REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

S hitrimi testi slovenska politika kaže svetu navidezno »umirjanje pandemije« v Sloveniji

S hitrimi testi slovenska politika kaže svetu navidezno »umirjanje pandemije« v SlovenijiNadzorovanje poti smrtonosnega koronavirusa. Vir: Twitter

Zdravstveni ukrepi bi v času pandemije morali biti samo to - zdravstveni ukrepi. Toda že od začetka leta je jasno, da so tudi, včasih pa izključno – politika.

S hitrimi testi je Slovenija najprej dolge mesece zamujala, potem je to povzročilo stanje nuje, zaradi katerih so bolnišnice morale po sili »izrednih razmer« brez razpisov kupovati veliko predrage teste.

Nato je država kupila večje količine hitrih testov, vendar tako, da so jih uvozili vpleteni v »piramidne sheme«, ki so bili v povezavi s stranko SDS.

Sledila so množična testiranja. Toda – kje?

V tujini jih priporočajo tam, kjer se ljudje pogosteje nahajajo blizu skupaj in predvsem zaradi dela ali šolanja, torej v tovarnah, vrtcih, šolah, skupaj z drugimi, natančnimi testi in - sledenjem stikom.

V Sloveniji so bila testiranja izvedena na ulicah in trgih, velikokrat zgolj »iz firbca«, v času, ko je sledenje stikom že več kot dva meseca neobstoječe.

Vrednost takšnih testov pa ja znova zelo majhna, saj se lahko »negativni« osebki, ki se gibljejo nekontrolirano znova zelo hitro okužijo.

Očitno se je Janševa vlada lotila takšne taktike predvsem iz dveh razlogov –, da se hitri testi čim prej porabijo, tako da bo mogoče znova kupiti nove količine, ki jih bodo znova lahko nabavili »simpatizerji« določenih strank, hkrati pa tako, da bodo testi prispevali k ustvarjanju videza, da se je pandemija v Sloveniji, rekorderki po številu smrti in okuženih, vendarle pričela umirjati.

Hitri testi so namreč manj natančni od PCR testov, tudi 30 odstotkov ali več.

Dajejo torej tudi lažno sliko, da je okuženih manj.

Toda čeprav naj bi podatke o rezultatih enih in drugih načeloma ločevali, v tujini grafi tega ne zaznajo, pač pa podatki zato kažejo na padanje števila okužb na Slovenskem, na kar je opozoril Jure Mesarič.

Po podatkih vlade je bilo v nedeljo ob opravljenih 1.664 PCR-testih pozitivnih 493 oseb.

Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 29,6 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 312 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovljenih (le) 24 primerov okužb.

Delež pozitivnih pri HAT je znašal 7,7 odstotka. Dan pozneje je bilo ob 1.880 dnevno testiranih oseb s PCR1 testi tudi 558 oseb testiranih s HAGT2.

Podatki, ki na grafih predvsem tujih institucij nastopajo skupaj zato z mešanico bolj natančnih in manj natančnih testov dajejo bolj ugodno sliko epidemiološke situacije v Sloveniji.

Tudi na Worldometru med različnimi testi ne ločijo.

To je morda politično ugodno, je pa daleč od resnice. Služi politikom, ne pa zdravstvu in državljanom, ker kaže na umirjanje, ki ga morda še ni.

Za boj s pandemijo pa so najprej potrebni natančni, ne pa »razblaženi« podatki.

 

Delite članek