tudi s posnetki, ki jih je prikazoval za seboj - česar prav tako niso počeli ali imeli na voljo ostali razpravljalci.

Iz tega je jasno razvidna njegova želja, da si v razpravi pomaga z medijskimi berglami in nato zaradi takšne neupravičene propagandne prednosti zmaga v razpravi.

V razpravi so sicer nastopili še odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov.

Da se zgolj enemu od sodelujočih v razpravi omogoči nekaj posebnega, torej predvajanje filma, ni niti običajno, niti prav in nima nobene zveze z odprto, demokratično razpravo, kjer nastopajo vsi enaki.

Da niso kino, so Janšo opozorili tudi nekateri poslanci, zgroženi nad nastopom predsednika slovenske vlade.

Jasno je, da je Janša želel izrabiti Evropski parlament s svojo predstavo in svoj povsem enostranski, neobjektiven filmček prikazovati na evropskem odru, ne da bi, na primer, če bi to sploh postala praksa, tudi vsi ostali imeli možnost, da pripravijo in predvajajo podobne filme, kjer bi bili prikazani tudi pritiski Janše na medije, ki jih v Janševem filmu seveda – ni.

Skratka, trditve predsednika vlade, ki jih je z »ekskluzivnimi« informacijami »potrdil« Planet TV kažejo, da gre za poceni zavajanje in manipulacijo, ki ne pije vode.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek