REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Temna luč« nad Pivčevo: Interpelacija zoper koruptivno ministrico vložena, opozicija računa tudi na podporo DeSUS-a

»Temna luč« nad Pivčevo: Interpelacija zoper koruptivno ministrico vložena, opozicija računa tudi na podporo DeSUS-aKlet: Aleksandra Pivec, podpredsednica Janševe vlade in kmetijska ministarica - veličastna prihodnost Slovenije je 'zagotovljena' z njo na čelu. Vir: Facebook, Wikipedia

Obeta nam se še ena interpelacija.

LMŠ, SD, Levica in SAB so namreč vložili interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev v javnem interesu.

Interpelacijo je pripravil in v sopodpis drugim strankam poslal LMŠ.

Ministrica je pri svojem delovanju storila več nepravilnosti, kršila zakon, hkrati pa ravnala netransparentno, saj je javnosti namenoma prikrivala dejstva, ki so v javnem interesu.

Podpisale so jo še tri opozicijske stranke, medtem ko je ni sopodpisal koalicijski DeSUS.

Toda tudi ta stranka namreč Pivčeve, ki je nedavno odstopila z mesta predsednice stranke upokojencev DeSUS, ne želi več niti na mestu ministrice za kmetijstvo.

Kot so v uvodu spomnili predlagatelji interpelacije, so mediji v zadnjih tednih razkrili več dogodkov, ki kažejo na ponavljajoč se vzorec spornih ravnanj ministrice Aleksandre Pivec.

»Kot kaže, je ministrica pri svojem delovanju storila več nepravilnosti, kršila zakon, hkrati pa ravnala netransparentno, saj je javnosti namenoma prikrivala dejstva, ki so v javnem interesu. Pivčeva ni ravnala nepravilno zgolj v zadevi SRIPT, ampak tudi v drugih primerih. Številne afere mečejo 'temno luč' na njeno ministrsko delo in integriteto,« piše v besedilu interpelacije.

Aleksandra Pivec
Ko ji trda prede, zbeži na bolniško. Vir: Facebook

Po vseh nepravilnostih, v katere je vpletena, ji po navedbah piscev interpelacije ne zaupajo več niti njeni strankarski kolegi.

Tako so v interpelaciji povzeli očitke, ki na Pivčevo letijo v zadnjih mesecih, zlasti glede plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, ko je službene obveznosti prepletala z zasebnim življenjem.

Številne afere mečejo 'temno luč' na njeno ministrsko delo in integriteto.

Ravnanja Pivčeve, povezana z njenim dvodnevnim zasebno-službenim obiskom na Krasu (Vinakras) ter nastanitvijo v izolskem hotelu Marina, pa tudi njena »ponavljajoča se zatekanja k izmuzljivim in spreminjajočim se utemeljitvam, ki jih ne uspe (ali ne more) podpreti z dokazi«, so po ocenah vlagateljev interpelacije najmanj vzorčni primer oblastniške arogance.

Ob tem ugotavljajo, da ministrica svojih dvojnih meril oziroma »dojemanja lastne prvorazrednosti« niti ne skriva.

Ko pa jo KPK »okrca«, da je kršila zakonodajo, pa brž zbeži v bolniški stalež.

Slovenija bo v tem mandatu vlade Janeza Janše morda doživela še en fenomen – interpelacijo proti ministrici, ki jo bodo podprli sami poslanci njene stranke.

Gre seveda za še vedno podpredsednico vlade in kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki kljub vsem nezakonitostim in aferam, ki so bile razkrite ob njenem delovanju še naprej vztraja na svojem položaju.

Koalicijska pogodba sicer določa, da poslanci koalicije ne podpirajo interpelacij, vendar je vodja poslanske skupine stranke upokojencev DeSUS Franc Jurša ocenil, da bodo glede na razpoloženje med njihovimi poslanci to interpelacijo najbrž podprli.

Ali podpirate interpelacijo zoper kmetijsko ministrico in podpredsednico vlade Aleksandro Pivec?

Podobno ocenjuje tudi Tomaž Gantar, ki DeSUS vodi do novembrskega kongresa.

Razlogi za interpelacijo so vsem (razen očitno Aleksandri Pivec) zelo jasni., v sporočilu za javnost pa jih je predstavila stranka LMŠ.

Aleksandra Pivec ima rada evre
»V rokah 90-ih poslank in poslancev je odločitev, kako visoko bomo postavili etične standarde ravnanja politike. Naj ne bodo še niže od minimalnihso zapisali v LMŠ. Vir: Twitter

Aleksandra Pivec se je v zadnjih mesecih namreč znašla pod plazom očitkov zaradi plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, na katerih naj bi prepletala službene zadeve z zasebnimi.

Zato je tudi v postopkih Komisije za preprečevanje korupcije, ki je tri kršitve v njenem primeru že ugotovila, še predno je bila sploh postavljena na čelo stranke DeSUS, od koder je – z napovedjo ponovne kandidature! – medtem že morala odstopiti.

Pivčeva je medtem izgubila tudi zaupanje celotne poslanske skupine in večjega dela stranke upokojencev DeSUS.

Pivčeva se je sicer že pred nastopom funkcije predsednice DeSUS-a znašla v aferi SRIPT, v kateri se je morala zagovarjati pred očitki o domnevnih nepravilnostih pri projektu Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem, pri katerem je sodelovala še kot državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Pivčeva je medtem izgubila tudi zaupanje celotne poslanske skupine in večjega dela stranke DeSUS, preteklo sredo pa na izvršnem odboru stranke - tik pred sejo sveta DeSUS-a, ki bi verjetno glasoval o njeni razrešitvi - odstopila z mesta predsednice stranke.

Janša in Pivčeva
Zakaj Janša vztrajno brani koruptivno Pivčevo? Vir: Twitter

Poslanci DeSUS-a je ne želijo več videti niti na mestu podpredsednice vlade in ne ministrice za kmetijstvo, toda predsednik vlade bi jo očitno na položaju želel zadržati še vsej do konca novembra.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije.

Gantar, ki bo do kongresa začasno vodil stranko, je izrazil obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija.

Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice.

»Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda veliko boljše, če bi to sama ugotovila,« je ocenil.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije.

Prav tako v DeSUS-u pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice.

Ali pa se bo zapisal v zgodovino kot predsednik vlade, ki je z obrambo koruptivne ministrice, ki je ne marajo celo poslanci iz njene lastne stranke, postal prvi predsednik vlade, v mandatu katerega so poslanci najmanj ene stranke vladajoče koalicije kolektivno glasovali za odstavitev sporne ministrice iz lastnih vrst.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek