REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži osamosvojitve (5): Vojaška sila ni bila odločilna pri odcepitvi, uporaba sile je priznanju Slovenije škodovala

Laži osamosvojitve (5): Vojaška sila ni bila odločilna pri odcepitvi, uporaba sile je priznanju Slovenije škodovalaTanki JLA v Rožni dolini. Vir: Twitter

Trideseta obletnica »osamosvojitve Slovenije« mineva na običajen način: s prikazovanjem črno-belih slik in utrjevanjem mitov, ki jih vztrajno krepi tudi politični vrh države.

Eden od uveljavljenih mitov je, da se je Slovenija odcepila s pomočjo orožja, ki je odigralo najpomembnejšo vlogo v osamosvojitvi.

Eden od uveljavljenih mitov je, da se je Slovenija odcepila s pomočjo orožja, ki je odigralo najpomembnejšo vlogo v osamosvojitvi.

Janez Janša in krog njegovih podpornikov pogosto mitologizirajo tudi pomen vojaške sile, orožja, pomen oskrbe z orožjem, upora proti »razorožitvi« TO in podobno.

Na tej podlagi stalno obtožuje »nasprotnike«, da so Sloveniji pustili »prazna skladišča.«

Tanki JLA v Ormožu
Tanki JLA v Ormožu. Vir: Twitter

Prav zato, ker naj bi taisti izdajalci in sovražniki osamosvojitve dopustili »razorožitev TO« je Janša v času, ko je bil obrambni minister, dopuščal nezakonite vdore v stanovanja častnikov JLA, ki so izpolnjevali tedaj povsem zakonite ukaze svojih nadrejenih.

Zaradi istih razlogov jim je nato republiška vlada pod taktirko Alojza Peterleta odvzela tudi pokojnine.

V času, ko je bil Janša minister za obrambo so na primer pripadniki Ministrstva za obrambo nezakonito vdrli v stanovanje zdaj že pokojnega poveljnika slovenske TO, generala Ivana Hočevarja.

Klavrno usodo Hočevarjevih je tedaj kot primer brezpravja obsodil tudi sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič.

Dan suverenosti, uveden kot praznik na pobudo SMC, znova glorificira nasilje in vojaško silo v procesu osamosvojitve Slovenije in s tem dejansko - zavaja

Pozneje je država morala stanovanje družini Hočevar vrniti.

Slovenska politika se je pod to propagando Janše v veliki meri vdala, zato že nekaj let praznuje »dan odhoda zadnjega vojaka JLA« z ozemlja Slovenije, oziroma »dan suverenosti.«

Ta dan, uveden kot praznik na pobudo SMC, znova glorificira nasilje in vojaško silo v procesu osamosvojitve Slovenije in s tem dejansko - zavaja.

Nadzor lastnega ozemlja s silo je za državo, ki je v procesu nastanka danes veliko bolj nepomemben, kot je bil včasih.

V 19. stoletju je bilo to morda res nekaj najpomembnejšega.

Janša je s svojo naknadno pametjo mednarodno priznanje Slovenije pripisal 'uspešni uporabi sile TO in policije', kar v veliki meri sploh ne drži.

Od leta 1945 pa je pomembneje, da država nastane na pravi način, v skladu z mednarodnim pravom in da jo kot takšno nato priznajo tudi druge države.

V svetu je bilo namreč na desetine odcepitev, ki so bile podkrepljene tudi z orožjem, pa so propadle ali ostale nepriznane.

Poglejmo na primer Turško republiko severni Ciper, Gorski Karabah, Donbas, Lugansko republiko in podobne primere.

Gre za entitete, ki so v celoti pod »efektivno« oblastjo tistih, ki bi se radi odcepili od matične države, vendar niso mednarodno priznane.

V zvezi z uporabo sile v primerih odcepitev je mogoče opaziti še en zanimiv trend od leta 1945 naprej.

JLA-premirje.jpg
Premirje. Vir: Twitter

Kot je zapisal profesor mednarodnega prava, Švicar Marcelo G. Kohen v svojem delu Secession - International Law Perspectives je bilo s strani OZN »v vseh primerih, kjer je bila jasna navedba spoštovanja ozemeljske integritete, ocenjeno, da je šlo za odcepitvena gibanja, ki so poskušala doseči neodvisnost z nasilnimi sredstvi«.

Ta praksa razkriva »trend razširitve obsega uporabe načela spoštovanja ozemeljske integritete v primerih, v katerih odcepitvena gibanja uporabljajo silo.«

Povedano drugače – nasilje bi Sloveniji lahko pri osamosvojitvi kvečjemu škodilo, ne pa koristilo.

Tudi zato ni prišlo do takojšnjega priznanja Slovenije, pač pa je večina držav čakala na razplet, dokler država (SFRJ) ni razpadla.

Do tedaj pa je minilo še pol leta.

Povedano drugače – nasilje bi Sloveniji lahko pri osamosvojitvi kvečjemu škodilo, ne pa koristilo. Tudi zato ni prišlo do takojšnjega priznanja Slovenije, pač pa je večina držav čakala na razplet, dokler država ni razpadla. Do tedaj pa je minilo še pol leta.

Nato pa je Janša s svojo naknadno pametjo mednarodno priznanje Slovenije pripisal uspešni uporabi sile TO in policije, kar v veliki meri sploh ne drži.

V resnici je bilo ravno obratno. Zaradi uporabe orožja veliko držav Slovenije ni priznalo niti pol leta po razglasitvi neodvisnosti.

Večina držav sveta se namreč drži temeljnega pravila, da ne priznava posledic uporabe sile.

Le sila, ki je uporabljena legitimno, lahko računa na podporo.

V primeru odcepitev pa velja presumpcija v korist integritete države.

V tem smislu je bilo veliko pomembnejše dejstvo, da je SFRJ že kmalu po slovenski razglasitvi neodvisnosti razpadla, kot pa dejstvo, da so slovenski teritorialci streljali na JLA.

To dokazujejo tudi posledice tega streljanja – s pomočjo Evropske skupnosti (ES) dosežen Brionski sporazum 7. julija leta 1991 je zahteval, da vse »zavzete« mejne prehode slovenska TO in policija znova vrneta v roke zveznim organom, pa čeprav samo za 3 mesece.

Ta dogovor tudi kaže, da leta 1991 ni bilo ne pravega poraza in ne kapitulacije JLA, ki ju vztrajno povzdiguje in mitologizira Janez Janša.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek