REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži osamosvojitve: Janez Janša je bil ob intervenciji JLA presenečen in prestrašen, Anton Krkovič pa pijan

Laži osamosvojitve: Janez Janša je bil ob intervenciji JLA presenečen in prestrašen, Anton Krkovič pa pijanAnton Peinkiher in »general« Anton Krkovič. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Tudi dvaintrideseta obletnica »osamosvojitve Slovenije« mineva na običajen način: s prikazovanjem črno-belih slik in utrjevanjem mitov, ki jih vztrajno krepi tudi sedanji politični vrh države.

Pogosto se navajajo podatki o tem, kako natančno so pripadniki TO in policije vedeli, kaj se bo zgodilo po razglasitvi neodvisnosti in kako dobro so bili pripravljeni na vse, kar je sledilo.

V resnici pa je bilo veliko improvizacije in nejasnosti na obeh straneh v spopadu.

Slovenski politiki so se intervencije JLA v začetku ustrašili.

Slovenski politiki so se intervencije JLA v začetku ustrašili. Nekateri so resno razmišljali o pobegu čez mejo, slovenskega obrambnega ministra pa je bilo še posebej strah.

Nekateri so resno razmišljali o pobegu čez mejo, slovenskega obrambnega ministra pa je bilo še posebej strah.

O tem kaj se pripravlja, ni vedel ničesar niti Anton Krkovič, ki je neodvisnost, kot pravijo pričevalci - proslavljal v diskoteki Babilon z velikimi količinami alkohola.

Nato naslednji dan ni bil posebej sposoben izdajanja ukazov...

Vsega tega se je pozneje spomnil Anton Peinkiher, vodja obveščevalcev v Ministrstvu za obrambo RS.

Peinkiher ne more pozabiti neresnosti tedanjega vodstva in ne pozablja, kako so si nato navkljub zelo neustreznemu ravnanju pripenjali »zasluge« za »zmago« nad JLA.

Tanki JLA, Slovenija  Vir: YouTube
Tanki JLA, Slovenija. Vir: YouTube, posnetek zaslona

Anton Peinkiher se tako še dobro spomni trenutka, ko sta Janeza Janšo popolnoma presenetila sicer pričakovan odziv tedanje JLA in Zveznega izvršnega sveta ter zveznega premierja Anteja Markovića na razglasitev neodvisnosti Slovenije in prevzem slovenske ter jugoslovanske zunanje meje s strani slovenskih organov.

Od tam me je malo pred četrto uro zjutraj klical pokvarjenec Janša in se cmizdril kot mali otrok, ves v šoku, izgubljen, strahopetec.

»27.6.1991 še ni bilo kleti Cankarjevega doma, ampak je bila republiška koordinacija na Gregorčičevi, sedanjem sedežu vlade. Od tam me je malo pred četrto uro zjutraj klical pokvarjenec Janša in se cmizdril kot mali otrok, ves v šoku, izgubljen, strahopetec. Takšen kot je vedno bil, strahopeten!,« je zapisal nekdanji vodja analitike in obveščevalnega dela nekdanjega Varnostnega organa (VOMO) RSLO.

Da se je Slovenija naposled uspešno osamosvojila oziroma zares postala država pa je v veliki meri zaslužno dejstvo, da tedaj ni Slobodan Milošević niti srbsko politično vodstvo v ohranjanju Jugoslavije več niso videli smisla.

In enako pomembno je bilo to, da so ostale republike SFRJ izbrale podobno pot v samostojnost, sicer bi se slovenski primer enostranske odcepitve od Jugoslavije lahko končal enako neuspešno kot praktično vse podobne po svetu v zadnjih 76 letih, od nastanka novega svetovnega reda po drugi svetovni vojni pa do primerov Katalonije in Škotske, ki se morata s svojimi matičnimi državami pogajati (celo o referendumu!), ne pa zgolj enostransko izstopiti iz Španije oziroma Združenega kraljestva.

Krkovič je sicer zaradi kritičnih besed tudi tožil Peinkiherja, nedavno pa je Višje sodišče dalo prav Peinkiherju in zadevo vrnilo v ponovni postopek.

Anton Peinkiher je sicer o Antonu Krkoviču na podlagi podatkov in virov zapisal vrsto vrednostnih sodb, ki jih je Krkovič očitno neupravičeno ocenjeval za »žaljive.«

Ko je bilo treba kaj narediti za državo, je vedno zatajil..., ker je 27. junija 1991 Krkovič v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo ...., se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v takem stanju, da so ga ob alarmu morali peljati spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, počel neumnosti in dejanja s hudimi posledicami.

Med drugim je Peinkiher Krkoviču očital, da:

- je med osamosvojitveno vojno počel kazniva dejanja in nepremišljenosti s hudimi posledicami, kot je neposredna sestrelitev helikopterja;

- je skupaj z Janšo prek Kočevske Reke organiziral grosistično prodajo orožja in streliva Hrvatom;

- sta Janez Janša in Anton Krkovič združeno nadaljevala zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborskega orožja in Depale vasi;

- ko je bilo treba kaj narediti za državo, je vedno zatajil..., ker je 27. junija 1991 Krkovič v celoti prespal prvega pol dneva napada na Slovenijo ...., se je kot poveljnik enote nahajal v diskoteki Babilon v takem stanju, da so ga ob alarmu morali peljati spat in ni bil zmožen nobenega poveljevanja in častniške drže, ampak je samo ustvarjal zmedo, počel neumnosti in dejanja s hudimi posledicami;

- da je po vojni Kočevska Reka, kjer je bil sedež Krkovičeve enote, postala centralno skladišče za zbiranje orožja za prodajo na Hrvaško in BiH;

- da ima Krkovič neustrezno izobrazbo za častniški čin v Slovenski vojski.

Krković v plašču
Janez Janša, Anton Krkovič in plašč. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Okrožno sodišče je tudi po oceni Višjega sodišča na koncu pravilno ugotovilo le, da je imel Krkovič ob končani srednji poklicni šoli priznano V. stopnjo izobrazbe in pogoje za naziv »brigadir«.

Ni pa utemeljeno zavrnilo trditve Peinkiherja, da se je Krkovič javno in celo že kot upokojenec skoraj redno predstavljal kot »general«, do česar nima pravice.

Da se je res predstavljal kot general, pa kažejo tudi izjave Krkoviča (posnetek v tvitu zgoraj), objavljene na družbenih omrežjih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek