REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova zamudnica: Slovenija pri cepljenju počasnejša od vseh svojih sosed, kdo pa je najhitrejši na svetu?

Znova zamudnica: Slovenija pri cepljenju počasnejša od vseh svojih sosed, kdo pa je najhitrejši na svetu?Slovenijo je pri cepljenju z veliko razliko prehitela tudi Hrvaška, s katero se zelo rada primerja. Vir: Twitter

Slovenija je v času pandemije koronavirusne bolezni Covid-19 zamujala pri uvajanju ukrepov, premestitvi okuženih starostnikov iz DSO-jev, ustanavljanju posebnih »Covid bolnišnic« (ki jih nima vse do danes) ter uvajanju hitrega testiranja, ki se je začelo šele te dni.

Vpliv politike na nestrokovne odločitve je bil v Sloveniji izjemno velik, podobno kot v ZDA.

Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović se je v anale slovenskega zdravstva zapisala z izjavo, da starostnikov okuženih s koronavirusom zgolj zato pač ni potrebno premeščati v bolnišnice, navkljub drugačnim priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Nagrajena pa je bila z vodenjem Zdravniške zbornice.

Najpomembnejše orožje v boju proti koronavirusu so seveda cepiva in slovenski načrti so po napovedih vodje NIJZ Milana Kreka vzpodbudne –, da se v čim krajšem času cepi najmanj 1,2 milijona prebivalcev.

Toda v Sloveniji bi ta cilj radi dosegli do - poletja.

V drugih državah že računajo, da ga bodo dosegli zgodaj spomladi.

Si slovenska vlada morda želi, da bi pandemija trajala čim dlje?

Toda v resnici Slovenija na tem področju – znova zamuja.

Podatki o izvajanju cepljenja po svetu kažejo, da vse države pri tem ne napredujejo z enako hitrostjo.

V slovenski bližini je, na primer, zelo hitra Avstrija, ki je cepila 0,07 prebivalstva na milijon prebivalstva.

Italija je še boljša, z 0,12 odstotki, Hrvaška je pred Italijo z 0,19 odstotka, pred njo je Nemčija z 0,23 odstotka, Kitajska je cepila 0,30 odstotka prebivalstva, Združene države Amerike 1,28 odstotka, Velika Britanija 1,47 odstotka, na prvem mestu pa je – Izrael z 12,59 odstotka prebivalstva.

To pomeni, da je bilo na vsakih 100 ljudi v Izraelu doslej porabljenih 12,59 doz cepiva.

Izrael ima sicer okoli 9,2 milijona prebivalstva.

Deset odstotkov cepljenih je visoka številka, ki obljublja, da bo skupaj s tistimi ki so preboleli Covid-19 Izrael med prvimi dosegal »imunost črede« za katero je potrebna nad 60-70 odstotna precepljenost.

Ta uspeh pa ima tudi svojo temno plat, saj Izrael ne želi cepiti tudi Palestincev na zasedenih ozemljih, čeprav je Izrael kot okupacijska sila – poleg palestinskih oblasti - odgovoren tudi za njihovo javno zdravje.

Izrael se sicer nahaja že v tretji karanteni, skupaj pa ima preko 3300 smrtnih primerov in 435.000 okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2.

Vendar je smrtnost tudi v primeru Izraela več kot štirikrat nižja kot v Sloveniji, kar prav tako veliko pove o tem, kako uspešni so bili v Izraelu.

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu že napoveduje, da bo  njegova država izšla iz pandemije že »zgodaj februarja.«

Medtem v državo prihaja po 150.000 odmerkov cepiv vsak dan.

Izrael je podpisal tudi sporazume z Moderno in še nekaterimi proizvajalci cepiv.

V absolutnih številkah pri uporabi cepiva medtem seveda prednjačijo v ZDA in na Kitajskem.

Tudi v ZDA, ki so sicer zaradi počasnega odziva plačale najvišji smrtni davek na svetu, s cepljenjem napredujejo precej dobro.

Doslej so porabili že 4,23 milijona odmerkov, torej 1,28 odmerka na 100 ljudi.

Pri tem pa je potrebno vedeti, da je za okoli 95-odstotno učinkovitost zdravila potrebno prejeti dva odmerka cepiva.

Novi ameriški predsednik Joe Biden kljub temu kritizira administracijo svojega predhodnika Donalda Trumpa, ker ni uspela izpolniti svoje obljube o cepljenju 20 milijonov Američanov do konca leta 2020.

Donald Trump sicer za zamude obtožuje posamezne zvezne države.

Slovenija je pri cepljenju sicer počasna tudi zato, ker je počasna – celotna Evropska unija.

Toda primeri Hrvaške, Italije in Avstrije, ki so vse hitrejše od Slovenije pri cepljenju prebivalstva, kažejo, da so tudi tukaj velike razlike in da je Slovenija pri cepljenju počasnejša celo od Madžarske ter da jo je z veliko razliko prehitela tudi sosednja Hrvaška, s katero se Slovenija zelo rada primerja.

Toliko torej o »učinkovitosti« sedanje vlade pri omejevanju pandemije …

Delite članek