REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaške investicije zadržane: »Odločitev ustavnega sodišča je resen opomin nedemokratom v vladi, z Janšo na čelu«

Vojaške investicije zadržane: »Odločitev ustavnega sodišča je resen opomin nedemokratom v vladi, z Janšo na čelu«Boxer - Slovenska vojska. Vir: Twitter
Stranka Levica od tem poudarja, da je prepoved referenduma ena od največjih kršitev ustavnih pravic državljanov v zgodovini Slovenije.

Ustavno sodišče je do sprejetja končne odločitve zadržalo izvajanje zakona, ki omogoča največje orožarske posle v zgodovini Slovenije. To pomeni, da se 780 milijonov evrov težak zakon, ki ga je koalicija Janeza Janše sprejela s pomočjo protiustavne prepovedi referenduma, v tem trenutku ne sme izvajati, so ob odločitvi Ustavnega sodišča zapisali v stranki Levica.

Luka Mesec je ob tem izpostavil: »Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju zakona o 780 milijonski nabavi orožja pritrjuje opozorilom Levice: vladna odločitev o prepovedi referenduma je bila ena od najbolj nedemokratičnih in protiustavnih potez te vlade. Nobena vlada ne more in ne sme prepovedati referenduma o nekem zakonu enostavno zato, ker ocenjuje, da bi referendum izgubila zaradi nasprotovanja 75% javnosti. Današnja odločitev ustavnega sodišča je resen opomin nedemokratom v vladi, z Janšo na čelu, da imamo v Sloveniji še vedno ustavo, demokracijo in neodtujljive politične pravice.«

Stranka Levica od tem poudarja, da je prepoved referenduma ena od največjih kršitev ustavnih pravic državljanov v zgodovini Slovenije.

»Koalicija je z 51 glasovi ljudstvu prepovedala na referendumu odločati o zakonu o 780 milijonov evrov težkih nabavah orožja, na podlagi katerega bi morala Slovenija v času ene največjih gospodarskih, finančnih, socialnih in zdravstvenih kriz kupovati orožje za sodelovanje v Natovih operacijah v državah svetovne periferije.

Zakon, ki so ga poskušali sprejeti čim bolj na tiho in stran od oči javnosti, je vlada v zakonodajno proceduro vložila po rednem postopku.

Nobena vlada ne more in ne sme prepovedati referenduma o nekem zakonu enostavno zato, ker ocenjuje, da bi referendum izgubila zaradi nasprotovanja 75% javnosti. 

Sprejemanje zakona je trajalo skoraj pet mesecev.

Ko smo v Levici predlagali, da naj Državni zbor razpiše posvetovalni referendum v zvezi s tem zakonom, je vladajoča koalicija glasovala proti.

Minister za obrambo Matej Tonin je takrat izjavi, da je posvetovalni referendum nesmiseln, da pa sam nima 'nobenega problema, če bodo zbrali podpise za zakonodajni referendum'.

Ko je postalo jasno, da bomo to tudi storili, začeli zbirati podpise za sklic zakonodajnega referenduma, je minister Tonin obrnil ploščo.

Zakon je po štirih mesecih redne obravnave čez noč postal zakon o nujnih ukrepih za obrambo države, o katerem je prepovedano razpisati zakonodajni referendum.

Mesec kritizira razsipnost in voluntarizem Janše
Mesec kritizira razsipnost in voluntarizem Janše. Vir: Twitter
Koalicija je z 51 glasovi ljudstvu prepovedala na referendumu odločati o zakonu o 780 milijonov evrov težkih nabavah orožja, na podlagi katerega bi morala Slovenija v času ene največjih gospodarskih, finančnih, socialnih in zdravstvenih kriz kupovati orožje za sodelovanje v Natovih operacijah v državah svetovne periferije.

Po tem, ko smo v Levici po sprejetju zakona v le petih dneh zbrali skoraj 30.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, je vladajoča koalicija že naslednji dan sprejela sklep, s katerim je referendum o tem zakonu prepovedala.

Zato smo se v Levici pritožili na Ustavno sodišče in zahtevali razveljavitev sklepa o nedopustnosti referenduma, razveljavitev zakona in začasno zadržanje izvajanja zakona. Ustavno sodišče je danes ugodilo naši zahtevi za začasno zadržanje zakona.

Zakon se do končne odločitve ustavnega sodišča ne sme izvajati. Gre za majhno, pa vendar pomembno zmago v boju proti nesmiselnemu zapravljanju 780 milijonov evrov za orožje.

Ministrstvo za obrambo je namreč že ta mesec želelo nadaljevati s postopki za izvedbo najdražjega nakupa orožja iz tega paketa, nakupa osemkolesnih bojnih oklepnih vozil.

Prepoved referenduma - zgolj zato, ker se je oblast ustrašila ljudstva - je ena od največjih kršitev ustavnih pravic državljanov v zgodovini Slovenije.

Odločitev ustavnega sodišča za zadržanje izvajanja zakona je jasno sporočilo nedemokratom tipa Janša in Tonin, da imamo v Sloveniji še vedno ustavo, demokracijo in neodtujljive politične pravice.

V Levici bomo demokracijo branili z vsemi sredstvi in verjamemo, da se bo Ustavno sodišče v končni odločitvi postavilo na stran demokracije in pravice do referenduma,« so zapisali v stranki Levica.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek