REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brezpogojna vdaja: Janševa vlada se v škodo slovenskega gospodarstva prilizuje Trumpovi administraciji

Brezpogojna vdaja: Janševa vlada se v škodo slovenskega gospodarstva prilizuje Trumpovi administracijiLogar, Pompeo in Janša. Vir: Twitter

V Slovenijo je prišel zunanji minister ZDA Mike Pompeo.

Z zunanjim ministrom Slovenije, predsednikom vlade in predsednikom republike Borutom Pahorjem se je pogovarjal o več temah, med katerimi pa sta najpomembnejši predvsem dve: morebitna gradnja drugega bloka NE Krško pod taktirko Američanov ter predvsem skupne izjave o »varnosti omrežij«, ki bi z netržnimi, političnimi pogoji izključila kitajsko konkurenco iz trga EU ali pa vsaj določenih držav – na primer Slovenije.

Prav to pa je bil tudi pravi namen obiska Mika Pompea v Sloveniji.

Pri tem je Pompeo poleg Slovenije v tej turneji že obiskal Češko, nato pa se je odpravil še v Poljsko in Avstrijo.

Kako se dela v korist lastne škode nam pravkar demonstrirata Anže Logar in Janez Janša.

S Poljsko bo podpisal dokument, s katerim bo država postala gostiteljica ameriških vojakov, le v Sloveniji pa je Pompeo očitno uspel doseči podpis izjave, ki bo iz slovenskega trga 5G pregnala kitajske proizvajalce.

Zaostrovanje retorike proti kitajskim podjetjem je namreč v zadnjem času priljubljena taktika Trumpove administracije, ki upa, da bo po katastrofi na področju neuspešnega boja proti koronavirusu prav to »zmagovalna karta« na novembrskih predsedniških volitvah.

Slovenska vlada je popustila pod pritiski ZDA
Slovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

Vsa sila ameriške administracije se je torej usmerila v to, da se uniči samo nekaj kitajskih podjetij.

Prva tarča tega ameriškega pohoda pa je še vedno najbolj prestižna znamka na Kitajskem - Huawei.

In to v trenutku, ko ima Huawei najboljšo tehnologijo na področju 5G v svetu.

Pri tem pohodu proti samo nekaterim podjetjem, označenim za »sovražna« pa ZDA pomagajo maloštevilne države – in med njimi v veliko sramoto večine njenih državljanov - tudi Slovenija.

Poglejmo samo nekatere ključne ugotovitve pomembnih ameriških teles, da bo jasno, kaj je – ne pa »vohunjenje« - dejansko pravi problem ameriške administracije v odnosu do Kitajske in predvsem podjetja Huawei.

Načrt napada na Huawei so že lani zaznamovali v zvezni komisiji za trgovino ZDA in senatnem odboru za trgovino.

Še lani aprila je v Beli hiši Donald Trump (prisotna je bila tudi njegova hčerka Ivanka) zatrdil, da je ena od najpomembnejših nalog ZDA »zmagati v tekmi in ostati svetovni voditelj v 5G mobilnih in komunikacijskih omrežjih – v tem želimo biti lider. Ne moremo dovoliti nobeni drugi državi, da bi nas prehitela v tej močni industriji prihodnosti. Ne moremo dovoliti, da se to zgodi. To je tekma, v kateri morajo ZDA zmagati

Donald Trump: Ne moremo dovoliti nobeni drugi državi, da bi nas prehitela v tej močni industriji prihodnosti. Ne moremo dovoliti, da se to zgodi. To je tekma, v kateri morajo ZDA zmagati. 

In zakaj?

Na kocki je desetletje globalne tehnološke in vojaške dominacije, ki bi lahko kreirala tri milijone novih služb, 500 milijard dolarjev BDP-ja in 275 milijard dolarjev zasebnih investicij – samo v ZDA.

ZDA so sicer s 4G in brezžičnimi omrežji že dosegle okoli 100 milijard dolarjev dodatnih dohodkov, toda istočasno je res še nekaj – da ZDA danes nimajo več nobenega podjetja, ki bi bilo vodilno ali konkurenčno na področju 5G (Nokia in Ericsson sta evropski podjetji), ob tem pa so tudi na področju razvoja interneta Združene države Amerike preprosto – zaspale.

Tehnologija 5G

Kljub temu pa je že leta 2017 ameriški Svet za nacionalno varnost predlagal ustvarjanje Eisenhowerjevega »nacionalnega sistema hitrih povezav za informacijsko dobo.«

Sistem predvideva »centralizirano blokovno omrežje«, ki bo upravljano kot »nacionalizirano« omrežje, usmerjeno pa tako, da bi v treh letih prevladalo »zoper Kitajsko.«

Najboljše omrežje je za ZDA »enoblokovno in s strani ameriške vlade varovano« omrežje.

Druga pot do tega cilja naj bi vodila preko »državnih investicij«, vendar tega ne želijo narediti, ker »ne bi bilo tako dobro in tako hitro.«

Svet za nacionalno varnost ZDA: Kitajska je izdelala temeljne komponente, potrebne za zmago na področju umetne inteligence (AI).

Vendar je težava samo ena – premočna konkurenca, ki ji zato ZDA poskušajo spodrezati krila, da bi lahko ameriška podjetja nadomestila zamujeno.

NSC pri tem opozarja, da je:

  • kitajska dosegla dominantno pozicijo pri izdelovanju in uporabi infrastrukture omrežja;
  • bo Kitajska v položaju, da vodi globalno uvajanje 5G;
  • je Huawei več kot podvojil svoj delež na trgu v 18-mesečnem obdobju ter je v več področjih usmerjanja presegel vodilnega na trgu, podjetje Cisco.

Zgovoren je tudi naslednji dokument NSC z dne 15. septembra 2018, s katerim so tedanjega ameriškega obrambnega ministra Jamesa Mattisa obvestili, da:

  • je Kitajska izdelala temeljne komponente, potrebne za zmago na področju umetne inteligence (AI);
  • je Kitajska že vodilna na področju prepoznavanja obrazov, da bi tako »podprla svoj avtoritarni režim.«

V tistem trenutku naj bi kitajska podjetja glede omrežja 5G že podpisala trideset pogodb (danes je ta številka 91), »vključno z zaveznicami ZDA«.

Potem sledijo opozorila, da so po kitajski zakonodaji podjetja dolžna sodelovati s kitajskimi obveščevalnimi službami in navedba, da je Huawei s strani države dobil kredite v višini 100 milijard dolarjev.

5G Vir:Techrepublic.com

Dokument pa seveda ne omenja še vseh drugih pomembnih dejstev –, da so tudi ameriška tehnološka podjetja zavezana sporočati pristojnim ameriškim državnim varnostnim agencijam podatke uporabnikov (kot je odkril Edward Snowden, so ameriške vohunske agencije imele z vodilnimi podjetji dogovorjena »zadnja vrata« za dostop do podatkov) in imajo ob svojih finančnih načrtih prav tako podporo komercialnih in državnih ameriških bank.

Omenjeni problem države običajno odpravijo tako, da njihove varnostne agencije nadzorujejo pretok podatkov in naprav ter programske opreme (software) na lastnem ozemlju.

Tako, ne pa s prepovedjo uporabe naprav (hardware) se ta problem tudi rešuje.

To so, na primer, britanskemu predsedniku vlade Borisu Johnsonu še pred pol leta zagotovile tudi britanske obveščevalne agencije.

Omenjeni problem države običajno odpravijo tako, da njihove varnostne agencije nadzorujejo pretok podatkov in naprav ter programske opreme (software) na lastnem ozemlju. Tako, ne pa s prepovedjo uporabe naprav (hardware) se ta problem tudi rešuje.

Toda nato je Velika Britanija, ki je zaradi brexita ostala brez podpore EU – pod pritiski ZDA popustila.

Ob tem je ameriški NSC še zahteval, da se uporabi »nacionalna varnost za nacionalno standardizacijo veljavnih zahtev«, pri čemer pa sami ugotavljajo, da v treh letih tega ne bo mogoče zagotoviti.

Toda zaradi sporazuma NAFTA iz leta 1995, ki je privedel do prenosa milijonov ameriških delovnih mest v tujino, je sporazum izzval tudi relokacijo telekomunikacijskih podjetij.

»Dejstvo: Ameriška telekomunikacijska podjetja so že vsa skoraj popolnoma izginila … Danes ima samo še nekaj podjetij možnost, da igra vlogo v globalni razširitvi 5G … vendar so proizvajalci opreme zagotovili, da so pripravljeni proizvodne kapacitete preseliti v ZDA, zaradi podpore 5G,« še piše v dokumentu.

Pa vendar je kmalu zatem, pred vrhom v Osaki Donald Trump znova zatrdil, da bodo ameriška podjetja v primeru trgovinskega dogovora s Huaweijem lahko poslovala s tem podjetjem.

Huawei - 5G tehnologija

Toda nato je sledil preobrat - na podlagi omenjenih ocen je kmalu nastal »izvršni ukaz« predsednika Donalda Trumpa, usmerjen proti proizvajalcem iz držav, ki jih ZDA smatrajo za »tuje rivale.«

Ameriška telekomunikacijska podjetja potlej potrebujejo »licenciranje« oziroma posebna dovoljenja ameriških organov, da bi lahko poslovala s tujimi podjetji in od njih kupovala komponente.

Še več, predvidena so tudi finančna sredstva za odstranitev opreme podjetja Huawei in ZTE iz ameriških telekomunikacijskih vozlišč.

Vse to kaže, da v ozadju ameriškega pritiska ni strah pred vohunjenjem, temveč da gre predvsem poskus, da ameriškim podjetjem, ki so na trgu zaspala in izgubila prevlado, zagotovijo podporo za vzpon.

Vse to kaže, da v ozadju ameriškega pritiska ni strah pred vohunjenjem, temveč da gre predvsem za poskus, da ameriškim podjetjem, ki so na trgu zaspala in izgubila prevlado, zagotovijo prednost in podporo za vzpon, kjer bi na koncu podjetja iz ZDA določala »standarde« na področju 5G in igrala glavno vlogo, torej počela prav to, kar trenutno očitajo kitajskim podjetjem.

To je morda interes ZDA – toda zagotovo ni v interesu Evropske unije in drugih evropskih držav.

Toda očitno je, da niso vse vzhodnoevropske države (med katere zahodni tisk sedaj šteje tudi Slovenijo) klecnile pod pritiski Washingtona.

Kot poroča Balkan Insight, kljub vztrajanju Bele hiše, da Huawei predstavlja varnostno grožnjo, je bil Mike Pompeo tokrat prisiljen na svoji evropski turneji izpustiti obisk na Madžarskem in Slovaškem.

Madžarska vlada je namreč samo skomignila z rameni glede opozoril iz ZDA, Huawei pa se že pripravlja na izgradnjo omrežja 5G na Madžarskem.

Tisti, ki pa so se zaradi opisanih ameriških ciljev, ki so očitno samo del politike »najprej Amerika«, odrekli Huaweiju in drugim cenejšim in boljšim proizvajalcem, pa s tem dejansko delajo – v korist lastne škode.

Kako se to počne, pa sta nam pravkar demonstrirala Anže Logar in Janez Janša.

Delite članek