REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elektronska pisma glede "makete drugega tira" razkrila vnaprej dogovorjen posel

Elektronska pisma glede Metod Dragonja, direktor podjetja 2TDK, foto: STA

Zaradi makete drugega tira so kriminalisti pri štirih osumljencih zaradi nepravilnosti v postopkih opravili hišne preiskave, afera pa medtem še vedno zaposluje slovensko javnost.

Očitno je, da so si vpleteni v afero in nedovoljeno dogovarjanje tako intenzivno dopisivali preko elektronske pošte, da je na koncu veliko teh sporočil prišlo tudi v javnost.

V medijih se je doslej pojavila cela vrsta elektronskih pisem, tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Vpleteni odgovornost prelagajo drug na drugega, vse glasnejši pa so pozivi k prevzemu politične odgovornosti.

Tudi Cerarjev kabinet je bil vključen v sporna dogovarjanja z oćitno vnaprej izbranim izdelovalcem makete.

Tudi zato, ker predsednik vlade Marjan Šarec sicer še vedno "zaupa" ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu, ki je zatrdil, da premier njegovo razlago dogodkov "sprejema."

Kako dolgo bo to "sprejemanje" in "zaupanje" še aktualno, bomo verjetno videli že kmalu.

Minister za okolje in prostor Jure Leben trdi, da so delali po sistemu "ekipe." Je bil v tej njegovi "ekipi" poleg nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča tudi Miro Cerar?

Policija sicer preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018, toda elektronska pisma vpletenih v afero dokazujejo, da se je dogovarjanje za posel "pod mizo" začelo že veliko prej. 

V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oz. spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na višjih ravneh.

V oddaji Tarča na TV Slovenija so v četrtek razkrili sporočila, ki kažejo, da so se aktivnosti o domnevnem dogovarjanju posla začele odvijati še preden so bili objavljeni razpisi. Agencija Futura je tako osem dni pred razpisom za komunikacijske aktivnosti in 33 dni pred razpisom za maketo v kabinet takratnega premierja Mira Cerarja in na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, njegov državni sekretar Jure Leben pa je bil vodja projekta drugi tir, pošiljala cenike.

Zaposlena v Futuri Dragana Josipović je med drugim na tedanjo vodjo službe za odnose z javnostjo na infrastrukturnem ministrstvu Natašo Pelko, ki je danes zaposlena na projektnem podjetju 2TDK, naslovila elektronsko sporočilo, v kateri so jasna navodila, kako je treba razpise izpeljati.

Spletna stran Future - vodstvo Vir: https://www.futura.si/si
Vodstvo Future, vir: www.futura.si

Zapisala je, da mora vrednost razpisa za komunikacijske aktivnosti znašati do 135.000 evrov, maketa za drugi tir pa da gre na svoj razpis.

Kot so še razkrili v Tarči, je nato na razpisu za komunikacijske aktivnosti, ki ga je pravzaprav pripravila Futura, zmagala prav ta agencija, čeprav je oddala dražjo ponudbo od podjetja Propiar.

V pismih celo piše, da bo "gospod, ki izdeluje makete" prišel v Ljubljano in pripravil specifikacijo, kar pomeni, da so "vnaprej izbrani" sami določali pogoje pozneje objavljenega razpisa. 

V pismih celo piše, da bo 'gospod, ki izdeluje makete' prišel v Ljubljano in pripravil specifikacijo, kar pomeni, da so 'vnaprej izbrani' sami določali pogoje pozneje objavljenega razpisa. 

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je za TV Slovenija poudaril, da je v domeni naročnika, da pripravi specifikacijo razpisa. "Ne spomnim se primera, kjer bi eventualni ponudnik sam od sebe, brez da bi jih kdo prosil, pošiljal predloge, rešitve in specifikacije," je dejal.

Posel z maketo drugega tira Divača-Koper je po oceni predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela "daleč od dobre prakse."

Na računskem sodišču, kjer so prejeli tudi predlog komisije DZ za nadzor javnih financ za revizijo projekta, po Veselovih besedah čakajo na prve resne ukrepe z javnofinančnimi posledicami, ko bo njihova "prisotnost smiselna".

Da je šlo za kršitev vseh načel javnih razpisov, ker je izbrani izvajalec samo postavljal pogoje razpisa je prepričan tudi nekdanji predsednik Računskega sodišča in sedanji poslanec Evropskega parlamenta Igor Šoltes. 

Po poročanju RTV SLO pa bo medtem tudi družba Art Rebel 9 tožila - državo.

Družba Art Rebel 9 je bila sicer zaradi "napake v excell tabeli" kot dražji ponudnik izbrana za izdelavo makete drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, nato pa je direkcija za infrastrukturo od pogodbe odstopila. Sedaj pa bo dražji ponudnik zaradi razdrtja pogodbe celo tožil državo.

Televizija Pop TV je poročala, da so v podjetju Art Rebel 9 prepričani, da je direkcija pogodbo razveljavila neupravičeno in bodo državo tožili za nekaj več kot 133.000 evrov. Na razpis direkcije za infrastrukturo za izdelavo makete sta sicer ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov.

Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, ki je nato podjetje RPS najelo kot podizvajalca pri izdelavi makete.

Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič
Nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič

V direkciji so marca lani dejali, da so od pogodbe odstopili, ker izbrani izvajalec ni prijavil podizvajalca. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat pojasnjeval, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napake.

V Art Rebel 9 po navedbah televizije trdijo, da ni res, da direkcija ni vedela za podizvajalca. Predstavnik podizvajalcev je bil med prejemniki elektronske pošte, ki so si jo pošiljali takratni državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, agencija Futura in direkcija za infrastrukturo, je še poročal Pop TV.

Nekdanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta Leben, ki danes vodi ministrstvo za okolje in prostor, je sodelovanje agencije Futura v pogovoru o maketi prejšnji teden pripisal dejstvu, da je agencija sodelovala pri aktivnostih, povezanih z referendumom o zakonu o drugem tiru.

Jure Leben je dejal, da je bil s sporočilom Josipovićeve Pelkovi seznanjen v sredo in da ga je sporočilo presenetilo.

V oddaji Tarča RTV SLO pa dejal, da je bil s sporočilom Josipovićeve Pelkovi seznanjen šele v sredo in da ga je sporočilo "presenetilo."

Na vprašanja o njegovi odgovornosti, saj je projekt vodil sam, pa je večkrat ponovil, da je ministrstvo delalo "na način ekipe" in da morajo vsi odgovarjati za svoja dejanja, ob čemer je prst večkrat uperil v lastno službo za odnose z javnostjo.

Topolko je v oddaji pojasnil, da so navodila za pripravo razpisa dobivali iz kabineta takratnega vodstva ministrstva.

V javnosti so se pojavili tudi namigi, da je šlo pri poslu z maketo za posredno financiranje takratne največje koalicijske stranke SMC. Zanimivo je tudi, da se oddaje Tarča ni udeležil zunanji minister Miro Cerar. Njegov kabinet je bil namreč vključen v sporna dogovarjanja z vnaprej izbranim izdelovalcem makete.

"Redko vidimo tako nazorne in dobro dokumentirane primere," je sklenil Vesel.

Ali sumi držijo bi bilo mogoče po besedah Veselka ugotoviti skozi pregled rednega poslovanja političnih strank, česar se bo računsko sodišče v kratkem lotilo. V tem trenutku se ukvarjajo z revizijo volilnih kampanj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek