REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Z nezanesljivimi testi do novega posla: Janez Poklukar podpisal pogodbo z Majbert Pharmom

Z nezanesljivimi testi do novega posla: Janez Poklukar podpisal pogodbo z Majbert PharmomMajbet Pharm - hitri testi. Vir: Insajder.com
Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov.

S primernimi zvezami in vztrajnostjo se v Sloveniji daleč pride. Tudi če državi podtakneš nekakovostne izdelke, to ni problem, če imaš pravo politično zaslombo.

To kaže tudi primer zadnje delovne naloge Janeza Poklukarja na delovnem mestu direktorja UKC Ljubljana.

UKC Ljubljana je namreč z razvpitim podjetjem Majbert Pharm, katerega lastniki so povezani tudi s stranko SDS sklenil pogodbo za nabavo dodatne količine hitrih antigenskih testov, je razvidno s portala javnih naročil.

Od marca do maja bo Majbert Pharm dobavil UKC do 22.800 testov po ceni 1,79 evra oz. 1,96 evra z DDV.

Vrednost posla je torej 40.725 evrov oz. 44.593,88 evra z DDV.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je sicer novembra lani s 27 ponudniki, ki so oddali dopustne ponudbe, sklenil enoletni okvirni sporazum za nakup antigenskih testov za potrebe urgentne triaže.

Ponudba Majbert Pharm. Vir: Twitter

Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov.

Na podlagi okvirnega sporazuma je UKC Ljubljana konec decembra podjetju Geneplanet oddal javno naročilo za obdobje od 10. decembra 2020 do 10. februarja 2021 v vrednosti 28.500 evrov oz. 31.205,5 evra z DDV.

Takrat so se dogovorili, da bo Geneplanet v dveh mesecih dobavil največ 10.000 testov po ceni 2,85 evra oz. 3,13 evra z DDV.

Janez Poklukar, direktor UKC in denar
Janez Poklukar, zdaj direktor UKC Ljubljana, kmalu pa zdravstveni minister. Vir: Twitter

Tokrat so izbrali Majbert Pharm, ki je pol milijona hitrih testov že dobavil državi za potrebe množičnega testiranja.

Količina 22.800 hitrih testov je po pojasnilih UKC Ljubljana projekcija porabe za naslednja dva meseca.

Pod odločitev o oddaji naročila se je podpisal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

V torek bodo poslanci odločali o njegovem imenovanju na ministrsko mesto.

Pod odločitev o oddaji naročila se je podpisal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. V torek bodo poslanci odločali o njegovem imenovanju na ministrsko mesto.

Vse skupaj pa je še toliko bolj nenavadno, ker so na ministrstvu za zdravje, ki ga začasno vodi premier Janez Janša, že v začetku januarja vedeli, da hitri antigenski testi, ki jih je državi že dobavilo podjetje Majbert Pharm, ne izpolnjujejo razpisnih pogojev in so zaradi tega manj zanesljivi.

Kljub temu so se odločili nadaljevati z množičnim testiranjem prebivalstva, sedaj pa je največji zdravstveni zavod podjetju, ki je uvozilo prvo, sporno količino omogočilo uvoz dodatnih količin.

Množično testiranje zaposlenih v šolstvu je sicer pokazalo, da s hitrimi testi Majberta Pharma v posameznih krajih odkrijejo nenavadno veliko število lažno pozitivnih.

Zapisnik o analizi testov Nacionalnega laboratorija razkriva številne nečednosti o hitrih testih kitajskega proizvajalca UD-Bio, ki jih je državi dobavilo podjetje Majbert Pharm.

To so pokazali rezultati preverjanja njihove zanesljivosti.

Preverjanja, ki so jih opravili na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, hrano in okolje (NLZOH) so pokazala, da hitri testi Majbert Pharma dosegajo le 81-odstotno občutljivost oziroma verjetnost, da bodo pozitivni pri osebah, ki so resnično bolne.

To pomeni, da bo vsaka peta oseba, ki je okužena z novim koronavirusom SARS-CoV-2, na izbranem hitrem testu negativna.

To je bilo tudi v nasprotju s pogojem ministrstva za zdravje, ki je od ponudnikov na javnem naročilu zahtevalo dobavo testov z najmanj 90-odstotno občutljivostjo. Namen tega pogoja je bil, da se izloči manj zanesljive hitre teste.

Hitri testi prinašajo - same težave...
Hitri testi podjetja Majbert Pharm so prinesli - same težave... Vir: Twitter

Pri osebah brez simptomov so testi le 44-odstotno zanesljivi, pri osebah, ki so na začetku bolezni in še niso razvile simptomov, pa 52-odstotno.

To pomeni, da zaznajo zgolj vsakega drugega okuženega brez simptomov.

Kot vse kaže, je Slovenija v poslovnem smislu nenavadna država, v kateri slaba kvaliteta opravljene storitve v poslih z državnimi institucijami ni nekaj, kar bi podjetnika diskvalificiralo –, ker državo vodijo tisti, ki takšne nerodnosti preprosto in blagohotno spregledajo.

Problem torej niso le lažno pozitivni hitri testi, ampak tudi lažno negativni testi.

Na to opozarjajo tudi člani delovne skupine NLZOH.

Vse to kaže, da ti kupljeni hitri testi niso primerni za uporabo pri množičnem testiranju prebivalstva in naključnem iskanju okuženih, temveč kvečjemu za uporabo na vstopnih točkah v bolnišnicah, kamor prihajajo visoko okuženi.

Kljub temu pa je posel ponovno dobilo podjetje, ki je Sloveniji že dobavilo tako nezanesljive teste.

Klemen Nicoletti, eden lastnikov Majbert Pharma, se je po dobavi prvih količin hitrih testov po naročilu Janševe vlade, odpravil na počitnice v Mehiko ... Vir: Insagram

Dobro opravljen posel je običajno priporočilo za naslednjega. In obratno.

Prav to je bilo, kot so trdili v Majbert Pharmu, tudi njihov cilj, namreč, da ne zaslužijo, pač pa da si priodobijo reference.

Zaradi dobave nezanesljivih testov bi seveda lahko pričakovali, da se bo to poznalo tudi na referencah podjetja in pri izbiri naslednjih količin.

Toda to se očitno - ne dogaja.

Kot vse kaže, je Slovenija v poslovnem smislu nenavadna država, v kateri slaba kvaliteta opravljene storitve v poslih z državnimi institucijami ni nekaj, kar bi podjetnika diskvalificiralo –, ker državo vodijo tisti, ki takšne nerodnosti preprosto in blagohotno spregledajo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek