REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bosta tokrat Jelka Godec in Zdravko Počivalšek odigrala vlogo Jožeta Zagožna iz afere Patria?

Bosta tokrat Jelka Godec in Zdravko Počivalšek odigrala vlogo Jožeta Zagožna iz afere Patria?Janša in zadnja linija obrambe - Godec, Počivalšek in Zagožen. Vir: Twitter

Slovenska vlada je v štirih mesecih na oblasti kadrovala in ustavljala skoraj vse, kar bi jo lahko »oviralo pri delu« (beri: razkrivalo nepravilnosti pri njenem delu).

V resnici pa je obglavila vse od nje neodvisne institucije tako, da je čez noč nadomestila dotedanje vodilne ljudi s sebi lojalnimi.

Zamenjala je načelnico generalštaba, direktorico policije, direktorja NPU, direktorje agencij, preprečila izvolitev svobodomiselnega in preveč samosvojega ustavnega sodnika, v kali zatrla parlamentarno preiskovanje nepravilnosti pri nabavah medicinske opreme, zamenjala je celo direktorja statističnega urada …

V policiji so njene lovke segale vse bolj navzdol, kadrovanje po željah vlade oziroma SDS pa se je pričelo dogajati celo na nižjih ravneh.

Na koncu pa jih je ustavila – policija. Policija, ki se drži zakonov.

Zdelo se je, da je nič ne more ustaviti.

Na koncu pa jo je ustavila – policija.

Policija, ki se drži zakonov.

Ne vodstvo, ki je skupaj z direktorjem Antonom Travnerjem odstopilo, pač pa policisti na nižjih ravneh, ki preprosto delajo svoje delo in se ne pustijo ustrahovati.

Aleš Hojs je skorajda hlipal ob svoji odstopni izjavi, ko je dejal, da mu sedanji zakon pač »ne daje pooblastil«, da bi se vmešal v delo policije, ki ga vidi, kot da je »politično«.

Aleš Hojs, ki ima toliko za povedati proti komunizmu, je v tem trenutku zvenel kot pravi komunist.

Kot Josip Brioz Tito.

Tito in Janša
Janša s Titom ne želi imeti ničesar, vendar skupaj s svojimi somišljeniki pogosto ravna enako avtokratsko. 

Ki je nekoč dejal, da se pa sodnikom, ko gre za obračun z razrednim sovražnikom, »res ni potrebno držati zakonov kot pijanec plota.«

Hojs je celo priznal, da bi se rad vmešaval, ampak se ne more.

In da zato odstopa.

In seveda se lahko strinjamo, da je to edina prava poteza, ki jo je Hojs vendarle naredil.

Aleš Hojs, ki ima toliko za povedati proti komunizmu, je v tem trenutku zvenel kot pravi komunist. Kot Josip Brioz Tito. Ki je nekoč dejal, da se pa sodnikom, ko gre za obračun z razrednim sovražnikom, 'res ni potrebno držati zakonov kot pijanec plota.'

Ampak ne na podlagi razlogov, ki jih je navedel Hojs.

Če prvi policist v državi namreč ne razume, da se preprosto ne sme vmešavati v delo preiskovalnih organov, če stoka nad tem, da bi se rad vmešal (seveda zato, da bi nastopil proti grdobcem, udbomafijcem) in da je šele sedaj spoznal, da mu je zakon zavezal roke, potem je res najbolje, da odstopi.

Skratka, edina nova resnica, ki smo jo ob tem izvedeli je vendarle tukaj in je po svoje šokantna - izvedeli smo, da je namreč notranji minister javno priznal, da odstopa zato, ker se ni uspel (dovolj?) vmešati v delo preiskovalcev NPU in da je to, da tega ne more narediti, spoznal šele štiri mesece po nastopu funkcije.

Resnica je prav obratna tudi ko gre za ministrove obtožbe o globoki državi.

In prav ti uslužbenci, ta »birokracija« je očitno rešila slovensko državo pred popolno politizacijo policije.

Politično je bilo lahko le vmešavanja ministra, ki je politično izbran funkcionar, ne pa policijskih uradnikov ob delu, ki so zgolj uslužbenci.

In prav ti uslužbenci, ta »birokracija« je očitno rešila slovensko državo pred popolno politizacijo policije.

S tem se seveda predsednik vlade in notranji minister ne strinjata.

Predsednik vlade Janez Janša se je takoj odzval in ponudil svojo verzijo dogodkov.

Zapisal je sicer, da zadnjega dogajanja ob aretaciji Zdravka Počivalška in odstopu Aleša Hojsa in Antona Travnerja »ne komentira«, nato pa je z očitki o pristranskosti NPU naredil prav to – posredno je delo NPU opredelil kot politično motivirano.

Vendar je pri tem pozabil na eno od sledi, ki kaže, da se bodo domine nepravilnosti verjetno pričele rušiti navzgor in bodo na koncu morda odnesle celotno vlado.

Že zvečer pred preiskavo je bilo namreč jasno, da je Zdravko Počivalšek očitno že vnaprej vedel za prihajajočo hišno preiskavo, ki jo je namreč napovedal SDS-ov Škandal24.

Politično je bilo in bi bilo vmešavanja ministra, ki je politično izbran funkcionar, ne pa policijskih uradnikov, ki so zgolj uslužbenci.

Več informacij nakazuje, da jo je državni vrh skušal preprečiti in v tem ni uspel, to, ne pa zgodbice o »udbomafiji«, prav to pa je tudi pravi razlog za odstop Hojsa in Travnerja.

V ponedeljek po osmi uri zvečer je namreč Škandal24, spletni tabloid SDS, objavil članek z naslovom »Novi veliki pok v režiji POP TV in globoke države.«

V njem so navajali podatke iz odredbe o preiskavi poslov z zaščitno opremo: Kdo in česa je osumljen, kdo je preiskovalna sodnica, ki je podpisala odredbo in kdo je tožilka, ki usmerja zadevo ...

»Tekst odredbe je zelo šalabajzerski, v večini sledi Tarči, Ivanu Galetu in izjavam Riharda Knaflja,« je pisalo v članku, ki so ga nekaj ur pozneje povzeli še drugi mediji SDS.

V NPU so začeli notranjo preiskavo o tem, kdo je informacijo izdal medijem.

Aleš Hojs, ki je bil pred nastopom funkcije sicer direktor Nova24TV, ki je tesno povezana tako s stranko SDS kot s kapitalom iz Madžarske je zatrdil, da je ni posredoval medijem.

Ker imajo novinarji pravico varovati vir je veliko vprašanje, ali bo krivec izdaje dokumenta kadarkoli sploh odkrit.

Toda objava jasno kaže, da so v SDS za preiskavo vedeli že najpozneje v ponedeljek.

Mediji pod okriljem SDS so tudi lansirali neresnično trditev, da naj bi domačini v Olimju že v ranih ponedeljkovih urah opazili službeno vozilo POP TV, ki da je čakalo na prihod kriminalistov na domačijo ministra Počivalška.

Okoli predsednika vlade pa je bilo očitno tudi pri tem poslu veliko ljudi, ki bodo, če bo potrebno, »padli« pred njim in ga tako obvarovali vsega hudega.

Ti pa naj bi prihiteli takoj po tem, ko je ovadbo vložil tednik Mladina, kar se je sicer zgodilo prejšnji teden.

Toda znano je, da NPU preiskavo o tej zadevi vodi že od konca aprila, ko je žvižgač Ivan Gale v Tarči RTV SLO razkril nepravilnosti, na Mladini pa so ovadbo oziroma naznanilo suma kaznivih dejanj vložili šele konec prejšnjega tedna.

Veliko vprašanje pa je, ali bo preiskava o nepravilnosti prišla tudi do samega predsednika vlade.

Naročila ventilatorjev je res urejala Jelka Godec, danes državna sekretarka v Janševem kabinetu, ki je o tem obveščala tudi predsednika vlade, Zdravko Počivalšek pa je Ivanu Galetu priznal, da so nabave ventilatorjev preko Geneplaneta »posel SDS.«

Toda vprašanje je, kaj Počivalšek o tem res ve in ali lahko sploh obremeni še koga, da bi se rešil sam.

Okoli predsednika vlade pa je bilo očitno tudi pri tem poslu veliko ljudi, ki bodo, če bo potrebno, »padli« pred njim in ga tako obvarovali vsega hudega.

Tako je bilo še zmeraj doslej.

Tako kot je bilo to v primeru Jožeta Zagožna v zadevi Patria, kjer so vsi dogovori o prodaji oziroma nakupu oklepnikov šli prav preko Jožeta Zagožna, ki pa nikoli ni pričal proti Janši in je svoje skrivnosti odnesel v grob.

Prav zato so na koncu na ustavnem sodišču padli tudi vsi posredni dokazi proti Janši.

V Sloveniji. Ne pa v Avstriji.

Povsem mogoče pa je, da bo nekdo to neprijetno nalogo samožrtvovanja moral opraviti tudi tokrat in to celo bolj učinkovito, kot je to naredil Zagožen.

Razmerje med sodniki na ustavnem sodišču je namreč takšno, da predsedniku vlade, če se je res ukvarjal s tem »poslom SDS«, kot trdi Počivalšek, tokrat ni res najbolj pisano na kožo in bi bilo potrebno vse postopke ustaviti znatno prej.

Kajti nekateri na družbenih omrežjih že predvidevajo, da bi se vlada, če bo šlo tako naprej, lahko hitro preselila na kakšno manj prestižno lokacijo ...

Delite članek