REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanci in Nemci so že pričeli dovažati tuje delavce, Pivčeva pa še kar upa, da bodo Slovenci delali za tri evre na uro

Britanci in Nemci so že pričeli dovažati tuje delavce, Pivčeva pa še kar upa, da bodo Slovenci delali za tri evre na uro»Ženska kopenska vojska« Aleksandre Pivec

Nič ne kaže, da bodo domači delavci na čakanju, študenti, brezposelni in mlajši upokojenci kar v rekah drli na polja, da bi na poziv ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec delali za tri evre na uro.

Zdaj je tudi jasno, zakaj so si v SDS z amadmani tako želeli sprejeti zakonodajo, ki bi uvedla prisilno delo nezaposlenih.

Številni državljani so na družbenih omrežjih namreč izražali odkrit prezir do izkoriščevalsko nizkih plačil delovne sile.

Zanimivo je tudi, da Aleksandra Pivec ni sama dala vzgled sodržavljanom in se ponudila, da bo zavihala rokave in delala na poljih in sadovnjakih, tako kot je to na primer velikokrat občasno storil tudi predsednik države Borut Pahor.

Številni državljani so na družbenih omrežjih namreč izražali odkrit prezir do izkoriščevalsko nizkih plačil delovne sile.

In po dolgem obdobju udrihanja čez tujce, ki menda kradejo delo domačemu prebivalstvu, je ta njen poziv razkril tudi kruto resnico, ki bi brez koronavirusa ostala skrita: meje Slovenije so zaprte, tujih delavcev ni, v državi pa kljub temu manjka delovne sile, ker domači delavci kljub izjemni priložnosti pač ne bodo delali za človeka nevredno plačilo, s katerim lahko morda preživiš v Romuniji, ne pa v Sloveniji.

Toda Aleksandra Pivec še vedno upa, kar je presenetljivo.

Mnogi drugi v podobnem položaju so že obupali.

Angleški kmetje na primer, ki so si že zagotovili čarterske polete, s katerimi bodo v državo na delo v sadovnjake pripeljali tuje delavce, kljub napovedim vlade, da bodo za delo kmalu poprijeli zaradi koronakrize odpuščeni britanski delavci.

Land Army
Boris Johnson si je zamislil, da bodo kot v drugi svetovni vojni sadje v Združenem kraljestvu pobirali prostovoljci, večinoma ženske kopenske vojske.

Toda omenjeni načrti britanske vlade se izvajajo prepočasi.

Prvih 180 tujih delavcev je zato, kot poroča Huffington Post danes že prispelo na londonsko letališče Stanstedt.

Delavce, ki bodo delali v sadovnjakih in rastlinjakih so pripeljali iz Romunije, načrtovanih pa je še pet poletov.

Že pred tem je nacionalna zveza kmetov izrazila zaskrbljenost, kako bo pandemija vplivala na obiranje sadja in zelenjave to pomlad in poletje.

Zaradi karanten se je ob tem povpraševanje po sadju in zelenjavi bistveno dvignilo.

Britanska vlada je zato želela na milijone nezaposlenih delavcev in študentov uporabiti za pobiranje sadja in zelenjave v okviru nacionalne kampanje »poberi za Britanijo«.

Delavce, ki bodo delali v sadovnjakih in rastlinjakih so pripeljali iz Romunije, načrtovanih pa je še pet poletov. V Nemčiji pa so se že dogovorili za deset čarterskih letov letal polnih delavcev.

Država bo namreč letos izgubila 95 odstotkov svoje sezonske delovne sile v obliki 70.000 delavcev, ki vsako leto delajo na poljih in vrtovih Velike Britanije.

V zvezi kmetov priznavajo, da so zato »živčni.«

Zato so se morali znova odločiti za – delavce iz Evrope.

In to kljub temu, da Velika Britanija konec leta odhaja iz EU, uvozu tuje delovne sile (še posebej nekvalificirane) pa so njene konservativne vlade zmeraj nasprotovale.

Toda sedaj so kmetje pripravljeni plačati celo 250 funtov za letalsko karto, samo da dobijo delavce iz Evrope.

Podobno ravnajo tudi nekatere druge države.

V Nemčiji so se na primer že dogovorili za deset čarterskih letov letal polnih delavcev, ki bodo iz Romunije in Bolgarije prišli v Nemčijo, na sicer prazna letališča.

Ministrico boli hrbtenica
Aleksandra Pivec žal ne more delati za 3 evre na uro - zaradi objektivnih okoliščin, jasno ...   Vir: Twitter, FB

Vsi bodo morali ohranjati socialno distanco, res pa je, da je v njihovih državah veliko manj okuženih s Covid-19, kot v zahodni Evropi in da je v tem primeru lahko bolj kot domačine strah prihoda v središče okužbe delavce iz jugovzhodne Evrope.

Pri vsem skupaj pa je to samo začetek slabih novic.

Če bo po tej pandemiji Kitajska še vedno imela zelo majhno gospodarsko rast (napovedi kažejo okoli odstotek in pol) vse kaže, da bi Velika Britanija lahko v drugi polovici letošnjega leta doživela več odstotkov (nad pet) negativen padec in bi lahko to vplivalo celo na kar 35 odstoten padec bruto družbenega proizvoda države, kot ji je napovedal Urad za proračunsko odgovornost.

Morda bi državi tudi tokrat lahko priskočil na pomoč iznajdljivi slovenski gusar s hribov Joc Pečečnik. Z nekaj sreče bi lahko skorajda neopazno ukradel celo tiste tuje delavce, ki so namenjeni v Veliko Britanijo in Nemčijo.

In glede na te tuje izkušnje morda ne bi bilo slabo, če bi se tudi Aleksandra Pivec čim prej ozrla preko meja.

Nerodno bi bilo, če bi Slovenija znova zamujala, tako kot pri maskah.

Če njeni domoljubni pozivi po obiranju sadja in delu na poljih za le 3 evre na uro ne bodo obrodili sadov niti med največjimi domoljubi v državi, (ki bi seveda morali izkoristiti izjemno priložnost in zaprte meje države, kar je izpolnitev vseh njihovih sanj) kar bi bilo seveda sila nenavadno, potem ne bi bilo slabo, če bi s kolegom Zdravkom Počivalškom hitro organizirala kakšne čarterske polete.

Z Adrio žal več ne bo šlo, ker so jo zavozili, na transportno letalo, ki si ga zdaj želi obrambni minister Matej Tonin, bo potrebno še predolgo čakati, ampak morda bi državi tudi tokrat lahko priskočil na pomoč iznajdljivi slovenski gusar s hribov Joc Pečečnik.

Z nekaj sreče bi lahko skorajda neopazno ukradel celo tiste tuje delavce, ki so namenjeni v Veliko Britanijo in Nemčijo ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek