REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propagandni preklic pandemije: Slovenija prva v Evropi, preko noči preklicala epidemijo, vlada z eno roko dala, z drugo vzela

Propagandni preklic pandemije: Slovenija prva v Evropi, preko noči preklicala epidemijo, vlada z eno roko dala, z drugo vzelaPrva seja Janševe vlade - z maskami. Vir: UKOM

Medtem ko v drugih državah »rahljajo« ukrepe, razglašeno stanje epidemije pa ostaja v veljavi, se je slovenska vlada preko noči odločila za obratno pot. Nejasno ostaja – zakaj?

Epidemija je bila razglašena 12. marca, še v času vlade Marjana Šarca oziroma dan pred prisego vlade Janeza Janše.

Čeprav je predsednik vlade napovedoval možnost preklica ukrepov epidemije do konca meseca, je vlada na dopisni seji odločitev sprejela dobesedno čez noč le malo pred 15. majem.

Epidemija je bila razglašena 12. marca, še v času vlade Marjana Šarca oziroma dan pred prisego vlade Janeza Janše.

Vse skupaj je bilo videti kakor ukrepanje brez jasnega načrta, še posebej če vzamemo v obzir, da je vlada še nedolgo tega zahtevala angažiranje vojske.

In čeprav v mnogih državah pristojni organi trdijo, da razglašene pandemije ne bodo ukinili vse dokler je res ne bo konec oziroma dokler tega ne bo priporočila Svetovna zdravstvene organizacija (WHO), se je Slovenija odločila za obratno pot – epidemija je ukinjena, nekateri ukrepi pa bodo še veljali.

Slovenija je tako postala prva država članica Evropske unije, ki je preklicala splošno epidemijo bolezni Covid-19.

Vlada je s to presenetljivo potezo tudi preprečila, da bi ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev veljali do konca junija.

Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja.

Ker je vlada precej pogosto kritizirala prejšnjo, Šarčevo vlado zaradi neupoštevanja stroke, strokovnjake pa zaradi napačnih ocen, je zanimivo, kako se je vlada odločila tokrat.

Odločitev je bila očitno politična, saj je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije, ker se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko predvideti, kaj bo to prineslo.

Finančna situacija v Sloveniji danes in pred 3 meseci
Prebivalci Slovenije so med tistimi v EU, ki so najbolj občutili padec standarda (levo) in so med najbolj pesimističnimi (šesti med 27 državami).

Formalno pa je vlada odločitev sprejela na podlagi ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je presodil, da vsi kazalniki kažejo na »umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji.«

Bo pa zato odločitev vlade imela ekonomske posledice.

S preklicem epidemije je vlada preprečila, da bi ukrepi iz prvih dveh protikoronskih svežnjev veljali do konca junija.

Z drugimi besedami to pomeni, da je pesimizem Slovencev, ki je po mednarodnih raziskavah med najvišjimi v Evropi, upravičen, saj bo s 1. junijem državne pomoči konec.

Zakona o interventnih ukrepih namreč določata, da ukrepi nehajo veljati 31. maja, vendar le če se epidemija prekliče do 15. maja.

Z drugimi besedami to pomeni, da je pesimizem Slovencev, ki je po mednarodnih raziskavah med najvišjimi v Evropi, upravičen, saj bo s 1. junijem državne pomoči konec.

Podjetja in delavci bodo morali nekako preživeti, vse to pa ob velikem upadu povpraševanja na trgu in brezposelnostjo, ki v Sloveniji narašča izjemno hitro. Podobno hitro je v času krize brezposelnost narasla le še v Grčiji.

V Sloveniji so ljudje v najvišji meri v Evropi izgubili delo (temno modro), kot kaže raziskava Eurofounda. Vlada bo koronaukrepe kljub temu skrajšala za mesec dni.

Kar pomeni, da je vlada z eno roko dala - z drugo pa vzela ...

Nezaposlenost v Sloveniji
V Sloveniji so ljudje v najvišji meri v Evropi izgubili delo (temno modro), kot kaže raziskava Eurofounda. Vlada bo koronaukrepe kljub temu skrajšala za mesec dni.

Vlada je odpravila tudi karanteno po vstopu v državo, izjema so »ljudje iz tretjih držav«, kjer prav tako ostaja nejasno, kako bodo obmejni organi postopali in ali bodo za take potnike samoizolacija in testi še vedno potrebni.

Kar pomeni, da je vlada z eno roko dala - z drugo pa vzela...

Kljub preklicu še vedno veljajo nekateri splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji Covid-19, saj nevarnost širjenja okužbe s koronavirusom ostaja.

Preklic epidemije lahko zato vidimo predvsem kot propagandno potezo vlade, ki bo odslej trdila, da je bila Slovenija tako uspešna v boju proti koronavirusu, da je lahko »prva v Evropi« preklicala epidemijo.

Propagandno potezo pa bo vlada lahko še dodatno uporabila pri opravičevanju svojih spornih nakupov medicinske opreme.

In to kljub temu, da države v soseščini Slovenije, tudi takšne, ki imajo manj mrtvih zaradi Covida-19 na milijon prebivalcev od Slovenije (na primer Hrvaška) tega še niso storile.

Propagandno potezo pa bo vlada lahko še dodatno uporabila pri opravičevanju svojih spornih nakupov medicinske opreme, češ da je bilo takšno ravnanje nujno zaradi izjemne situacije, izjemni napori pa so Sloveniji omogočili, da iz epidemije »pride prva.«

Pri čemer pa ni potrebno pozabiti, da je od Slovenije enkrat večja Hrvaška za isto opremo, ki jo je kupovala neposredno od proizvajalcev, dala štirikrat manj (okoli 50 milijonov evrov) kot Slovenija (preko 200 milijonov evrov).

Prav tako se je potrebno zavedati, da to še zdaleč ne pomeni, da je nevarnost mimo – celo v kitajskem Wuhanu in Južni Koreji, kjer so bili res pravi in ne namišljeni šampioni boja proti koronavirusu, se bolezen v »drugem valu« znova vrača.

Ampak sedanja vlada verjetno računa, da je po kanonadi zoper zamude Šarčeve vlade nihče ne bo upal kritizirati zaradi prehitrega konca razglasitve epidemije, pa čeprav bi bilo to res. In prav to bi lahko bil problem, ki nas bo dočakal že v jeseni ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek