REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

To je 35 najboljših ali za družine najslabših držav – in kako se je odrezala Slovenija?

To je 35 najboljših ali za družine najslabših držav – in kako se je odrezala Slovenija?

Na znani spletni strani Asher & Lyric so objavili raziskavo, v kateri so 35 držav OECD razvrstili glede na to, kako prijazne so do tistih, ki si želijo ustvariti družine.

Slovenija se je znašla v zgornji polovici držav, na 15. mestu.

Slabše od Slovenije pa se je odrezala tudi Madžarska, ki jo tudi v Sloveniji nekateri postavljajo za vzor.

Najbolj presenetljiv je bil podatek, da so ZDA skorajda najslabše in do družin najbolj neprijazna dežela. Pristale so na 34. metu, za njimi pa je samo še Mehika.

V ZDA mora družina za vzdrževanje otrok porabiti v povprečju 31,79 odstotkov prihodkov, v skandinavskih državah pa je ta odstotek bistveno nižji, od 4-10 odstotkov.

Med državami, ki so do družin najbolj prijazne pa so znova nordijske države – Islandija, Norveška, Švedska in Finska.

»Ta študija mi je odprla oči,« je dejala Lyric Fergusson, ki skupaj s soprogom novinarjem skrbi za spletno stran.

Ta je postala znana tudi po svojih na podatkih utemeljenih vodičih o tem, kje so najbolj nevarna mesta za ženske ali istospolno usmerjene na svetu.

Svoj seznam sta sestavila na podlagi članic OECD in nato primerjala 30 kritičnih statistik iz preverjenih mednarodnih virov ter s pomočjo šestih kategorij ocenila pogoje za ustvarjanje družine, vključno z varnostjo, srečo, stroški, zdravstvenim sistemom, izobraževalnim sistemom in časom.

Na prvem mestu je Islandija, ki je tudi najbolj varna država na svetu in je na četrtem mestu, ko gre za stroške.

Pri stroških se sicer najbolj »splača« družinsko življenje na Švedskem. Obratno je na dnu lestvice Mehika predvsem zaradi nevarnosti, slabega zdravstvenega sistema in sistema izobraževanja.

Vendar jo tudi ZDA niso odnesle veliko bolje. Fergussonova je dejala, da je bila prav presenečena nad rezultati in ni mogla verjeti, ko je preverjala podatke.

»Šla sem eno za drugo skozi vseh šest kategorij. In kar sem odkrila je bilo v nekaterih pogledih prav šokantno,« je priznala novinarka.

ZDA imajo na primer 6,12 umorov na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih ima večina ostalih držav okoli enega ali še manj.

ZDA imajo na primer 6,12 umorov na 100.000 prebivalcev, medtem ko jih ima večina ostalih držav okoli enega ali še manj.

Zaradi sistematičnega rasizma in drugih kršitev Amerika ni šampion niti na področju spoštovanja človekovih pravic.

Ob tem mora družina v ZDA za vzdrževanje otrok porabiti v povprečju 31,79 odstotkov prihodkov, v skandinavskih državah pa je ta odstotek bistveno nižji, od 4-10 odstotkov.

Ob tem matere pri porodu v ZDA umrejo dvakrat pogosteje kot v Kanadi, porod pa stane trikrat toliko.

Ob tem v ZDA delavke pogosto nimajo materinskega dopusta, plačane bolniške ali dopusta. In nobena druga država za to ne daje nič denarja – samo ZDA.

Eden od petih Američanov ob tem trpi tudi zaradi duševnih bolezni, odstotek samomorov pa se je med leti 1999 in 2017 dvignil za 33 odstotkov.

Vojska in policija proti demonstrantom - v ZDA

To pa potrjuje tudi lanskoletno poročilo UNICEF-a z naslovom »Ali so najrazvitejše države sveta do družin prijazne?«, v katero je bilo sicer zajetih 41 držav EU in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Slovenija se je v tem poročilu Sklada ZN-a za otroke (Unicef), ki proučuje do družin prijazne politike v gospodarsko najrazvitejših državah sveta, uvrstila na osmo mesto.

ZDA so edina država, vključena v poročilo, ki nima ustrezno sistemsko urejenega plačanega starševskega dopusta.

Poročilo je ugotovilo, da so do družin prijazni ukrepi nujno potrebni, saj staršem zagotavljajo potrebna finančna sredstva in prosti čas, da bi lahko pripomogli k ustreznemu razvoju možganov svojih otrok v zgodnjem otroštvu.

Glede plačane odsotnosti materam poročilo ugotavlja, da le polovica od 41 proučevanih držav nudi materam najmanj šest mesecev plačane odsotnosti.

Najdaljšo plačano odsotnost materam nudi Estonija, in sicer 85 tednov, sledita Madžarska (72 tednov) in Bolgarija (61 tednov). Slovenija omogoča materam 48 tednov plačane odsotnosti.

ZDA so edina država, vključena v poročilo, ki nima ustrezno sistemsko urejenega plačanega starševskega dopusta.

Madžarska - plakat, protesti

Med državami, ki materam nudijo najkrajši materinski dopust, in sicer do deset tednov, so Avstralija, Nova Zelandija in Švica.

Kot ugotavlja poročilo, v številnih državah mnogi očetje ne izkoristijo očetovskega dopusta, niti kadar jim je ta na voljo.

Kot ugotavlja poročilo, v številnih državah mnogi očetje ne izkoristijo očetovskega dopusta, niti kadar jim je ta na voljo.

Na Japonskem, edini državi, ki očetom omogoča vsaj šest mesecev plačanega očetovskega dopusta, ga je leta 2017 izkoristil le eden od 20 očetov.

V Sloveniji je leta 2017 očetovski dopust izkoristilo osem od desetih očetov, navaja poročilo.

Seznam držav, ki so do družin najbolj prijazne, pa je po oceni Asher & Lyric od najboljše proti najslabši takšen:

1. Islandija, 2. Norveška, 3. Švedska, 4. Finska, 5. Luksembourg, 6. Danska, 7. Nemčija, 8. Avstrija, 9. Belgija, 10. Češka, 11. Nizozemska, 12. Portugalska, 13. Francija, 14. Avstralija, 15. Slovenija, 16. Irska, 17. Španija, 18. Nova Zelandija, 19. Kanada, 20. Poljska, 21. Madžarska, 22. Švica, 23. Velika Britanija, 24. Italija, 25. Japonska, 26. Izrael, 27. Slovaška, 28. Koreja, 29. Grčija, 30. Romunija, 31. Bolgarija, 32. Turčija, 33. Čile, 34. ZDA in 35. Mehika.

Delite članek