REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški pritiski neuspešni: Huawei že z 91 pogodbami za 5G

Ameriški pritiski neuspešni: Huawei že z 91 pogodbami za 5GHuawei - 5G tehnologija

Ameriški pritiski k blokadi kitajskega velikana očitno ne delujejo. Huawei ima namreč podpisanih že 91 pogodb za 5G, od tega 47 v Evropi, in tako ostaja vodilni dobavitelj opreme za 5G.

Kitajski tehnološki velikan je na čelu na vseh celinah, razen v Severni Ameriki, kjer ga zaradi varnostnih razlogov pri poslovanju z ameriškimi podjetji omejuje administracija. Ta pritiska tudi na zaveznice, da bi Huawei izločile iz tekme za razvoj omrežij pete generacije.

Kljub temu se kitajskemu velikanu vrata za vstop za sodelovanje pri vzpostavljanju 5G drugod po svetu odpirajo. Število podpisanih komercialnih pogodb za omrežja pete generacije so letos glede na lani povečali še za 30.

Poleg tega so v Huaweiu napovedali, da bodo v prihodnjih petih letih v Združenem kraljestvu vložili več kot 18 milijonov evrov v inovativne 5G projekte.

Naše stranke pravijo, da smo leto ali dve ali celo več let pred konkurenco. Verjamem, da je to zato, ker usmerjeno vlagamo raziskave in razvoj, je v pogovoru za BBC povedal direktor za tehnološki razvoj v poslovnem segmentu operaterjev Paul Scanlan.

Na Otoku so namreč kljub ameriškim opozorilom prejšnji mesec odločili, da bodo Huaweiju dovolili vstop v 5G infrastrukturo, a ne za »občutljive dele« omrežja.

Pričakovati je, da bo imela ta poteza simbolni pomen za tiste države, ki še tehtajo svojo odločitev glede kitajskega velikana.

Ta ima po navedbah strank najnaprednejšo tehnologijo.

»Naše stranke pravijo, da smo leto ali dve ali celo več let pred konkurenco. Verjamem, da je to zato, ker usmerjeno vlagamo v raziskave in razvoj,« je v pogovoru za BBC povedal direktor za tehnološki razvoj v poslovnem segmentu operaterjev Paul Scanlan.

Pri Huaweiu so sicer napovedali, da bo poslovno leto 2020 težje od lanskega, a za zdaj kaže, da vsaj koronavirus ne bo imel večjega vpliva na poslovanje.

Po trditvah podjetja tovarne na Kitajskem nadaljujejo proizvodnjo, tako dobava 5G opreme ne bo motena.

Delite članek