REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prava smer: zakaj je po debaklu z boxerji nakup valukov prvi resen korak v smeri modernizacije Slovenske vojske

Prava smer: zakaj je po debaklu z boxerji nakup valukov prvi resen korak v smeri modernizacije Slovenske vojskeVojska - valuki, pandurji v akciji

Ameriško združenje kopenske vojske (AUSA) je te dni v Washingtonu organiziralo redno letno srečanje, ki povezuje vojaške vrhove, proizvajalce orožja in lobiste.

Udeležila pa se ga je tudi slovenska delegacija z načelnico GŠ Slovenske vojske Alenko Ermenc.

Delegacija Slovenske vojske na dogodek ni prišla zaradi kupovanja orožja, ampak se je predvsem seznanjala z novostmi.

Smer v katero bomo šli, zahteva manjša in lažja vozila, ki bodo še zmeraj bolj učinkovita, opozarja Defense IQ.

Slovenska vojska namreč izpolnjuje srednjeročni obrambni program in si skupaj z Ministrstvom za obrambo prizadeva za izgradnjo srednje bataljonske bojne skupine, čeprav proračunska sredstva za popolno posodobitev - ne zadoščajo.

Cilj dogodka je omogočanje stika med kupci in prodajalci orožja.

Valuk II - Pandur II Vir:GDELS
Pandur II. Uporabljajo ga tudi oborožene sile Avstrije, Češke, Poljske, Indonezije in Slovenije.

»Kot že veste, ministrstvo za obrambo dobavlja za Slovensko vojsko vozila, tako imenovane JLTV-je (lahko taktično oklepno vozilo op. a.). S temi vozili bomo zagotovili večjo varnost za slovenskega vojaka, ne bomo pa izboljšali ognjene moči,« je ob robu dogodka v ZDA ocenila Alenka Ermenc.

»Kljub temu pa izvajamo kratkoročne investicije in se usmerjamo v zagotovitev opreme za vojaka transportnih vozil, za sredstva, s katerimi bi izboljšali ognjeno moč in sredstva za zračno obrambo,« je dodala Ermenčeva.

Obstaja že tehnologija, ki lahko ta vozila pred eksplozijami min zaščiti enako dobro, kot velja to za 80-tonske tanke.

Slovenija namerava v prihodnjih dveh letih kupiti 14 novih oklepnih vozil - posodobljenih valukov.

V Levici so bili kritični, češ da je namera o nakupu oklepnikov 6x6 v proračunu »skrita.«

Ob tem pa so mediji tudi poročali, namreč da bo nakup opravljen pri edinem podjetju na svetu, ki še izdeluje valuke.

To je seveda precej zavajajoča trditev, saj implicira, da naj bi valuke proizvajalo večje število podjetij na svetu, sedaj pa naj bi se s tem ukvarjalo – zgolj eno.

To pa posredno nakazuje, da povpraševanje po teh vozilih upada ali celo, da je z njimi nekaj narobe.

Pandur II - Valuk II Vir:GDELS
Avstrijski pandur med opravljanjem nalog.

Kar pa seveda ni res. Različni proizvajalci proizvajajo pač različna vozila, pandur pa je bil zmeraj vozilo, izdelano v Steyru, ki je zdaj v lasti korporacije GDELS.

Gre za posodobljeno, licenčno verzijo Styerjevega pandurja, ki ga izdeluje podjetje, ki ima sedež v Španiji.

Ta vozila pa manjše zunanje mere zelo dobro kompenzirajo s svojo večjo mobilnostjo.  

Gre za lahka kolesna oklepna vozila (LKOV) 6x6, ki jih v vojski že uporabljajo.

»Slovenska vojska je opredelila potrebe po dokupu 14 LKOV 6x6 za popolnitev ene pehotne čete. S tem bo izboljšana pripravljenost pehotnih polkov Slovenske vojske,« so pojasnili na ministrstvu.

Nekaj kritik je letelo tudi na menda prenizko balistično zaščito in majhnost vozil.

Toda pri tem je potrebno vedeti, da gre za posodobljene verzije valukov z boljšo zaščito.

Kar se tiče majhnosti pa je ugovor prav tako pavšalen in netočen, saj manjša velikost vozil predvsem v urbanih pogojih bojevanja in pri premagovanju nekaterih preprek predstavlja celo prednost, ta vozila pa manjše zunanje mere zelo dobro kompenzirajo s svojo večjo mobilnostjo.

Valuk II - Pandur II Vir:GDELS
Pandurji oziroma valuki so neprestano udeleženi v akcijah po vsem svetu.

Slovenija je sicer v lanskem letu želela kupiti oklepnike 8x8 boxer, vendar je vlada naložbo februarja letos zaustavila, predvsem zato, ker za nakup, ki bi pomenil večletne finančne obveznosti, ni bilo pravne podlage.

Čeprav se je kot drug razlog omenjalo tudi »pomanjkanje celovite taktične študije« o tem, katere zmogljivosti sploh potrebujemo za vzpostavitev srednje bojne bataljonske skupine, je bil pravi razlog verjetno visoka cena nemških boxerjev, ki bi »po kosu« stali vsaj toliko, kot stanejo nekoliko rabljeni nemški tanki Leopard 2.

Boxerji bi stali toliko, kot stanejo nekoliko rabljeni nemški tanki Leopard 2. Valuki bodo stali bistveno manj.

 Valuki bodo stali bistveno manj.

Ob različnih, pogosto tudi neutemeljenih kritikah na račun načelnice generalštaba SV omenjeni koraki kažejo, da se Slovenska vojska vendarle razvija v pravo smer.

Slovenija je bila namreč do sedaj po investicijah v novo opremo in po porabi za obrambne namene povsem na repu med vsemi članicami zveze NATO.

Investicije za opremo - NATO 2018

Da gre za pravo pot pa kažejo tudi mednarodne izkušnje in ocene vojaških strokovnjakov.

Valuki, ki jih bo kupila SV so namreč precej prilagodljivi, prav ta modularnost in prilagodljivost pa je po oceni strokovnjakov »ključna pri oblikovanju oklepnih vozil.«

Ne samo, da omogoča prilagodljivost bojišču, pač pa lahko tudi bistveno zmanjša logistične težave, s tem, ko preprečuje, da bi bilo potrebno zagotavljati »popolnoma nove sisteme za nove misije.« Ob tem je vozilo z enako osnovo in nekaj sprejemljivimi deli lažje proizvesti, kot pa na primer 80-tonski tank.

Uničen M1A Abrams Vir:Sputnik
Sodobno bojno okolje je zelo nevarno za počasne in neokretne tanke. Na sliki je ameriški Abrams M1A, ki so ga Kurdi v Iraku najverjetneje onesposobili s kitajsko protioklepno raketo

Strokovnjaki pa opozarjajo še na nekaj.

»V nasprotju z Zalivom, kjer so ameriški tanki M1A1 Abrams nastopali proti tankom T-72s in BMP-ji na širokem, praznem terenu, sodobni konflikti kažejo, da imajo težka vozila težave v gostih urbanih območjih, kar kažejo izgube turških Leopardov 2A5 v Siriji, izgube T-80 v Groznem in iraških M1A1 proti ISIS-u. Sodobni tanki kot so Abrams, Leopard in Challenger imajo iste probleme z mobilnostjo in možnostjo uporabe in zato države sedaj iščejo načine, kako bi se rešile težav s težo. Pri tem že obstaja tehnologija, ki lahko ta vozila pred eksplozijami min zaščiti enako dobro, kot velja to za 80-tonske tanke,« opozarja Adam Muspratt v DefenceIQ.

Ker valuke SV že ima, je nakup še dodatnih, toda zmogljivejših logična izbira tudi z zornega kota logistike.

Prav tako ne smemo pozabiti, da je Armas slovenske Sistemske tehnike ponudil slovensko, izboljšano vozilo KOV Krpan 8X8 z vrsto izboljšav in 55 odstotki lokalnih komponent, vendar je to vozilo nato v prirejenem natečaju »izgubilo« proti finski AMV Patriji. 

Izdatki za NATO 2018

Ta vozila so sicer dobavljiva v kopenski in amfibijski različici, osnovna vozila pa predstavljajo osnovno platformo za različno opremo.

Za vozila pandur II oziroma valuk so značilna izjemna mobilnost in možnost preživetja v bojnem okolju.

Zelo pomembno je tudi, da gre za vozila, ki so že preizkušena v praksi. Upravljanje z vozili je enostavno, enako tudi vzdrževanje.

Zelo pomembno je tudi, da gre za vozila, ki so že preizkušena v praksi.

Upravljanje z vozili je enostavno, enako tudi vzdrževanje.

Trenutno je v uporabi v svetu več kot 3000 pandurjev, od tega okoli 1000 v članicah zveze Nato.

Za ta vozila je značilno tudi to, da so vsi vitalni deli (motor, tanki z gorivom, hidravlika) zaradi večje varnosti nameščeni za zaščitnim oklepom.

Vozila v konfiguraciji 6X6 omogočajo namestitev topa do 90 milimetrov, minometov do 81 milimetrov in dvojne topove s kalibrom 30 milimetrov.

Sploh niso majhna, saj lahko sprejmejo 12 ljudi, na voljo pa so v izvidniški, ambulantni, inženirski, komunikacijski ali poveljniški izvedbi.

Takšna vozila bi lahko bila v prihodnosti še pomembnejša, kot se to morda dozdeva danes.

Ali, kot ocenjujejo v Defence IQ: »Lahko smo že na točki, ko bodo oklepna vozila rušilci 21. stoletja … in smer v katero bomo šli, zahteva manjša in lažja vozila, ki bodo še zmeraj bolj učinkovita.«

Vse torej kaže, da je Slovenska vojska s prvo žensko na čelu generalštaba - vendarle našla pravo smer.

Delite članek