REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropske volitve: LMŠ želela Bobovnika, toda dobila Jovevo in začela lov na glasove volivcev

Evropske volitve: LMŠ želela Bobovnika, toda dobila Jovevo in začela lov na glasove volivcevEvropske volitve - Irena Joveva

Ob stojnici LMŠ v središču Ljubljane je Irana Joveva, še nedavno novinarka komercialne televizije mimoidočim razlagala svoje politične cilje, ki bi jih želela uresničiti v Evropskem parlamentu.

Od 25. februarja naprej je namreč že mogoče vlagati kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 26. maja letos. Kandidature je mogoče vložiti do 26. aprila.

Za vsakega novinarja je odhod kolega v politiko seveda slaba vest, saj vsi to razumejo kot še eno od priznanj o tem, da se zgolj s poročanjem o dogajanju v družbi ne da doseči veliko. In da je politika pomembnejša od novinarstva. Vendar je takšnih primerov bilo in jih še bo, sprehodi med politiko in novinarstvom pa se dogajajo tudi v kakšnih drugih državah.

Bolj zanimivo vprašanje je, kako se lahko novinar znajde na političnem parketu. Usode novinarjev so različne.

V LMŠ so po navedbah naših virov najprej poskusili angažirati Slavka Bobovnika, ki so ga snubile tudi nekatere druge stranke.

Tudi v Sloveniji so se nekateri že vrnili nazaj v novinarstvo, drugi pa postali del uradne politike ali uradništva. Vsekakor pa v LMŠ vsaj v evropskem kontekstu očitno precej cenijo novinarje – najprej so, kot potrjujejo naši dobro obveščeni viri, poskusili angažirati Slavka Bobovnika, ki so ga sicer snubile tudi druge stranke, toda ko so od Bobovnika – menda v zadnjem trenutku – dobili košarico, so poiskali drugo všečno podobo in ime.

In to je bila Irena Joveva.

Irena Joveva je na ljubljanskih ulicah mimoidoče tako že danes prepričevala, da v njenem imenu ne gre za začasen eksperiment, pač pa za odločitev, ki bi lahko prinesla spremembe tudi volivcem. Nosilka liste kandidatov LMŠ Irena Joveva je ob stojnici zatrjevala, da želijo v LMŠ ob zbiranju podpisov spoznati volivce ter prisluhniti njihovim željam in predlogom. Potrebnih 1000 podpisov podpore volivcev pa nameravajo zbrati do petka.

Kandidatna lista LMŠ za EP Vir:Facebook
Kandidatna lista LMŠ za Evropski parlament. Vir: Facebook

Povzela je ključne poudarke stranke LMŠ pred volitvami v evropski parlament.

»Želimo izničiti ta občutek oddaljenosti Evropske unije od ljudi, tudi zato smo že zdaj na terenu. Druga stvar je skrb za mlade, hkrati pa tudi soočanje z demografskimi izzivi. Potem je tukaj tudi okolje oziroma podnebne spremembe in seveda varnost,« je pojasnila. Ocenila je, da so kritike na račun podnebne politike upravičene. »Tukaj je potrebna bolj ostra politika in predvsem bolj hitra. Vsak posameznik mora najprej začeti pri sebi,« je še poudarila in dodala, da sama ločuje odpadke ter uporablja javni prevoz oziroma kolo.

Na področju mladih je Joveva izpostavila težave pri dostopu mladih do programa Erasmus+.

»Rada bi, da bi dosegel še več mladih, tudi tiste, z manj priložnostmi,« je razložila. Na področju varnosti pa je poudarila pomen zmožnosti skupnega dogovarjanja za varno in solidarno Evropo. Tudi v svojem zadnjem zapisu na spletni strani Facebooka Irena Joveva obljublja spremembe.

Slovenija je v EU lahko slišana, mora biti slišana in bo slišana. V prvi vrsti pa morate biti slišani vi.

»Ljudje. Drugačnost. Svežina. Spremembe. Ljudje. Prihodnost. In še enkrat ljudje,« je naslov njenega zadnjega zapisa.

»Oddaljena, zbirokratizirana, elitistična, neodzivna, neusklajena, neoperativna. Znano? Vse to lahko marsikdaj – žal prevečkrat – najbolje opiše Evropsko unijo. In vse to pomeni, da so spremembe nujne …V EU je nastopil čas za novo generacijo, ki bo soustvarjala boljšo skupnost: bolj transparentno, bolj odzivno, bolj solidarno, trajnostno, povezovalno, gospodarsko uspešnejšo, socialno pravičnejšo, varnejšo in odločnejšo. Ki naj se zapira, toda naj se zapira pred sovražnim govorom, posploševanjem in nepotrebnim ustrahovanjem, širjenjem lažnih novic, takšnimi in drugačnimi skrajnostmi. Želim, da bi čez pet let iskreno ugotavljali, da evropski poslanci niso tam zaradi ‘sanjske službe’, temveč zato, ker dejansko delajo in nekaj naredijo,« piše Joveva.

Na njeni Facebook strani pa je ob tem izpostavljen še naslednji stavek: »Slovenija je v EU lahko slišana, mora biti slišana in bo slišana. V prvi vrsti pa morate biti slišani vi.«

Irena Joveva in Marjan Šarec

Toda kritiki se že sprašujejo, kako je potem mogoče, da je predsednik vlade Marjan Šarec zavrnil priložnost, da nagovori poslance Evropskega parlamenta? Po nekaterih ocenah dobro obveščenih ne zgolj zato, ker bi ga bilo strah nastopa ali ker ne bi znal angleško – ker angleščino seveda obvlada – pač pa bolj zato, ker ni želel, da bi ga presenetilo kakšno nepričakovano vprašanje. Poslancev Evropskega parlamenta se namreč ne da preprosto nadzirati.

Kandidatka LMŠ Irena Joveva se ne zaveda, da je najbolj ideološko nasičena tista politika, ki verjame, da je onkraj ideologije.

In če je to res in je imel zadržke pred Evropskim parlamentom celo njen »šef« – kaj lahko torej v Evropskem parlamentu naredi novinka v politiki Irena Joveva, se sprašujejo na družbenih omrežjih? 

Ob njeni kandidaturi je bil kritičen tudi komentator Vlado Miheljak.

»Kandidatka LMŠ Irena Joveva se ne zaveda, da je najbolj ideološko nasičena tista politika, ki verjame, da je onkraj ideologije. Joveva obljublja, da si bo (neideološko) prizadevala za mlade, ki so v parlamentu nesorazmerno zastopani. O. K. Tudi brezposelni so premalo zastopani, pa stari, pa prekarci, pa spolne manjšine, pa etnične manjšine, pa socialno odrinjeni, pa revni, pa ženske, pa migranti, pa ... Tega ne rešuješ s prodajanjem neideološkega ljubkega obraza, ampak obratno. Da krepko zagrizeš v jedro ideologije, ki opisano vzpostavlja in vzdržuje ...« je zapisal v svoji kolumni.

Boris Vezjak pa je celo namignil, da so v ozadju pristanka Jovove na kandidaturo bolj otipljivi interesi – denar.

.

Vsem tem je Joveva že odgovorila s svojim zapisom.

»Čaka me ogromno dela, drži, ampak podlago imam, to sem konec koncev študirala. Torej? Zakaj bi bila pa jaz kaj manj sposobna, morda za koga celo manj vredna, od kogarkoli drugega? Zakaj pa ravno jaz ne bi mogla spreminjati vzorcev? A je bolje, da še vedno ob kakšnem slabem dnevu raje samo malo pojamram, kako je vse 'kr neki' in kako skoraj nihče od odločevalcev tam nič pametnega ne počne in stori, oziroma se z ljudmi sploh ne ukvarja, ker pozabi nanje? Zakaj pa ne bi priložnosti za to, da dokaže nasprotno, dobil še kdo drug, kdo nov, kdo mlad, kdo neobremenjen? Saj ne veste – tudi moji kritiki ne veste, kako mi bo šlo. Pojma nimate. Govorim seveda o tem, predvolilnem obdobju in kampanji, da smo si na jasnem, ker za vse ostalo je treba najprej biti izvoljen. Tudi sama nimam pojma, kako mi bo šlo. Ampak. Dala sem si priložnost. Dajte mi jo tudi vi.«

Nekateri novinarji – na primer Tanja Fajon – so se v politiki precej dobro znašli in ni izključeno, da se ne bo tudi Joveva.

No, priložnost bo Joveva vsekakor dobila. Nekateri novinarji – na primer Tanja Fajon – so se v politiki precej dobro znašli in ni izključeno, da se ne bo tudi Joveva.

Joveva lahko sicer že danes računa na dober uspeh, ki se ji nasmiha tudi zaradi velike podpore javnosti delu predsednika vlade.

Toda za resnično prepoznavnost v Evropskem parlamentu in ponovno izvolitev ne bo dovolj nanizati samo nekaj fraz in računati na všečke zaradi kameram prijaznega videza, kar je pri izbiri Joveve prav gotovo bil eden od razlogov, da so se odločili za to znano novinarko in ne kakšnega drugega kandidata.

Komentarji