REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Maketa odnesla Lebna, vlada že brez tretjega ministra. Toda zakaj odstopa ni ponudil tudi Miro Cerar?

Maketa odnesla Lebna, vlada že brez tretjega ministra. Toda zakaj odstopa ni ponudil tudi Miro Cerar?Leben in Pelko

Okoljski minister Jure Leben se je zaradi vpletenosti v afero maketa drugega tira odločil, da premierju Šarcu ponudi svoj odstop.

Leben je premierju Šarcu svoj odstop ponudil po tem, ko je bila na policijo vložena kazenska ovadba zoper njega.

»Pozivam h koncu te za lase privlečene zgodbe,« je med drugim zapisal Leben.

Leben je premierju Šarcu svoj odstop ponudil po tem, ko je bila na policijo vložena kazenska ovadba zoper njega, nekdanjega infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča (SMC) ter vodstvi direkcij za ceste in infrastrukturo kot kriminalno združbo, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o drugem tiru.

Predsednik vlade Marjan Šarec je nato sporočil, da sta se z Juretom Lebnom, ki mu je ponudil odstop z mesta ministra za okolje in prostor zaradi afere maketa, odločila, da bi v pregretih razmerah težko nadaljeval delo. Njegov odstop je sprejel, ahteva pa tudi odstop Damirja Topolka, direktorja agencije RS za infrastrukturo. Lebna ceni in meni, da 15 let nismo imeli tako dobrega okoljskega ministra. Zato želi, da njegov naslednik nadaljuje njegovo delo.

Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudila ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril predsednik vlade.

Pričakuje tudi odgovornost drugih oseb, katerih imena se pojavljajo v omenjeni zgodbi. Če Topolko ne bo odstopil Šarec pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Leben je danes podal tudi dolgo pojasnilo, v katerem je zatrdil, da je njegova »vest čista«, da pa je istočasno »od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,« je v pojasnilu za javnost, zakaj je ponudil svoj odstop, zapisal okoljski minister Jure Leben, ki meni, da je njegova ekipa na okoljskem ministrstvu naredila 'ogromno' in da 'ni niti pošteno niti odgovorno, da bi projekte, 'ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma'.

Dopisovanja odgovornih za projekt so namreč razkrila, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Izbran je bil dražji ponudnik, ki je za izdelavo izbral cenejšega, ki ni bil izbran, obenem pa so preko agencije Futura prijavljeni na razpisu naročnikom sami posredovali tehnične specifikacije, zaradi česar je takšen razpis seveda že v startu neveljaven in nepravilno izveden.

Vpleteni pa so odgovornost prelagali drug na drugega.

Leben je kot glavno akterko razkritih obremenilnih dopisovanj glede makete označil Natašo Pelko, češ da je kot takratna predstavnica za odnose z javnostjo ministrstva za infrastrukturo delala na lastno pest.

Pelkova pa je vrnila žogico in krivdo za afero prevalila na Lebna, takratnega vodjo projekta in zdaj ministra za okolje, saj je pojasnila, da je delala po navodilu nadrejenih.

Kot pravnik bi Miro Cerar lahko vedel, da je bil postopek že od začetka voden napačno.

To pa seveda ne bo konec te afere. Zastavlja se vprašanje, zakaj odstopa ni ponudil tudi Miro Cerar, saj je bil tudi njegov kabinet vključen v sporno dogovarjanje. In kot pravnik bi Miro Cerar lahko vedel, da je bil postopek že od začetka voden napačno.

Isto velja za državne uradnike. Za razliko od sekretarjev, ki so izbrani po političnem kriteriju so to karierni uslužbenci, ki so dolžni spoštovati zakone ne glede na navodila nadrejenih.

Dolžni so jih tudi opozoriti, kadar nadrejeni ne delajo prav ali pa o nezakonitostih obvestiti druge državne organe. Trditve Nataše Pelko, na primer, da je delala »po navodilih nadrejenih« je zato ne odvezujejo odgovornosti pri sodelovanju v spornem dogovarjanju.

Leben in Šarec

Dopisovanja namreč razkrivajo, da so se dejavnosti o domnevnem dogovarjanju posla začele odvijati, še preden so bili objavljeni razpisi. Agencija Futura je tako osem dni pred razpisom za komunikacijske dejavnosti in 33 dni pred razpisom za maketo v kabinet takratnega premierja Mira Cerarja in na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, njegov državni sekretar Jure Leben pa je bil vodja projekta drugi tir, pošiljala cenike.

Marjan Šarec si ne more privoščiti, da žrtvuje še Cerarja, saj bi v tem primeru ostal tudi brez vlade.

Predsednik SMC-ja Miro Cerar se je zjutraj že pogovoril z ministrom za okolje Juretom Lebnom, ki okreva v jeseniški bolnišnici.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa ocenjuje, da je Leben glede na očitke o odgovornosti pri poslih z maketo drugega tira storil prav, saj bi težko nadaljeval svoje delo.

Erjavec pričakuje, da bo premier Šarec potegnil potezo, ki bo najboljša za vlado.

»Glede na to, da je minister sam ponudil odstop, menim, da je odločitev predsednika vlade precej predvidljiva,« je povedal Erjavec.

Pred nekaj dnevi smo zapisali:" Jure Leben pravi, da so ob naročanju makete drugega tira 'delali na način ekipe'. In nihče od ostalih v tej zgodbi ni ugovarjal. Prav. Ampak potem naj celotna 'ekipa', ki je sodelovala ob tem katastrofalno izpeljanem 'poslu' - tudi športno sprejme odgovornost. Naj torej odstopijo – vsi vpleteni v tej 'ekipi', predvsem pa Topolko, pa tudi Leben in Cerar. Naj torej tudi športno, kot 'ekipa', priznajo tudi svoj poraz." 

In točno to se je tudi zgodilo - žal znova ob nemajhni "pomoči" predsednika vlade.

 

Delite članek