REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Donald Trump razglasil izredne razmere: »Njegovo predsedovanje je končano«, trdijo kritiki

Donald Trump razglasil izredne razmere: »Njegovo predsedovanje je končano«, trdijo kritikiDonald Trump. Vir: Pixsell

Ameriški predsednik Donald Trump je zaradi novega koronavirusa v ZDA razglasil izredne razmere.

To mu bo omogočilo lažje in hitrejše črpanje proračunskih sredstev za izvajanje potrebnih ukrepov v boju proti virusu.

Pred napovedjo izrednih razmer, s čimer bo lahko porabil 50 milijard dolarjev, je Trump poudaril, da je njegova vlada ukrepala izjemno hitro.

Svojo odločitev za prepoved potovanj iz Evrope je označil za pravilno.

Predsednik, besen, ker so ga razkrili, bo postal še bolj obupan, bolj zagrenjen, bolj neobrzdan. Ve namreč, da nič več ne bo enako. Trumpovo predsedovanje je končano. 

Trump je namreč v četrtek za mesec dni uvedel prepoved potovanj iz držav območja schengena v ZDA, na kar se je EU odzvala kritično.

Za zdaj Združenega kraljestva ni na tem seznamu, a je Trump sporočil, da razmišlja, da bi uvedli prepoved tudi za potovanja iz te države.

Šest ameriških zveznih držav – Ohio, Michigan, Oregon, Maryland, Kentucky in Nova Mehika – je s ponedeljkom za dva tedna zaprlo vse šole, v zvezni državi Washington, ki velja za žarišče izbruha v ZDA, pa izobraževanja ne bo do 24. aprila.

V Washingtonu je umrlo 30 izmed 41 okuženih ljudi v tej državi.

Donald Trump

Iz klinike v Ohiu so sporočili, da bi lahko bilo samo v tej zvezni državi okuženih več kot 100.000 ljudi.

Župan New Yorka Bill DeBlasio je v četrtek razglasil izredne razmere, s čimer je odprl pot do odprtja drastičnih ukrepov v boju proti širjenju Covida-19, a jih za zdaj še ni uvedel.

Opozoril pa je, da bo hudo še nekaj mesecev in da je položaj mogoče primerjati z vojnim stanjem.

V mestu New York so do zdaj našteli le 95 primerov okužbe z novim koronavirusom in nobene smrti, vendar pa je DeBlasio opozoril, da bodo številke kmalu poskočile in prihodnji teden pričakuje že 1000 primerov okužb.

Ameriško ministrstvo za zdravstvo bo zdaj lahko ukrepalo mimo določenih zakonov in regulacij, da pospeši testiranje in zdravljenje bolnikov.

Trump je prav tako naznanil ustanovitev novega partnerstva vladnih agencij z zasebnim sektorjem v ZDA za širitev zmogljivosti testiranja.

Trajalo je precej dlje, kot bi moralo, toda Američani so sedaj videli prevaranta za zaveso.

Med drugim gre za sodelovanje s podjetjem Google, ki bo odprlo posebno spletno stran za testiranje, kjer bodo ljudje izpolnili vprašalnike in na podlagi tega ugotovili, ali se morajo testirati.

Vlada je bila izpostavljena ostrim kritikam zaradi počasnega odzivanja na koronavirus, predvsem kar zadeva zmogljivosti za testiranje.

Trump skuša to pomanjkljivost sedaj odpraviti tudi z ustanavljanjem mest za testiranje iz avtomobilov ob lekarnah in zdravstvenih ustanovah.

Zdravstveni sistem ZDA

Izredne razmere je Donald Trump razglasil v skladu z zakonom iz leta 1988, ki Zvezni agenciji za posredovanje v teh razmerah (Fema) omogoča pomoč zveznim državam in lokalnim vladam ter pošlje na teren posebne ekipe.

Tak ukrep se v ZDA redko uporablja.

Nazadnje ga je leta 2000 uporabil predsednik Bill Clinton zaradi virusa Zahodnega Nila.

Koronavirus bi prav lahko postal prelomna točka Trumpovega predsedovanja, ko se je vse spremenilo, ko so zavajanje in ignoranca ter plitkost 45. ameriškega predsednika postala očitna, empirična realnost, tako nedvoumna, kot so zakoni fizike ali matematičnih enačb. 

Vendar pa se mu mesec dni časa, ki ga je izgubil, ko je koronavirus imenoval za lažno novico in jo pripisoval demokatom ter hkrati trdil, da ge samo za neke vrste gripo, ki je menda celo nevarnejša od koronavirusa, sedaj maščuje.

V ZDA so do zdaj našteli 1701 primerov koronavirusa, nazadnje na Aljaski, število smrtnih žrtev je 40.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da so številke dejansko višje, ker imajo velike težave s testiranjem, in močno zaostajajo z njimi.

V ZDA imajo večinoma zaseben zdravstven sistem, ki posameznikom računa zelo veliko, tudi 4000 dolarjev za teste.

Okoli četrtina delavcev nima pravice do bolniške. Mnogi zato delajo bolni in ZDA velike težave šele čakajo.

V skrajnem primeru bi v ZDA lahko zaradi te bolezni umrlo celo 1,7 milijona ljudi.

Del testov, s katerimi so testirali prve okužene v ZDA je bil tudi neuporaben zaradi napak v zdravstvenem sistemu.

Mnogi zato Donalda Trumpa kritizirajo, da je zapravil potreben čas za priprave in da je z demontažo zdravstvenega sistema ZDA ogrozil milijone Američanov.

ZDA namreč na epidemijo koronavirusa sploh niso pripravljene. 

Celo nekateri republikaci, kritiki Donalda Trumpa opozarjajo, da bi slabo postopanje v primeru koronavirusa lahko pomenilo konec Trumpove vladavine.

»Koronavirus bi prav lahko postal prelomna točka Trumpovega predsedovanja, ko se je vse spremenilo, ko so zavajanje in ignoranca ter plitkost 45. ameriškega predsednika postala očitna, empirična realnost, tako nedvoumna, kot so zakoni fizike ali matematičnih enačb.

Trajalo je precej dlje, kot bi moralo, toda Američani so sedaj videli prevaranta za zaveso.

Predsednik, besen, ker so ga razkrili, bo postal še bolj obupan, bolj zagrenjen, bolj neobrzdan. Ve namreč, da nič več ne bo enako. Njegova administracija lahko še vztraja, toda to bo samo še prazna lupina. Trumpovo predsedovanje je končano,« je zapisal Peter Wehner v Atlanticu.

Delite članek