REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Laži osamosvojitve (3): Slovenija se ni odcepila brez podpore drugih republik, pomagala pa sta ji tudi Milošević in Jović

Laži osamosvojitve (3): Slovenija se ni odcepila brez podpore drugih republik, pomagala pa sta ji tudi Milošević in JovićDogovor: Slobodan Milošević in Milan Kučan. Vir: Twitter

Trideseta obletnica »osamosvojitve Slovenije« mineva na običajen način: s prikazovanjem črno-belih slik in utrjevanjem mitov, ki jih vztrajno krepi tudi politični vrh države.

Milanu Kučanu je že januarja leta 1991 Slobodan Milošević (kot je M.K. potrdil tudi avtorju) dejal, da »Slovenija lahko gre«, da pa to ne velja za Hrvaško.

Eden od uveljavljenih mitov je, da se je Slovenija odcepila v nasprotju z voljo ostalih republik, ki so podpirale zvezno vlado in se je tako Slovenija praktično borila proti vsej ostali Jugoslaviji.

To seveda ni res. Slovenija se v resnici ni odcepila povsem brez podpore ali soglasja drugih, ali vsaj Beograda.

Milanu Kučanu je namreč že januarja leta 1991 Slobodan Milošević (kot je M.K. potrdil tudi avtorju) dejal, da »Slovenija lahko gre«, da pa to ne velja za Hrvaško.

Hrvaška je Slovenijo prav tako podpirala, ostale republike pa odhodu Slovenije iz SFRJ niso aktivno nasprotovale.

Slobodan Milošević in Franjo Tuđman
Slobodan Milošević in Franjo Tuđman (na spodnji sliki je vmes vodja Bošnjakov v BiH Alija Izetbegović). Vir: Twitter

To je bil verjetno eden od najpomembnejših razlogov, da je Slovenija lahko postala neodvisna država.

Vendar tega politična elita ne razglaša na velik zvon.

Lepše in enostavneje je postavljati spomenike vojakom in policistom in vztrajati na mitu, da je bila državnost dosežena s krvavim bojem »proti vsem drugim«, kot pa postavljati spomenike drugim republikam nekdanje SFRJ in predvsem Slobodanu Miloševiću, takratnemu predsedniku Srbije, enemu od najbolj zaslužnih za slovensko »osamosvojitev«.

Prav tako pa ne smemo pozabiti na Borisava Jovića, srbskega člana predsedstva SFRJ, ki je skupaj z Janezom Drnovškom glasoval za to, da se JLA umakne iz Slovenije.

Prav tako pa ne smemo pozabiti na Borisava Jovića, srbskega člana predsedstva SFRJ, ki je skupaj z Janezom Drnovškom glasoval za to, da se JLA umakne iz Slovenije.

S tem je Slovenija lahko postala država, sej je izpolnila pogoj efektivnega nadzora ozemlja.

Poleg ljudstva in ozemlja je nadzor oziroma efektivna oblast eden od pomembnih elementov državnosti.

Brez ukaza predsedstva SFRJ pa se JLA ne bi umaknila.

Tega od nje tudi ni zahteval niti Brionski sporazum.

Spomnimo, Stipe Mesić, predsednik SFRJ in hrvaški član takratnega jugoslovanskega predsedstva pa je tedaj glasoval – proti odhodu JLA iz Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek