REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Direkcija pojasnjuje: Prišlo je do napaka pri izbiri izdelovalca makete drugega tira

Direkcija pojasnjuje: Prišlo je do napaka pri izbiri izdelovalca makete drugega tiraDirektor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko ne namerava odstopiti, foto: STA

Pri izbiri izvajalca za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper je prišlo do napake, je danes v Ljubljani povedal prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane". Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti.

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se po pisanju medijev ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

"Kot je bilo razbrano iz odločitve, ki je bila septembra lani objavljena na portalu javnih naročil, je očitno prišlo do določene napake pri oddaji javnega naročila," je potrdil Topolko. Izpostavil je, da so na direkciji lani izvedli 360 naročil in dodal, da gre za velik obseg.

Za vsako javno naročilo se imenuje komisija, ki v skladu s poslovnikom deluje neodvisno, je postopek pojasnil prvi mož direkcije. "Tričlanska komisija pripravi poročilo o oddaji javnega naročila in na podlagi tega služba za javna naročila pripravi odločitev. To odločitev v nadaljevanju pregledata še dve osebi, ki sta odgovorni za javna naročila na direkciji in parafirata odločitev. Šele takšno odločitev prejmem v podpis," je povzel.

"Komisija je uporabila program excel oz. predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki se tičejo tega javnega naročila, in posledično je prišlo do napačnega izračuna," je dejal.

Izvajalca del so na direkciji izbrali na podlagi dveh kriterijev, in sicer cene ter kvalitete. Slednjo točkujejo na podlagi šestih kriterijev. V tem delu so očitno odpovedale kontrole, kar je po Topolkovih besedah pokazala tudi interna revizija postopka.

"Na podlagi revizije bomo sprejeli določene ukrepe. Prvi je ta, da bo nosilec javnega naročila oz. skrbnik te pogodbe zamenjan s projekta, v nadaljevanju pa bomo preučili tudi odgovornost posameznih udeležencev v tem projektu," je dejal Topolko in zavrnil, da bi odgovornost nosil sam. Kot je ponovil, je interna revizija, ki so jo izvedli na infrastrukturnem ministrstvu pokazala, da je prišlo do napake v predlogi.

Glede na napačen izračun pogodba tudi ne bo sofinancirana z evropskimi sredstvi, a ta sredstva niso izgubljena, saj se lahko porabijo na drugem projektu.

Pogodba z izbranim pobudnikom je bila sicer že realizirana v delu izvedbe, ni pa še bila plačana, je še dejal direktor direkcije za infrastrukturo. Pri tem je še enkrat ponovil, da na direkciji preučujejo pravne posledice, ki so s tem nastale.

TV Slovenija in Radio Slovenija pa sta v večernih oddajah poročala, da je tudi neizbrano podjetje RPS vendarle prišlo do posla, saj so pri izdelavi makete sodelovali kot podizvajalci. Prvi mož Art Rebel 9 Matjaž Požlep je sicer za TV Slovenija zavrnil namige, da bi se podjetji vnaprej dogovorili o poslu. Po njegovih besedah so na ministrstvu tudi vedeli, da bosta podjetji maketo izdelali skupaj.

Revizijo postopka lahko sedaj zahtevajo zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, Agencija za varstvo konkurence, Računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek