REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

"Raje bi umrl": ustanovitelj Huaweia potrdil, da bo njihov novi operacijski sistem za 60 odstotkov hitrejši od Androida

Hong Meng - hitrejši

Pred kratkim so se pojavile informacije, da naj bi podjetje Huawei kmalu ponudilo v uporabo svoj lasten mobilni operacijski sistem.

Kitajski gigant bo lastnemu operacijskemu sistemu dodelil dve oznaki, pri čemer bo ime Oak OS uporabljeno za različico, namenjeno svetovnemu trgu, ime HongMeng OS («Začetek sveta«) pa bo namenjeno izključno kitajskemu trgu.

Ren Zhengfei je zatrdil, da podjetje nikoli ne bi predajalo podatkov kitajski vladi, ker bi to uničilo podjetje. 'Raje bi umrl,' je dejal.

Podjetje Huawei je svoj lasten operacijski sitem pričelo razvijati že leta 2012, ko je imelo podjetje samo še 5 odstotni tržni delež in že ob prvih informacijah, da bi na ameriškem trgu v prihodnje lahko imeli težave.

O tem so se dogovarjali vodilni podjetja za zaprtimi vrati, v začetku v vili ustanovitelja. Pozneje so sistem razvijali v posebnih, strogo varovanih prostorih, pred katerimi so morali uslužbenci v omaricah pustiti tudi vse osebne stvari, vključno z mobilnimi telefoni.

Huawei je tako očitno dobro pripravljen na najhujše, čeprav bo s sistemom Android svoje telefone opremljal, dokler se bo dalo.

Hongmeng sistem

Toda kljub nedavni (očitno začasni) »otoplitvi« odnosov med ZDA in Kitajsko oziroma napovedi ameriškega predsednika, da bodo ameriška podjetja lahko prodajala svoje izdelke Huaweiju, pri kitajski korporaciji ne počivajo.

Podjetje Huawei naj bi lasten mobilni operacijski sistem predstavilo konec meseca avgusta ali najkasneje v začetku septembra, in sicer ob uradni predstavitvi naprednega pametnega mobilnega telefona Mate 30.

Novi operacijski sistem Huawei Hong Meng OS, ki temelji na Linuxu, naj bi bil za kar 60 odstotkov hitrejši od Androida, kar naj bi pripomoglo k precej boljši uporabniški izkušnji.

Novi operacijski sistem Huawei Hong Meng OS, ki temelji na Linuxu, naj bi bil za kar 60 odstotkov hitrejši od Androida, kar naj bi pripomoglo k precej boljši uporabniški izkušnji.

Pri tem pa je zanimivo to, da naj bi bilo novi operacijski sistem podjetja Huawei mogoče uporabiti tudi v navezi z osebnimi računalniki ter celo strežniškimi sistemi, usmerjevalniki, tabličnimi računalniki in drugimi napravami. To dejansko pomeni, da bo kljub različnim napravam uporabniška izkušnja bolj kot ne povsod enaka.

Ren Zhengfei

To je sedaj v pogovoru s francosko novičarsko stranjo Le Point, potrdil tudi ustanovitelj in predsednik Huaweia, Ren Zhengfei, ki je zatrdil, da bo novi sistem res 60 odstotkov hitrejši od sistema Android. Hitrejši naj bi bil tudi od sistema Apple OS. Navedel je tudi kitajske medije, ki poročajo, da kitajska proizvajalca telefonov Oppo in Vivo že preizkušata nov operacijski sistem.

Priznal je tudi, da sistemu trenutno še manjka alternativa Googlovi »tržnici aplikacij« Google Playa (podobno ima tudi Apple, kot Apple Store) in dodal, da na tem pravkar delajo.

Novi sistem so razvijali v posebnih, strogo varovanih prostorih, pred katerimi so morali uslužbenci v omaricah pustiti tudi vse osebne stvari, vključno z mobilnimi telefoni.

Huawei je potencialnim partnerjem povedal, da je že ob koncu leta 2018 načrtoval, da bo 50 milijonov Evropejcev uporabljalo novo Huaweijevo tržnico.

V intervjuju za FT pa je Zhengfei zanikal, da naj bi to, da je Huawei še vedno na seznamu ameriških podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne smejo poslovati, imelo večje posledice za njegovo podjetje, saj so najpomembnejši deli tehnologije, na primer procesorji Kirin in programska oprema telefonov že izven dosega ameriških oblasti.

Huawei Mate X Vir:The Verge

Zhengfei je spregovoril tudi o zaščiti podatkov uporabnikov in zatrdil, da podjetje nikoli ne bi predajalo podatkov kitajski vladi, saj bi bilo to tudi za mednarodno reputacijo podjetja preveč uničujoče.

Nikoli ne bi naredili kaj takšnega. Če bi naredili kaj takšnega samo enkrat, bi ZDA imela dokaze o tem in bi jih razširile po svetu.

»Nikoli ne bi naredili kaj takšnega. Če bi naredili kaj takšnega samo enkrat, bi ZDA imela dokaze o tem in bi jih razširile po svetu. Potem bi 170 držav ali ozemelj, ki v tem trenutku kupujejo od nas, prenehalo kupovati naše proizvode in naše podjetje bi propadlo. Kdo bi potem plačal naše dolgove? Naši zaposleni so vsi zelo kompetentni, vsi bi odstopili in ustanovili svoja lastna podjetja in me pustili, da naj sam plačam dolgove. Potem bi raje umrl,« je dejal Zhengfei za Financial Times, kot poroča CNBC TV18.

Kaj se bo dejansko zgodilo z operacijskim sistemom Hong Meng OS podjetja Huawei še ni povsem jasno. Več naj bi bilo znanega konec meseca avgusta ali najkasneje v začetku septembra ob predstavitvi naprednega pametnega mobilnega telefona Mate 30, saj naj bi šlo tu za prvo mobilno napravo Huawei brez operacijskega sistema Android.

Delite članek