REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi izračuni: Samo v naši galaksiji bi moralo obstajati 36 civilizacij, sposobnih komuniciranja

Novi izračuni: Samo v naši galaksiji bi moralo obstajati 36 civilizacij, sposobnih komuniciranja

Nova študija raziskovalcev iz Univerze v Nottinghamu razkriva, da bi samo v naši galaksiji v tem trenutku moralo obstajati več kot 30, zelo verjetno pa celo 36 inteligentnih in komunikacije sposobnih civilizacij.

Študija je objavljena v Astrofizikalnem žurnalu, v njej pa so znanstveniki izpodbili prejšnje študije, ki so možnost obstoja drugih podobnih civilizacij, kot je na primer človeška, ocenjevali med nič pa celo do milijarde.

Christopher Conselice, ki je vodil raziskavo je dejal, da bi v primeru, če bi kot osnovo za sklep vzeli oceno, da je potrebnih okoli pet milijard let, da se razvije inteligentno življenje, tako kot je to primer na Zemlji, moralo samo v naši galaksiji obstajati več deset podobnih civilizacij.

Izračune so poimenovali »Astrobiološka Kopernikanska meja« po Nicolausu Copernicusu, ki je v središče našega sistema postavil Sonce in ne Zemljo.

Za osnovo izračuna je bila postavljena ocena, da se inteligentno življenje, kot kaže primer Zemlje, pojavi v manj kot 5 milijardah let oziroma da se pojavi šele po 5 milijardah let.

Tom Westby, prvi avtor študije je pojasnil, da so poenostavili prejšnje izračune tako, da so se izognili ugibanju prejšnjih izračunov povezanih z življenjem oziroma kaj to predstavlja, ker so takšne ocene lahko zelo različne.

Bolj objektivna metoda si je postavila le dve omejitvi.

Prva je bila, da se inteligentno življenje, kot kaže primer Zemlje, pojavi v manj kot 5 milijardah let oziroma da se pojavi šele po 5 milijardah let.

Galaksija

Na Zemlji smo »komunikacijsko civilizacijo« vzpostavili po 4,5 milijardah let.

Ob tem so upoštevali, da je za nastanek življenja potrebno tudi sonce, v katerem se nahaja dovolj kovin, tako kot je to na primer v našem Soncu.

Na podlagi teh omejitev so izračuni pokazali na verjetnost obstoja 36 civilizacij samo v naši galaksiji.

Toda njihova medsebojna komunikacija je omejena s sposobnostjo pošiljanja signalov, ti pa so omejeni s svetlobno hitrostjo.

Ob tem so upoštevali, da je za nastanek življenja potrebno tudi sonce, v katerem se nahaja dovolj kovin, tako kot je to na primer v našem Soncu.

Na Zemlji takšne signale pošiljamo v svet šele okoli 100 let.

Kako počasi pa se dejansko širi celo najhitrejša stvar na svetu – svetloba – pa kažejo drugi prispevki. Na njih se vidi, kako na primer svetlobni ali radijski signali z zemlje potujejo do Marsa preko tri minute.

Svetloba, ki potuje do Meseca in nazaj potrebuje manj časa, pa še vedno neverjetno dolgo, kot kaže spodnja anaimacija ameriške vesoljske agencije NASA.

Če so ti rezultati napačni oziroma omenjenih 36 civilizacij ni, pa bi to lahko pomenilo še nekaj –, da imajo tudi inteligentne civilizacije »rok trajanja«, po katerem izginejo, kar je nekaj, kar bomo morda šele spoznali.

Ali, kot je dejal Christopher Conselice: »Z raziskovanjem izvenzemeljskega inteligentnega življenja celo tedaj, ko ne najdemo ničesar – odkrivamo našo lastno prihodnost in usodo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek