REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Snowden je preiskal vsa omrežja Cie v iskanju sledi za nezemljani. Kaj pa je odkril?

Snowden je preiskal vsa omrežja Cie v iskanju sledi za nezemljani. Kaj pa je odkril?Resnica o razvipitem Območju 51, ki ji je poskusil priti do dna Edward Snowden

Nekdanji uslužbenec ameriške Centralne obveščevalne agencije (Cia) in Nacionalne varnostne agencije (NSA) Edward Snowden, znan po odkritju množičnega programa prisluškovanja, je raziskal najtemnejše globine ameriške obveščevalne službe in zato zdaj lahko potrdi, da so številne teorije zarot, ki smo jim pogosta priča - popolnoma iz trte zvite.

Spomnimo, Edward Snowden je ameriški žvižgač, ki je leta 2013, ko je bil uslužbenec in podizvajalec Cie, kopiral in ob pomoči novinarjev uglednih svetovnih medijev pustil v javnost »curljati« številne strogo zaupne in tajne podatke, ki jih je hranila NSA.

Svoja odkritja je nato strnil v knjigo »Permanent Record«, ki je izšla septembra v več kot 20 državah.

36-letni Snowden, ki zdaj živi v egzilu v Rusiji, je torej imel nekoč dostop do nekaterih najbolj varovanih nacionalnih skrivnosti, je naposled razkril, da se je takrat odločil poiskati odgovore tudi na nekatera žgoča vprašanja, ki že dolgo časa pestijo našo družbo.

Toda izkazalo se je, da kljub razširjenim teorijam o tem, kaj se je dogajalo v razvpitem Območju 51 v ZDA, ameriška vlada v resnici ni prišla v stik z nezemljani in ji doslej ni uspelo ugotoviti obstoja kakršne koli oblike inteligentnega življenja zunaj našega planeta.

»Kolikor mi je uspelo dognati, vesoljci nikoli niso stopili v stik z Zemljo ali vsaj ne z ameriškimi obveščevalci,« je razkril Snowden v svojih spominih, ki jih je naslovil »Permanent Record«.

Snowden je preveril tudi, ali so Američani res pristali na Luni.

»V primeru, da vas je to trlo - da, človek je res pristal na Luni. Tudi podnebne spremembe so resnične. Chemtrails (gre za teorijo zarote o nevarnih kemičnih sledeh, ki jih za seboj na nebu puščajo letala) pa ni«, je po izidu svoje knjige poudaril Snowden, poroča CNN.

Ponovno se je odzval na teorije zarot potem, ko je v sredo predvajana nova epizoda oddaje »The Joe Rogan Experience«.

Snowden je v živem pogovoru razkril, da ni dokazov o obstoju nezemljanov ali o čem drugem, kar zadeva domneven stik človeške vrste z nezemljani oziroma nenanimi letečimi predmeti.

»Imel sem dostop do omrežij NSA, CIA, vojske, vseh teh skupin. Nisem mogel najti ničesar. Če je to morda nekje skrito, lahko bi bilo res zelo skrbno skrito, potem pa je pa res prekleto dobro skrito, celo pred zaposlenimi, ki pripadajo 'notranjemu krogu', ki tam delajo,« je poudaril Snowden.

Postregel je tudi z odgovorom na vprašanje, zakaj so ljudje obsedeni s takšnimi in podobnimi teorijami zarote.

»Vsi želijo verjeti vanje, ker to pomaga, da življenje dobi nek smisel. Pomaga nam verjeti, da ima nekdo nadzor, da nekdo sprejema odločitve,« je sklenil.

Parni katapult
Chemtrails. Snowden v omrežjih Cie ni našel dokazov za obstoj tajnega načrta o tovrstnem kemijskem orožju.

V svojih spominih z naslovom Permanent Record razpisal o svojem življenju v Moskvi, pa tudi o tem, kaj počne, da ga ne bi prepoznali na ulici.

»Včasih si obrijem brado, včasih nosim druga očala. Nikoli nisem maral zime, a sem dojel, da sta kapa in šal najenostavnejša in najboljša načina, da ostanete anonimni,« je ob izidu nove knjige, povzela besede Edwarda Snowdena ruska tiskovna agencija TASS.

»Kljub pametnim nasvetom svoje mame na prehodih za pešce zmeraj obračam hrbet avtomobilom, da me ne bi posnele kamere, ki so [v Rusiji] skoraj v vsakem avtu,« je pristavil Snowden.

Snowden pravi, da ga je nekoč skrbelo, da bi ga prepoznali na metroju ali v avtobusu, vendar je zdaj tudi tam popolnoma pomirjen, ker vsi gledajo v svoje pametne telefone in nihče ni več pozoren na tuje obraze. Pa vendarle, ko se vozi s taksijem, še vedno nikoli ne pove točnega naslova, ampak vstopa in izstopa iz avtomobila nekaj ulic stran od svojega stanovanja.

Priznava sicer, da zmeraj, kadar obiskuje kraje, kjer je polno ljudi, postane živčen.

Najbolj se spominja prigode, ko je nekoč do njega v Tretjakovski galeriji nenadoma pristopila neka turistka in ga prosila za skupno fotografijo.

Snowden se še danes sprašuje, zakaj je pristal na njeno prošnjo.

»Takoj zatem sva s soprogo Lindsay zapustila muzej. Ustrašil sem se, da bova pritegnila nezaželeno pozornost že nekaj minut po fotografiranju. Zdaj vem, da je bilo neumno, da sem tako mislil. Ves čas sem preverjal, ali je fotografija že naložena na svetovnem spletu, vendar se ni pojavila niti tistega niti naslednjega dne. Koliko mi je znano, fotografija nikoli ni bila objavljena na socialnih omrežjih.«

Nekdanji uslužbenec NSA, ki je bil obtožen vohunjenja, potem ko je objavil niz tajnih dokumentov o ameriškem programu zbiranja informacij s spleta in telefonskih komunikacij, se še vedno želi vrniti v ZDA, a le pod pogojem, da mu bo omogočeno pošteno sojenje.

Snowden je še danes prepričan, da je informacije, ki jih je razkril, predstavil javnosti za obče dobro.

Toda da previdnosti ni nikoli odveč, potrjuje njegova izjava za nemške medije: »Če se zgodi, da bom padel skozi okno, potem vedite, da me je zagotovo nekdo potisnil

Delite članek