REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vsaj 448 milijonov evrov za boxerje bo »knock-out« za slovenski proračun

Vsaj 448 milijonov evrov za boxerje bo »knock-out« za slovenski proračunBoxer, Slovenska vojska

Vlada se je odločila za nakup nemških »boxerjev« brez javnega razpisa, to pa bi lahko bil zelo hud udarec za slovenski proračun. Odgovori MORS potrjujejo, da bo vsako vozilo stalo najmanj 4 milijone evrov, v resnici pa bistveno več.

Kot smo že poročali, je slovenska vlada odločila, da bo Slovenija pristopila organizaciji OCCAR in s tem dejansko izbrala tudi oklepno vozilo za potrebe Slovenske vojske. Organizacija OCCAR namreč izdeluje samo eno vozilo BKV 8x8 – večinoma nemški "Boxer".

Organizacija OCCAR namreč izdeluje samo eno vozilo BKV 8x8 – večinoma nemški "Boxer".

Ta kontroverzna poteza vlade pa s seboj prinaša več slabih posledic. Po eni strani Slovenija na ta način ne bo mogla nabaviti vozil na trgu, kjer bi ob konkurenci več proizvajalcev lahko dosegla nižje cene. Po drugi stran pa se je z odločitvijo za nabavo večinoma nemških vozil znamke Boxer oproizvajalca Rheinmetall, ki je bil v Nemčiji že pravnomočno obsojen zaradi podkupovanja v Grčiji, kjer so izplačali za 37 milijonov evrov podkupnin, vlada odločila za potezo, ki nikakor ni v skladu z njenimi zavezanosti o pregonu korupcije ter transparentnosti.

Ministrstvo za obrambo je torej med štirimi mogočimi načini nabave novih oklepnikov izbralo ravno takšen model nabave, ki konkurenco in javni razpis dobesedno izključuje! Celoten posel so sicer najverjetneje prepustili novi vladi, saj naj bi se o pristopu k organizaciji OCCAR odločalo šele septembra ali oktobra letos. Tretja slaba posledica te odločitve bo visoka cena; ob tem da tudi OCCAR zahteva provizijo (praviloma 3 odstotke), bo hkrati vsako vozilo od sedaj predvidene vsote dražje za okoli 1,5 – 2 milijona evrov, morda pa še več!

V zvezi s tem smo Ministrstvu za obrambo (MORS) zastavili več vprašanj. Odgovori potrjujejo naše ocene. Na vprašanje, ali je bila v SV medtem naročena ali izdelana Taktična študija (zadnja naj bi bila izdelana leta 2005), brez katere se po oceni strokovnjakov ne bi smelo v nabavo novih vozil, nam je MORS odgovoril, da »je Slovenska vojska izdelala in oktobra 2017 potrdila novelacijo Taktične študije »Motorizirani bataljon Slovenske vojske – 2010. Prva novela – 2017.«

Oklepnik Boxer

Pri vprašanju, ali bodo novi oklepniki imeli rakete ali ne, je MORS odgovoril, da je »s potrditvijo investicijskega programa potrjena konfiguracija BKV 8 x 8 za prvo srednjo bataljonsko bojno skupino (SrBBSk) z oborožitveno postajo 30 mm in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm. V drugi fazi opremljanja, in sicer za drugo SrBBSk, se nabavijo BKV 8 x 8 v konfiguraciji z oborožitveno postajo 30 mm, sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in integriranim protioklepnim raketnim sistemom. Ciljno stanje je, da so bojni deli obeh SrBBSk opremljeni s po 50 % BKV 8 x 8 z oborožitveno postajo 30 mm in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm ter z oborožitveno postajo 30 mm, sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in integriranim protioklepnim raketnim sistemom.« To praktično pomeni, da naj bi zgolj polovica novih vozil imela nameščene še vodene rakete, ki tem vozilom omogočajo več možnosti preživetja na bojišču.

»Okvirna cena BKV 8 x 8 z ustrezno oborožitvijo je cca 4 mio EUR brez DDV, vendar je pri tem treba upoštevati, da bo končna cena BKV 8 x 8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih. 

Pri odločitvi vlade za OCCAR smo kritizirali tudi izjemno hitrost in netransparentnost sprejete odločitve. Poročali smo, da naj bi se predstavniki MORS s predstavniki OCCAR srečali sredi januarja, odločitev pa je bila sporočena javnosti že čez dobrih štirinajst dni, drugega februarja. Z MORS so v zvezi s tem sporočili, da so se predstavniki ministrstva za obrambo »s predstavniki večnacionalnega programa Boxer, ki deluje v okviru mednarodne organizacije OCCAR, so se predstavniki ministrstva srečali 9. januarja 2018 z namenom priprave Študije izvedbe projekta«, ter da je do srečanja prišlo na pobudo ministrstva.« Na teh pogovorih so bili poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo prisotni »predstavnik OCCAR ter dva predstavnika nemškega in predstavnik nizozemskega obrambnega ministrstva.« Odločitev za OCCAR je torej res »padla« izjemno hitro, kot smo tudi poročali. Po naših neuradnih insajderskih informacijah pa naj bi za slovensko odločitev za »boxerje« zelo lobirala tudi nemška vlada oziroma nemški veleposlanik v Nemčiji.

Glede enega od najpomembnejših vprašanj – cene – je MORS priznal, da bo cena dejansko zelo visoka in vsekakor višja od primerljivih vozil podobnega ranga, ki jih je MORS kot primerne za nakup ocenjeval doslej.

Oklepnik Boxer

»Okvirna cena BKV 8 x 8 z ustrezno oborožitvijo je cca 4 mio EUR brez DDV, vendar je pri tem treba upoštevati, da bo končna cena BKV 8 x 8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih. Pri tem bo ministrstvo sledilo usmeritvam, da se potrdijo vse tehnične rešitve, ki so preverjene v praksi oziroma so v serijski proizvodnji. O cenah posameznih delov sistema Boxer do konca tehničnih usklajevanj še ne moremo konkretno govoriti, so pa cene BKV 8 x 8, ob predpostavki, da imajo vozila enake tehnične rešitve, enake za vse države članice večnacionalnega programa Boxer. Za opremljanje bojnega dela prve bataljonske bojne skupine Slovenska vojska potrebuje 56 BKV 8 x 8, od tega 48 BKV 8 x 8 z oborožitveno postajo 30 mm in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in 8 BKV 8 x 8 z minometom 120 mm. Okvirna cena BKV 8 x 8 z ustrezno oborožitvijo je cca 4 mio EUR brez DDV, vendar je pri tem treba upoštevati, da bo končna cena BKV 8 x 8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih. V tej ceni niso vključeni stroški nakupa simulatorja, orodja in opreme za vzdrževanje, paket rezervnih delov, usposabljanje operaterjev in vzdrževalcev, preizkušanje in prevzemi, tehnična in logistična podpora itd. Ker gre za večletni projekt, katerega finančne obveznosti bodo nastale predvidoma leta 2019 oziroma kasneje, bodo finančna sredstva natančneje opredeljena v Srednjeročnem obrambnem programu Republike Slovenije 2018–2023,« je v svojem odgovoru zapisalo Ministrstvo za obrambo.

Vsako vozilo Boxer je namreč najmanj 1,5 – 2 milijona evrov dražje od predhodno »izbranih« vozil Patria AMV, vozil Piranha - 5 (GDELS) ali drugih podobnih vozil s podobnimi lastnostmi, isto pa velja tudi za oborožitvene postaje.

S strani MORS napovedana cena vozil je visoka, pa še zmeraj daleč od resnice, saj je MORS ob podajanju tega odgovora očitno zavajal javnost. Po njihovi oceni naj bi bila cena »4 milijone evrov brez DDV«, in to »skupaj z oborožitvijo«, pri čemer so se zaščitili s frazo, da »bo končna cena BKV 8 x 8 znana po izvedenih tehničnih usklajevanjih.« Vendar je po naših informacijah znano, da je cena Boxerjev na trgu dejansko bistveno višja. Boxerji brez oborožitvene postaje (ne pa »z oborožitvijo« kot trdi MORS) stanejo okoli 3,5 milijona evrov, z okoli 2,5 milijona evrov vredno oborožitveno postajo pa bi tako vozilo Slovenijo stalo celo okoli 6 milijonov evrov. Vsako vozilo Boxer je namreč najmanj 1,5 – 2 milijona evrov dražje od predhodno »izbranih« vozil Patria AMV, vozil Piranha - 5 (GDELS) ali drugih podobnih vozil s podobnimi lastnostmi, isto pa velja tudi za oborožitvene postaje. Vendar pa tudi v primeru, če bi res vsako vozilo (s topovi in minometi) stalo enako, komaj 4 milijone evrov, to pomeni najmanj 448 milijonov evrov za dve SrBBSk. V resnici pa bo strošek na koncu bistveno večji in bo zagotovo presegel 600 milijonov evrov. O tem, zakaj tako mislimo, bomo poročali naslednjič.

Oklepnik Boxer

Prednost »Boxerjev« naj bi bila po oceni MORS modularnost vozila, ki omogoča »nakup ločenih modulov«

Prednost »Boxerjev« naj bi bila po oceni MORS modularnost vozila, ki omogoča »nakup ločenih modulov« (Drive Modules in Mission Modules) glede na dejanske potrebe in ne celotnega kompleta vozila. Toda ob tem skrb vzbuja predvsem odločitev vlade, da vozila kupi s popolno izključitvijo svetovne konkurence tako, da dejansko brez razpisa nabavi zelo draga nemška vozila znamke Boxer. Vse to pa od proizvajalca, ki je bil - na nemških in ne na grških sodiščih - že obsojen zaradi korupcije in izplačevanja enormnih podkupnin.

Delite članek