REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dokumenti EU: Slovenija med državami, ki so se odrekle največ cepivom BioNTecha in Pfizerja

Dokumenti EU: Slovenija med državami, ki so se odrekle največ cepivom BioNTecha in PfizerjaPodatki distribucije cepiva Pfizerja in BioNTecha kažejo, da se je Slovenija odrekala cepivu, ko je na zdravstvenem ministrstvu 'ministroval' Janez Janša. Vir: Twitter

Objavljeni so dokumenti Evropske komisije, ki kažejo, da je Slovenija med državami, ki so se odrekle največ odmerkom cepiva BioNTech/Pfizer glede na razpoložljive količine.

Dobili bi ga že v prvi polovici leta, poroča Bloomberg.

Šlo je za odločitev Ministrstva za zdravje, ki ga je tedaj vodil Janez Janša.

Ministrstvo za zdravje je medtem priznalo, da se je tem odmerkom odpovedalo zaradi tega, ker so čakali na odobritev cenejšega cepiva AstraZenece.

Podjetje AstraZeneca je celo spremenilo ime cepiva, da bi ublažilo slabe posledice težav na poslovni uspeh podjetja.

Toda to podjetje ni uspelo zagotoviti naročenih cepiv, nato pa se je pojavil še problem s krvnimi strdki.

Zato v Nemčiji odslej to cepivo uporabljajo le še pri zelo ogroženih starejših osebah, starih nad 60 let, v Franciji za tiste nad 55 let, skandinavske države in Danska pa tega cepiva še vedno ne uporabljajo.

Podjetje AstraZeneca je celo spremenilo ime cepiva, da bi ublažilo slabe posledice težav na poslovni uspeh podjetja.

»Pet držav, ki so zavrnile dražje odmerke Pfizerja zaradi cenejše različice cepiv AstraZenece plačujejo veliko ceno,« je zapisal Bloomberg.

Zato naj bi Bolgarija in Hrvaška s temi količinami lahko do polovice leta cepile le 45 odstotkov prebivalstva, kar je najmanj v EU po Češki.

Pet držav, ki so zavrnile dražje odmerke Pfizerja zaradi cenejše različice cepiv AstraZenece plačujejo veliko ceno.

Estonija naj bi cepila do 50 odstotkov, Latvija 53 odstotkov, Slovaška 46 odstotkov, Slovenija pa 52,02 odstotka prebivalstva.

Za primerjavo: Nemčija bo s svojimi količinami uspela cepiti 61 odstotkov, Danska 80 odstotkov, Malta pa 93 odstotkov prebivalstva.

V prvi četrtini leta je bilo razdeljenih 100 milijonov odmerkov, v drugi naj bi ta številka dosegla 360 milijonov.

Za Bolgarijo, Hrvaško, Estonijo, Latvijo in Slovaško naj bi bile ostale članice pripravljene odstopiti še dodatnih 3 milijone odmerkov, ne bo pa jih dobila Avstrija, ki ne zaostaja tako zelo veliko za drugimi državami.

Več cepiva, hitrejša (temno modra) imunizacija  Vir: Bloomberg
Več cepiva, hitrejša (temno modra) imunizacija. Vir: Bloomberg

Članice EU tudi niso uspele doseči cilja, da cepijo 80 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev in starejših od 80 let.

Podatki kažejo, da so ta cilj dosegle pod 60 odstotki.

Delite članek