REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Javnomnenjska podpora Donaldu Trumpu strmoglavila

Javnomnenjska podpora Donaldu Trumpu strmoglavilaDonald Trump

Ameriški predsednik na čelu vse države v boju proti koronavirusu zmaguje. Tako so prepričani nekateri »njegovi« mediji v ZDA in celo nekateri v Sloveniji.

Toda resnica je precej drugačna. ZDA so se na epidemijo odzvala kakor kakšna država tretjega sveta, je prepričan ekonomist Joseph Stiglitz, uradni podatki pa kažejo, da so ZDA rekorderka tako po številu smrti kot po številu okuženih. Trenutno je mrtvih 47.000, ta številka pa seveda še vztrajno narašča.

Med zveznimi oblastmi in posameznimi državami Združenih držav Amerike poteka celo političen spopad o tem, ali bi bilo potrebno takoj znova zagnati gospodarstvo ali ne. Koalicija predvsem južnih držav si prizadeva za takšen korak, ki pa bo po oceni strokovnjakov prinesel le še več žrtev.

Donaldu Trumpu je v začetku krize sicer uspelo podporo javnosti obdržati in celo dvigniti, toda sedaj se zadeve že spreminjajo. Okoli 26 milijonov Američanov je že brez dela, samo zadnji teden je brez dela ostalo novih 4,4 milijone Američanov.

Okoli 26 milijonov Američanov je že brez dela, samo zadnji teden je brez dela ostalo novih 4,4 milijone Američanov.

Državo skoraj zagotovo čaka velika depresija, nezaposlenost pa bi se lahko dvignila na 30 odstotkov.

Vse to ima vpliv tudi na ocene volivcev. Ameriški predsednik je svojo volilno strategijo gradil na gospodarskih uspehih in s to strategijo je v času gospodarske rasti ob potegovanju za drugi mandat doslej zmagal še skoraj vsak ameriški predsednik.

Joe Biden in Donald Trump
Tekmeca za položaj predsednika države - Joe Biden in Donald Trump

Toda nato se je zgodila pandemija Covid-19. Nato je predsednik ZDA poskusil z »bojno pozo«, toda tudi to ni trajalo dolgo.

V zadnjem času pa je našel nove »notranje sovražnike«, v demokratičnih guvernerjih ZDA, kot zunanjega krivca za pandemijo v ZDA pa je razglasil WHO in Kitajsko, ki ji je še pred dvema mesecema čestital zaradi odlično opravljenega dela v zvezi z omejevanjem smrtonosnega koronavirusa.

Vendar pa večina javnosti propagande ameriškega predsednika očitno ne »kupuje.«

Glede na zadnje raziskave javnega mnenja je nepopularni predsednik v zaostanku za protikandidatom na letošnjih predsedniških volitvah Joeom Bidnom za osem odstotnih točk, saj bi Bidna volilo 47, Trumpa pa le še 39 odstotkov vprašanih, navaja Politico.

Za Bidna to pomeni skok v višini dveh odstotnih točk v samo enem tednu in štiri odstotke v dveh tednih, medtem ko vse večje število Američanov Trumpov odziv na epidemijo koronavirusa vidi kot neuspešen.

Politiko ameriškega predsednika na splošno podpira 42 odstotkov Američanov, nasprotuje pa ji že večina oziroma 52 odstotkov vprašanih.

Politiko ameriškega predsednika na splošno podpira 42 odstotkov Američanov, nasprotuje pa ji že večina oziroma 52 odstotkov vprašanih. Še huje za Donalda Trumpa pa je, da je pravzaprav edini voditelj na svetu, ki mu je javnomnenjska podpora v času krize - padla.

Na specifično vprašanje, kako se je Donald Trump odzval na izbruh koronavirusa je samo 44 odstotkov vprašanih odgovorilo, da se je odzval dobro, kar pomeni 7-odstotni padec v primerjavi s prejšnjim tednom in 13-odstotni padec v primerjavi s prejšnjim mesecem.

Še huje za Donalda Trumpa pa je, da je pravzaprav edini voditelj na svetu, ki mu je javnomnenjska podpora v času krize padla.

Kot je opozorila spletna stran MarketWatch, se je javnomnenjska podpora drugim voditeljem v času pandemije dvignila.

Medtem pa so glavne televizijske mreže ves teden v ZDA prenašale povorke Trumpovih pristašev, ki so pogosto tudi ovešeni z orožjem in konfederacijskimi zastavami zahtevali »odpiranje« gospodarstev posameznih držav.

Pri tem jih je ameriški predsednik celo vzpodbujal, da naj »osvobodijo« države, v katerih so predvsem demokratski guvernerji razglasili izredne razmere in zapovedali socialno distanciranje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek