REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška podkupnina za 5G: ZDA ponujajo 100.000 dolarjev za vzpodbujanje »Ameriških vrednot« v Sloveniji

Ameriška podkupnina za 5G: ZDA ponujajo 100.000 dolarjev za vzpodbujanje »Ameriških vrednot« v SlovenijiSlovenska vlada je klecnila pod pritiski ZDA. Vir: Twitter

Te dni prihaja v Slovenijo na obisk ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Srečal se bo tudi z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, glavni namen srečanja pa je očitno ustvarjanje nove »koalicije voljnih«, torej držav, ki bodo s pomočjo »digitalnega požarnega zidu« zavračale kitajsko tehnologijo.

In to kljub temu, da o domnevnem »prisluškovanju« s pomočjo kitajske tehnologije ZDA doslej niso predstavile še niti enega dokaza.

Pompeo naj bi obiskal tudi Poljsko, Češko in Avstrijo.

V Varšavi se bo pogovarjal o vojaškem sodelovanju in namestitvi ameriških vojakov bliže mejam Rusije.

Dobrodošlico ameriškim vojakom v Sloveniji je nedavno izrekel tudi slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Slovenija si očitno prizadeva, da bi del vojakov iz Nemčije prišel tudi v Slovenijo.

Gre predvsem za poskuse omejevanja bolj uspešne kitajske konkurence, ki je v tehnologiji 5G prehitela ZDA.

V zvezi z izjavo o prepovedi uporabe kitajske tehnologije v njihovih državah so podobne izjave, kot bo slovensko-ameriška, ZDA že podpisale med drugim s Poljsko, Romunijo, Estonijo in Latvijo.

V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za »velike prijateljice Amerike«, naj bi bili namreč predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije.

Podpis skupne izjave naj bi bil uperjen predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu, podjetju Huawei.

Pompeo in Logar - izdaja načel svobode trga zaradi 5G
Pompeo in Logar - izdaja načel svobode trga zaradi 5G. Vir: Twitter

Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Pekingom in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

Podpis omenjene izjave s strani Logarja pa bi lahko omejil sodelovanje kitajskega tehnološkega velikana Huawei pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji.

Znano pa je, da ima prav Huawei najbolj napredno tehnologijo na tem področju.

Odrekanje najboljši tehnologiji pa za posamezne države pomeni tudi znatno višje stroške.

Znano pa je, da ima Huawei najbolj napredno tehnologijo na tem področju. Odrekanje najboljši tehnologiji pa za države pomeni znatno višje stroške.

Obenem pa uradni Peking, na primer, ne omejuje ameriških investicij na Kitajskem zaradi, na primer očitne »rasne segregacije in diskriminacije temnopoltih v ZDA« ali pa obsežnega vohunjenja, ki ga izvajajo ameriške obveščevalne agencije po vsem svetu in jih je že pred časom dokazal žvižgač Edward Snowden.

Na Kitajskem lahko Microsoft, Apple, Tesla in drugi ameriški giganti poslujejo brez težav.

Ameriška politika grozi, da bo privedla do drobljenja in »balkanizacije« svetovnega trga ter ločenih tehnoloških otokov, kar bo zelo škodovalo splošnemu napredku.

Ameriška donacija zaradi ameriških vrednot v Sloveniji

Prav zato številni analitiki – tudi v ZDA – poudarjajo, da gre predvsem za poskuse omejevanja bolj uspešne kitajske konkurence, ki je v tehnologiji 5G prehitela ZDA.

To kaže tudi primer Velike Britanije, ki je celo pod vodstvom predsednika vlade Borisa Johnsona vztrajala, da kitajskim podjetjem ne bo omejila poslovanja na področju te tehnologije. S tem so se strinjale tudi britanske obveščevalne službe.

Odnosi med Belo hišo in Johnsonom so se naposled zaostrili do točke, kjer naj bi britanski premier v nekem trenutku celo prekinil telefonski pogovor z Donaldom Trumpom.

Nato pa se je Velika Britanija predala in pristala na omejevanje te tehnologije, ki bo nastopilo čez nekaj let.

Slovensko soliranje je slabo tudi za EU, saj bi članice Evropske unije ob ključnih varnostnih in mednarodnih vprašanjih praviloma morale poenotiti svoja stališča.

Na podoben način ZDA sedaj pritiskajo tudi na države v EU.

Medtem ko velike države, na primer Nemčija in Francija ameriškemu pritisku ne popuščajo, vzhodnoevropske države druga za drugo pristajajo na ameriške zahteve.

Prav zato naj bi Anže Logar z ameriškim kolegom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G.

To so potrdili tudi na zunanjem ministrstvu.

Veleposlanica Blanchard in Trump
Donald Trump in Lynda Blanchard, veleposlanica ZDA v Sloveniji. Vir: Twitter

To je v sredo napovedal tudi sam Pompeo, ko je sporočil, da v ponedeljek odhaja na Češko, v Slovenijo, Avstrijo in na Poljsko. Izrazil je prepričanje, da bo šlo za »zelo pomembno in produktivno pot.«

V Rusiji pa medtem opozarjajo na metode, s katerimi Washington pritiska na evropske države.

O tem je nedavno poročal radio Sputnik, mediji v regiji pa že poročajo o vazalnem odnosu Slovenije do ZDA.

Politični analitik Malek Dudakov je na primer opozoril na to, da je veleposlaništvo ZDA v Sloveniji pričelo ponujati 100.000 dolarjev vredno donacijo, ki bo razdeljena med nevladne organizacije, visokošolske zasebne univerze in posameznike, ki bodo med drugim v Sloveniji propagirali tudi »ameriške vrednote.«

Zanimivo je, da so v veleposlaništvu ZDA istočasno izključili ostale visokošolske ustanove - donacijo lahko dobijo samo zasebne.

Ta Logarjev podpis bo pomenil tudi izdajo načel svobodne trgovine, trga, svobodne izbire in vseh tistih vrednot, za katere se »uradno« zavzema tudi Slovenija.

Ob tem je projekt namenjen tudi »kulturnim projektom«, sodelovanju na umetniškem področju in podobno, toda pozornost vzbuja prav omenjanje »ameriških vrednot.«

Ne samo to, kot je določeno v samem opisu ponujene »donacije« oziroma »nepovratnih sredstev« naj bi bila ta vsota namenjena predvsem s ciljem »promocije 'Ameriških vrednot, kulture in zgodovine.'«

Besedi »Ameriške vrednote« sta ob tem zapisani z veliko začetnico – slovnično nepravilno, toda točno tako, kot rad tvita ameriški predsednik Donald Trump.

Mike Pompeo
Mike Pompeo. Vir: Twitter

Denar za doseganje teh ciljev naj bi namenil ameriški State Department, torej prav zunanje ministrstvo, ki ga vodi Mike Pompeo.

Denar bi lahko bil dodeljen ne samo slovenskim državljanom, pač pa tudi ameriškim, ki delajo na področjih za katere je predvidena donacija.

S tem pa naj bi se krepile tudi »transatlantske vezi« med državama.

O uspešnosti vsake prošnje za pomoč pa bo »v kompetitivnem procesu« odločal poseben odbor veleposlaništva ZDA v Ljubljani.

Najpomembnejšo vlogo bo imela Trumpova izbranka, veleposlanica Lynda Blanchard, ki si je kupila položaj veleposlanice v Sloveniji.

Zakonsko osnovo za to nepovratno donacijo predstavljata Smith-Mundtov zakon in Fulbright-Haysev zakon.

Podpis pod Logar-Pompeov dokument bo sodoben zgodovinski ekvivalent zahvalnemu pismu slovenskih politikov Benitu Mussoliniju in bo predstavljal jasen primer enostranske kapitulacije slovenske zunanje politike.

Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, ali res obstajajo kakšne posebne »ameriške vrednote«, ki bi bile tako posebne, da bi si zaslužile še posebno propagando?

V kolikor pa gre za propagiranje politike »Najprej Amerika«, ki je seveda vodilno geslo sedanje ameriške administracije pod taktirko Donalda Trumpa, potem bi lahko rekli, da gre celo za nekaj, kar je v popolnem nasprotju ne samo z ameriškimi formalno proklamiranimi vrednotami, pač pa tudi v nasprotju z občečloveškimi normami in vrednotami, ter še posebej evropskimi cilji in politiko.

To dokazujejo tudi spori med EU in ZDA glede številnih tem in vprašanj, od odnosa do klimatskih sprememb in prostega pretoka blaga, ter svetovne trgovine in spoštovanja mednarodnega prava, kjer ZDA po vrsti odstopov od mednarodnih sporazumov nasprotujejo politiki EU in postajajo vse bolj osamljena država sveta.

Huawei - 5G tehnologija

Slovensko soliranje je slabo tudi za EU, saj bi članice Evropske unije ob ključnih varnostnih in mednarodnih vprašanjih praviloma morale poenotiti svoja stališča.

Podpisovanje posebnih izjav z ZDA še preden je dosežen dogovor znotraj EU pomeni zato tudi spodkopavanje zunanje politike EU.

In ni nenavadno, da slovenski diplomati v EU zaradi takšnih ravnanj niso posebej cenjeni.

Prav tako ni zanemarljivo, da v Sloveniji le 20 odstotkov ljudi podpira ameriško politiko, katere pomemben del je seveda prav tako tudi trgovinska vojna proti Kitajski.

Anže Logar podpisuje sporazum, za katerega nima podpore v javnem mnenju.

Na Poljskem, kot je razvidno iz ankete spodaj, ameriško politiko podpira 59 odstotkov vprašanih.

Morda ima zato ameriška tehnološka vojna proti Kitajski večinsko podporo na Poljskem, toda v Sloveniji je zagotovo nima.

To pa z drugimi besedami pomeni, da Anže Logar podpisuje sporazum, za katerega nima podpore v javnem mnenju.

Podpis sporazuma je projekt izrazite politične manjšine v Sloveniji. To opažajo celo v svetu, tako kot so opazili požig kipca Melanie in dejstvo, da je slovensko javno mnenje celo v Sloveniji bližje javnemu mnenju Nemčije kot pa Poljske.

Nemška diplomacija je ob tem v zadnjem času že večkrat opozorila države, da naj se ne prenaglijo pri omejevanju izbora tehnologij 5G.

Pri tem Huawei v Sloveniji nastopa tudi kot družbeno odgovorno podjetje.

V času pandemije je na primer Huawei zelo pomagal slovenskim šolarjem.

Ob tem Huawei kljub pritiskom dosega odlične rezultate in podpisuje veliko število pogodb s številnimi državami.

Nemška diplomacija je ob tem v zadnjem času večkrat opozorila države, da naj se ne prenaglijo pri omejevanju izbora tehnologij 5G.

Vendar uradno politiko ZDA ne prepriča niti pripravljenost Huaweia, da podjetjem v ZDA licencira svojo tehnologijo. S tem bi bili najbolje prepričani, da v njej ni prav nič vohunskega.

Za to sicer ni prav nobenega dokaza.

Toda administracija ZDA tudi to zavrača, očitno želi tehnologijo zastonj.

S tem administracija ZDA še vedno sledi zahtevam ameriškega radikalnega ideologa Steva Bannona, ki si je uničenje Huaweia zadal kot najpomembnejši cilj in je pomembno sooblikoval politiko Donalda Trumpa.

Pristopanje Slovenije k tej politiki, ki jo pooseblja Donald Trump in bo pristanek nanjo očitno simboliziral Logarjev podpis za Slovenijo nevarnega sporazuma z ZDA, bo zato enak še enemu pristopu Slovenije »koaliciji voljnih«, podpobno kot leta 2003, ko je Slovenija s pristopom Dimitrija Rupla »Vilniuški izjavi« podprla ZDA pri nezakonitem napadu na Irak.

Podpis pod Logar-Pompeov dokument bo sodoben zgodovinski ekvivalent zahvalnemu pismu slovenskih politikov Benitu Mussoliniju in bo predstavljal jasen primer enostranske kapitulacije slovenske zunanje politike.

In ni nenavadno, da ga bo podpisal visoki član stranke SDS, ki velja za idejnega naslednika politike domobranstva v Sloveniji, pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše, katerega oče se je boril na strani Tretjega rajha v drugi svetovni vojni.

Slovenska zahvala duceju
Slovenska zahvala Duceju 3. maja leta 1941.

S tem se Slovenija v velikem, za zdaj le še tehnološkem spopadu med ZDA in Kitajsko, v nasprotju z resničnimi interesi EU znova nespametno postavlja na stran kršilcev mednarodnega reda.

Ta Logarjev podpis pa bo zato nedvomno pomenil tudi izdajo načel svobodne trgovine, trga, svobodne izbire in vseh tistih vrednot, za katere se »uradno« zavzema tudi Slovenija.

Za Slovenijo pa pomeni ta odločitev počasnejše in dražje uvajanje tehnologije 5G, ki ima samo na Kitajskem že 66 milijonov uporabnikov.

Delite članek