REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Govori kot psihopat. Obnaša se kot psihopat. Pa je res? Znanost ima morda odgovor

Govori kot psihopat. Obnaša se kot psihopat. Pa je res? Znanost ima morda odgovorPsihopatija? Vir: Twitter

Samo dan po srečanju s protestniki na Kredarici pod Triglavom se je Janez Janša znova povzpel na Triglav.

Emmanuel Macron in celo Viktor Orbán ali Boris Johnson ne hodijo dan po protestih na iste kraje, kjer so bili protestniki in z uporabo bajanja, svetih vodic in vraževernih urokov ne poskušajo znova »posvetiti« ta mesta.

Tam so, kot je zapisal sam, »razkužili« skale in popeljali na vrh madžarske prijatelje.

Skratka: »dekontaminirali« Triglav.

Namesto da bi se v Sloveniji razvila debata o dobesedno otročjem, mnogi bi rekli celo odbitem ravnanju predsednika slovenske vlade se je v razvnela razprava med tistimi, ki so ravnanje protestnikov na srečanju z Janšo obsojali (celo na »levici«) in drugimi, ki so ravnanje Tee Jarc branili.

Omenjeno ravnanje je sicer popolnoma v stilu Janeza Janše, hkrati pa odstopa od vsega znanega v evropski politiki.

Emmanuel Macron in celo Viktor Orbán ali Boris Johnson ne hodijo dan po protestih na iste kraje, kjer so bili protestniki in z uporabo bajanja, svetih vodic in vraževernih urokov ne poskušajo znova »posvetiti« ta mesta.

Prav tako se ob vsaki priliki večina tujih politikov ne poziva na boga.

In ne trdi, da je vedno na njihovi strani, kot to počne Janša.

V primeru Janše gre za nekakšne modernemu svetu neznane obrazce delovanja, ki so bliže svetu magičnih urokov, vraževerju in veri v magične lastnosti določenih ljudi ali predmetov.

Še prej pa je Janša na Kredarici protestnikom, ki so ga soočili z neprijetnimi vprašanji dejal, da »ni vedel, da imajo v Polju dan odprtih vrat.«

Z drugimi besedami jih je označil za norce, ki imajo prost izhod.

Janša ob izrekanju žaljivke protestnikom  Vir: posnetek zaslona
Kredarica: Janša ob izrekanju žaljivk protestnikom. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

In takoj ko se je o vsem tem začela odvijati debata so njegovi politični lakaji iz SDS v državno proceduro spustili zakon, ki naj bi še bolj omejeval protestnike pri njihovem izražanju za vlado neprijetnih stališč.

Povedano preprosto – to, kar v zadnjem času počne slovenski predsednik vlade se marsikomu zdi ne samo »odbito«, pač pa tudi - noro.

Recimo odkrito: noro. Psihopatsko.

Premier druge označuje za norce – toda, vsi vemo, da je napad najboljša obramba.

Kaj pa če je Janez Janša tisti osebek, ki ima »prost izhod« vsak dan?

Mnogi v tej državi vsekakor mislijo točno tako.

Zapisov, v katerem povsem običajni ljudje in celo olimpijci Janševa dejanja ocenjujejo za psihopatska je vse več.

Primerov, ko so narode vodili psihopati je v zgodovini sicer veliko.

Janša kot psihopat - Dragan Petrovec
Diagnoza: Psihopatija in psihopat, analiza Dragana Petrovca. Vir: Posnetek zaslona

O psihopatski naravi Hitlerja in drugih diktatorjev so bile napisane cele študije, o tem, da bi morali tudi slovenski politiki na psihiatrične teste pred vstopom v politiko pa se je pred leti razvila prava javna debata.

Da je predsednik slovenske vlade psihopat je nedavno povsem jasno dejal tudi slovenski pravnik kriminolog – penolog Dragan Petrovec.

Da je v resnici Janša potreben psihiatrijske obravnave, so se že pred leti razpisali različni časniki.

Shizo1
Vir: Posnetek zaslona

Kaj je res in kaj ne morda še lep čas ne bomo izvedeli.

Vsak posameznik si s pomočjo enega samega posnetka govora Janeza Janše lahko sam odgovori na vprašanje – s kom imamo opraviti.

Vendar pa so znanstveniki že odkrili nekaj, kar bi nam lahko pomagalo pri razkrivanju skrivnosti Janševega psihopatskega obnašanja.

Gre za novo odkritje, s pomočjo katerega si lahko tudi vsak posameznik s pomočjo enega samega posnetka govora Janeza Janše sam odgovori na vprašanje – s kom imamo opraviti.

Znanstveniki so namreč dolgo časa opažali, da psihopatski posamezniki kažejo določeno obnašanje ob svoji neverbalni komunikaciji, vključno s tako imenovanim »psihopatskim pogledom.«

V eni od najnovejših študij so tako analizirali 507 zapornikov in pri tem uporabili algoritme, ki so spremljali in merili premikanje glave pri njih.

Ugotovili so, da so osebe, ki so dosegale visoke rezultate na testih glede antisocialnega obnašanja – kar je eden od dokazov psihopatije – poskušale držati svojo glavo pri miru.

Shizo 2
Vir: Forum.Over.Net

Ali torej lahko psihopata red razpoznamo že »na prvi pogled«?

Psihopatski posamezniki kažejo določeno obnašanje ob svoji neverbalni komunikaciji, vključno s tako imenovanim »psihopatskim pogledom.«

Čeprav je težko priti do »uradne« diagnoze je vsekakor dejstvo, da psihopati kažejo določene znake, s pomočjo katerih jih lahko prepoznamo.

Prvi znak je psihopatski pogled.

Dr. Robert Hare, kanadski psiholog, ki je izdelal znani Hare psihopatološki vprašalnik je ta pogled opisal kot »intenzivni očesni kontakt in prebadajoče oči« ter ljudem svetoval, da naj s psihopati ne stopijo v stik z očmi.

Opazil je tudi, da se psihopatom zenice ne razširijo, ko vidijo strašljive ali grafične podobe, ob tem pa imajo tendenco, da zadržujejo poglede na ljudeh neobičajno dolgo – še posebej, ko zavajajo ali prepričujejo.

Nova raziskava, ki je objavljena v Journal of Research in Personality pa vse to dopolnjuje s spoznanjem, da psihopati ne premikajo glav oziroma jih med forenzičnimi intervjuji premikajo čim manj.

Gre za ugotovitev, ki morda razkriva nevrološke podlage tega stanja.

Študija je namreč uporabila umetno inteligenco (AI) za analizo 507 zapornikov v New Mexicu.

Sporočilo, ki ga dobro razumeta Janša in Dimnik...
Vir: Twitter

Med intervjuji, ki so trajali od ene pa do štiri ure so zaporniki sedeli točno nasproti izpraševalca in kamere, ki je bila opremljena s sledilnimi algoritmi, ki so beležili premike glave.

Vsi so naredili tudi Harejev test (PCL-R), ki meri medosebne in druge značilnosti, povezane s psihopatijo.

V ZDA velja, da ljudje, ki na testu dobijo 30 od 40 točk - oznako psihopatov.

Zaporniki so dobili ocene med 3,2 do 37, s povprečjem okoli 20,35.

Rezultati so pokazali, da so zaporniki, ki so dosegli višjo oceno psihopatije - pogosto držali glavo pri miru med intervjuji.

Povezava med psihopatijo in »nepremikanjem glave« je bila »statistično signifikantna in robustna«, vendar je bila povezana s samo z enim aspektom, imenovanim »aspekt 4« na PCL-R testu, ki beleži razvojne in antisocialne lastnosti, ki vključujejo agresivnost, impulzivnost in kriminalno vedenje.

Raziskava pa je bila pomembna tudi zato, ker so že prejšnje raziskave ugotovile, da lahko premikanje glave pomaga pri ugotavljanju strinjanja, nasprotovanja ali zmede govornika, medtem ko odkimavanje ali prikimavanje lahko hitro da vedeti, kaj si nekdo misli.

V povezavi s pogledom lahko premikanje glave izrazi celo veliko kompleksnejše zadeve, na primer stopnjo čustva, družbeno kontrolo in nadzor vrstnega reda govorjenja.

Poseben način, s katerim komunicirajo psihopati bi lahko odkril nevrološke temelje psihopatologije ter pomagal pri njihovem razkrivanju.

In kaj vse to torej pomeni v našem primeru?

Ima Janez Janša res psihopatska nagnjenja, je torej res psihopat – ali ne?

Odgovor na to vprašanje ni enostaven.

V Sloveniji namreč med zaporniki še ni bilo podobne raziskave, pa tudi predsednika vlade ni več med stanovalci KPD Dob.

Ampak to se lahko spremeni in morda bomo lahko povsem jasen odgovor na ta vprašanja dobili v prihodnosti.

Medtem pa si lahko odgovor na to vprašanje na podlagi znanih podatkov in posnetkov da vsak sam.

Ni težko opaziti, kako srepo, brezizrazno predsednik vlade pogosto gleda v določeno smer, kako strmi, ne da bi mu na licu trznila ena sama mišica in kako zelo minimalno premika glavo, ko govori…

Dovolj je pogledati le nekaj intervjujev in nagovorov, ki jih je imel predsednik vlade kar nekaj v zadnjih letih.

In seveda ni težko opaziti, kako srepo, brezizrazno predsednik vlade pogosto gleda v določeno smer...

In kako strmi, ne da bi mu na licu trznila ena sama mišica in kako zelo minimalno premika glavo, ko govori…

Naključje?

Niti ne, sploh če to povežemo z opažanji in komentarji ravnanj Janeza Janše na družbenih omrežjih in njegovimi ravnanji.

Celo če ne bi bil psihopat, je namreč nedvomno res –, da se tako pogosto obnaša.

Delite članek