REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Welt« o novem težkem metalcu ognja TOS-3 Zmaj: Najmočnejše rusko orožje v Ukrajini

»Welt« o novem težkem metalcu ognja TOS-3 Zmaj: Najmočnejše rusko orožje v UkrajiniČeprav za zdaj ni veliko zanesljivih podatkov o zmogljivostih novega »metca ognja«, bi lahko TOS-3 ob vključitvi v bojno delovanje (če še ni) postal »najmočnejše rusko orožje v vojni z Ukrajino«. Vir: Posnetek zaslona, X

Od začetka posebne vojaške operacije so podjetja ruskega vojaško-industrijskega kompleksa razvila številne nove in naprednejše različice že obstoječih sistemov, po poročilih nekaterih vojaških strokovnjakov pa se je prototip novega TOS-3 Zmaj prvič pojavil na prvi frontni liniji, poroča nemški Welt.

Gre za samohodni večcevni raketomet ali kot ga ruska vojska imenuje »težki metalec ognja«, na oklepni gosenični platformi in predstavlja nadaljnji razvoj že znanega TOS-1 Buratino, TOS-1A Solncepjok in TOS-2 Sistemi.

Čeprav zaenkrat ni veliko zanesljivih podatkov o zmogljivostih novega »metalca ognja«, bi lahko TOS-3 ob vključitvi v bojne operacije (če še ni) postal »najmočnejše rusko orožje v spopadu z Ukrajino,« piše »Welt«.

Sklicujoč se na besede vojaških strokovnjakov nemški časnik navaja, da bo novi lansirnik izboljšal moč in uničevalni potencial ruske vojske ter da niti bunkerji niti celotne mestne četrti ne bodo zdržale salve raket TOS-3.

Glavni razlog za veliko rušilno moč pripisujejo njegovim raketam s termobaričnimi konicami, ki so doslej neštetokrat pokazale, kakšen učinek dosegajo predvsem proti živi sili, ne glede na to, ali je ta na prostem ali v utrjenih objektih.

O ruskem »Zmaju« je spregovoril tudi znani polkovnik avstrijske vojske Markus Reisner, ki ta spopad analizira že od začetka ruske posebne vojaške operacije, TOS-3 pa je označil za »še bolj uničujočo različico« prejšnjih modelov TOS-1 in TOS-2.

»TOS-3 je sposoben izstreljevati smrtonosne termobarične rakete na še večje razdalje. Novi lanser lahko deluje na razdaljah do 15 km in zato, za razliko od TOS-1 in TOS-2, ni izpostavljen napadom ukrajinskih FPV brezpilotnih letal,« pravi Reisner.

Spomnimo, rakete, zasnovane za TOS-1 in TOS-2, so imele v osnovni različici domet le 2,7 km, v poznejših različicah so ga povečali na 5-6 km, nato pa na 10.

Zato je jasno, da bo »Zmaj«, če podatki avstrijskega polkovnika držijo, velikega pomena za rusko vojsko ne le zaradi svoje uničujoče moči, temveč tudi zato, ker bodo posadke in sam lanser na varnejši razdalji.

Tudi, kot poroča »Welt«, se domneva, da je TOS-3 bistveno natančnejši od svojih predhodnikov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek