REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladne predpustne norčije: Virus bodo ob odprtju dela dejavnosti 'ustavljali' s 44-odstotno točnimi »hitrimi testi«

Vladne predpustne norčije: Virus bodo ob odprtju dela dejavnosti 'ustavljali' s 44-odstotno točnimi »hitrimi testi«Hitri testi podjetja Majbert Pharm, ki je blizu Janševi SDS so prinesli - same težave... Vir: Twitter
Semafor, za katerega so se v Janševi vladi zaklinjali, da bo v veljavi, so povozili tudi z odprtjem trgovin.

Vlada je tudi ta teden sprejemala ukrepe, ki so razburili javnost.

Semafor, za katerega so se zaklinjali, da bo v veljavi, so povozili tudi z odprtjem trgovin.

Črnih in rdečih regij več ni, sedaj se število okuženih spremlja za celotno državo.

Obvezna testiranja za dnevne migrante so uvedli v četrtek in tako spravili v obup kopico ljudi, ki delajo ali pa se šolajo na eni ali drugi strani meje.

Nov odlok dovoljuje obratovanje tudi žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog po vsej državi, in sicer v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), toda pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2 v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če testiranja upravljavec naprav ne zagotovi, je uporaba žičniških naprav in prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19 po HAGT ali PCR-metodi.

Test mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur.

Otrokom do vključno 12. leta starosti je smučanje dovoljeno v spremstvu staršev, negativnega testa jim ni treba predložiti.

Kaos na visokošolskem področju so v vladi končali s končno potrditvijo visokošolskih programov.

Edini rezultat te popolnoma nepotrebne zamude je bil, da bo povečano število vpisnih mest za 50 mest na področju medicine in 40 mest na področju računalništva.

Toda glede na to, da jih vsaj tretjina prvega letnika nit ne konča, to znova ne pomeni praktično ničesar, zamuda in slaba volja pa je bila ob tem povzročena tako med dijaki in starši kot med profesorji.

Največje spremembe so sicer pri odpiranju trgovin z do 400 kvadratnimi metri.

Sedaj bodo odprte, vendar bodo morali na testiranje prodajalci, v primeru številnih dejavnosti pa tudi kupci, kar je neprijetno presenetilo predvsem obrtnike.

Vir: Twitter

Zaposleni v določenih dejavnostih bodo morali enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus.

Te dejavnosti so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, trgovine z otroškim programom, tržnice, vse prodajalne in servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Za nekaj dejavnosti pa odlok zahteva negativni test tako za zaposlene kot za potrošnike.

Med temi so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov ali medicinske pedikure oz. manikure, individualne storitve strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja ter storitve salonov za nego živali.

Težko se je izogniti vtisu, da želi vlada na vsak način in čim prej porabiti sporne hitre teste podjetja Majbert Pharm, ki so se pokazali za 'zelo zanesljive'.

Mladi up SDS: Eden od solastnikov razvpitega podjetja Majbert Pharm. Vir: Instagram račun Klemna Nicolletija

Hitri testi bi namreč morali prepoznati vsaj 90 odstotkov zdravih in vsaj 97 odstotkov okuženih z novim koronavirusom.

Zanesljivost testov podjetja, povezanega s SDS, ki jih je predsednik vlade Janez Janša srčno branil, češ da so primerni, pa je le 44 odstotkov, pravi uradna laboratorijska validacija NLZOH.

Predsednik vlade jih s trga kljub temu noče umakniti, čeprav ima država možnost, da to v primeru neustreznosti stori.

Zato se zastavlja logično vprašanje – zakaj Janez Janša ščiti neko zasebno podjetje in podjetnike, ki so dobavili omenjene, očitno nezanesljive teste.

Epidemiologi so že pisali Janezu Janši in zahtevali, da prekinejo testiranje z nezanesljivimi testi!

Prav v tej vladni obrambi nezanesljivih testov se morda skriva »sprožilec« zaradi katerega je vladni urad za komuniciranje (UKOM) na koncu ne samo ministrom v aktualni vladi, pač pa celo strokovnjakom v »strokovni skupini« za boj proti covidu-19 prepovedal dajati izjave.

Prav v tej vladni obrambi nezanesljivih testov se morda skriva »sprožilec« zaradi katerega je UKOM na koncu ne samo ministrom v vladi, pač pa celo strokovnjakom v 'strokovni skupini' za boj proti covidu-19 prepovedal dajati izjave.

Kaj podobnega se sicer – kljub različnin sporom med vladami in epidemiologi v številnih evropskih državah, doslej ni zgodilo še nikjer.

Množični lažno pozitivni rezultati pa so spodkopali zaupanje v učinkovitost kitajskih hitrih testov, ki jih je Slovenija kupila od razvpitega podjetja Majbert Pharm.

Od premierja epidemiologi pričakujejo tudi množično zaposlovanje sledilcev stikov, kar je že dolgo časa zahteva vseh strokovnjakov.

To pa seveda pomeni nove zaposlitve in to več kot 1000 v medicinski stroki. Vlada pa se je tega otepala že jeseni.

Obeti za prihodnje umirjanje epidemije koronavirusne bolezni ob tako kaotičnih ukrepih in pomanjkanju cepiv pa niso dobri.

Medtem ko se na primer v Beogradu ob višjih temperaturah, odprtih trgovinah in delujočih kavarnah do 22 ure zvečer po več kot pol milijona cepljenih že opažajo spremembe, teh v Sloveniji še vsaj nekaj mesecev ob takšnem tempu odpiranja dejavnosti in šol ter cepljenja prebivalstva - ne bo.

Če se bodo testiranja povečala tudi v trgovinah in storitvenih dejavnostih, potem je prav tako jasno, kaj se bo zgodilo, saj bodo številke na novo okuženih znova narasle, ob nespremenjenih kriterijih pri vladnem semaforju pa bo po novem vsa država najbrž že zelo kmalu znova obarvana v - črno.

Delite članek