REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tehnološki mirovni predlog: Huawei ponuja ameriškim podjetjem licence za tehnologijo 5G

Tehnološki mirovni predlog: Huawei ponuja ameriškim podjetjem licence za tehnologijo 5GHuawei - 5G tehnologija

Huawei je ponudil »olivno vejico« in v posebni »mirovni ponudbi«, kot to ocenjujejo ameriški mediji, ameriškim podjetjem ponudil tehnologijo 5G, tako da bi tehnološko na tem področju nekoliko zaostala podjetja lahko izgradila svojo lastno tehnologijo.

Zhengfei Ren, predsednik upravnega odbora in ustanovitelj podjetja Huawei je ponudil licence ameriškim podjetjem, seveda pod pogojem, da na določeni ravni »sprejmejo« tudi podjetje Huawei – oziroma, da prenehajo z onemogočanjem poslovanja tega podjetja v ZDA.

Zaradi sicer nedokazanih obtožb o morebitnem omogočanju vohunjenja« je namreč oprema Huaweija na trgu ZDA nedostopna.

O tej ponudbi je pisal že kolumnist New York Timesa Thomas Friedman. Ponudba je precej širokogrudna do ameriških podjetij in jim omogoča, da končno vstopijo v tekmo na področju 5G, kjer so do sedaj prevladovala podjetja, kot so Huawei, ZTE, švedski Ericsson in finska Nokia.

Tehnologija 5G

»Huawei je pripravljen deliti našo tehnologijo 5G in tehnike z ameriškimi podjetji, tako da bi lahko izgradile svojo lastno 5G industrijo. To bi ustvarilo uravnoteženo situacijo med Kitajsko, ZDA in Evropo,« je dejal ustanovitelj podjetja Huawei.

Huawei ponuja ameriškim podjetjem da modificirajo tudi »izvorno kodo« programske opreme 5G, če želijo, ali pa da uporabijo svojo.

Še več – Huawei ponuja ameriškim podjetjem da modificirajo tudi »izvorno kodo« programske opreme 5G, če želijo, ali pa da uporabijo svojo.

To bi v veliki meri odpravilo vse pomisleke o nekakšnih »zadnjih vratih«, pri dostopu do te opreme, kar je bil doslej največji ameriški zadržek, saj naj bi jih bilo strah kitajskega vohunjenja.

Pri tem pa seveda v svetu obstaja tudi veliko ameriških računalniških izdelkov, ki bi jih lahko tudi na Kitajskem prepovedali na podlagi enakih razlogov, vendar se to doslej ni zgodilo.

Bi pa takšen dogovor morala potrditi tudi kitajska vlada. Gre očitno za ponudbo v okviru nekega širšega ameriško-kitajskega dogovora, ki pa trenutno še ni v zadnji fazi.

je pa zadnja poteza Huaweija res presenetljiva. Huawei namreč zares ponuja ameriškim podjetjem svojo tehnologijo in celo izvorne kode programov. lahko se vprašamo - kako dolgo bodo, ob takšni ponudbi, še vzdržale ameriške trditve o "vohunjenju" tega podjetja?

Delite članek