REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ABC pandemije: Koronavirus mutiral v seve A, B in C, v Evropi največ tistega iz neke druge države in ne Kitajske

ABC pandemije: Koronavirus mutiral v seve A, B in C, v Evropi največ tistega iz neke druge države in ne KitajskeAnaliza mutacij koronavirusa

Strokovnjaki, ki raziskujejo virus SARS-CoV-2, ki povzroča Covid-19 so ugotovili, da je virus mutiral v tri različne seve oziroma različice, ki se pojavljajo na različnih mestih na našem planetu.

Gre za seve A, B in C.

Sev A je originalni sev, ki se je pojavil v Wuhanu in naj bi v tem trenutku odnašal največ žrtev tudi v ZDA, kjer ima samo New York več primerov okuženih s smrtonosnim virusom (160.000) kot v katerikoli drugi državi.

Samo v ZDA je število okuženih že preraslo pol milijona.

Vrsta A je najbolj razširjena v Avstraliji in ZDA. Kitajsko pa je najbolj prizadel sev virusa različice B, ki se je pojavila že ob času božiča decembra lani.

Po drugi strani pa naj bi v Evropi, predvsem v Veliki Britaniji razsajal virus vrste C.

Raziskovalci Univerze Cambridge so s povsem novo metodo rekonstruirali tudi pot zgodnjih primerkov povzročitelja Covid-19 iz Wuhana proti Evropi in Severni Ameriki.

Njihova analiza je po svoje presenetljiva, saj razbija popularna prepričanja o tem, kako naj bi se virus širil in kaže, da vrsta A – ki je še najbližja tisti, ki se najde v netopirjih in pangolinih – ni najbolj pogosta na Kitajskem.

Namesto tega je vrsta A - presenetljivo - najbolj razširjena v Avstraliji in ZDA.

Kitajsko je najbolj prizadel sev virusa različice B, ki se je pojavila že ob času božiča decembra lani.

Razširjenost koronavirusa po svetu, belo pod 100
Razširjenost koronavirusa po svetu, belo - pod 100 primerov, rdeče - nad 100 primerov. Viri: WHO, CDC, NHC in Worldometer

Znanstveniki so prepričani, da je ta tip koronavirusa znotraj Kitajske mutiral zelo počasi, zunaj Kitajske pa hitreje.

Vrsta B se je razvila iz podvrste A in jo od nje ločujeta dve mutaciji, medtem ko je različica C »hčerka« različice B.

Različica C pa je prišla v Evropo večinoma iz Singapurja.

Različico C našli v zgodnjih pacientih v Franciji, Italiji, Švedski in Angliji. Gre za različico, ki je bila sicer najbolj prisotna v Singapurju.

Vse te ugotovitve so raziskovalci objavili v žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Dr. Peter Forster, genetik in vodilni avtor z Univerze Cambridge je mutacije in novo metodo, ki so jo uporabili za ugotavljanje njenega širjenja, pojasnil tako: »Preveč mutacij je, da bi lahko v popolnosti trasirali družinsko drevo Covida-19. Uporabili smo matematični algoritem, da bi vizualizirali vse veje istočasno. Ta tehnika je bila doslej znana pri določanju mapiranja gibanja predzgodovinskih človeških populacij s pomočjo DNA. Prepričani smo, da gre za prvi primer takšnega ugotavljanja razširitve infekcijskih poti koronavirusa, kot je Covid-19.«

Po oceni strokovnjakov virus sedaj mutira zato, da bi premagal odpor imunskih sistemov različnih populacij.

Koronavirus covid - 19 poleti - tako je videti pod elektronskim mikroskopom

Zanimivo je tudi, da so znanstveniki ugotovili, da je bil virus, ki je najbližji genomu virusa, ki se nahaja v netopirjih, prisoten tudi v Wuhanu, da pa ta vrsta A ni bila prevladujoča med tamkajšnjimi ljudmi, ki so zboleli za Covid-19.

Mutirane različice seva A so bile prisotne tudi v telesih Američanov, ki so živeli v Wuhanu, veliko število virusov vrste A pa so odkrili tudi v pacientih iz ZDA in Avstralije.

Virus različice B je bil najbolj prisoten v Wuhanu, pa tudi v ostalem delu Azije, vendar se ni razširil daleč iz regije.

V nasprotju s tem pa so različico C našli v zgodnjih pacientih v Franciji, Italiji, Švedski in Angliji.

Gre za različico, ki je bila sicer najbolj prisotna v Singapurju.

Delite članek