REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrivamo: Nobeno od zdravil za boj proti koronavirusu v Sloveniji ni odobreno, le dve dobili začasni dovoljenji

Razkrivamo: Nobeno od zdravil za boj proti koronavirusu v Sloveniji ni odobreno, le dve dobili začasni dovoljenjiKuba in Kitajska - Interferon

Kot kažejo izkušnje zdravnikov po vsem svetu je v boju proti koronavirusu več zdravil pokazalo dobre uspehe. O tem smo že poročali.

Zato nas je zanimalo, ali se ta zdravila uporabljajo tudi v Sloveniji. Nekatera smo zasledili tudi v Centralni bazi zdravil (CBZ), vendar z opombami, da zdravila niso na voljo.

Zanimalo nas je, zakaj v Sloveniji nimamo na primer kubansko zdravilo Interferon alfa 2b in japonsko zdravilo Avigan?

Ministrstvo za zdravje nam sploh ni odgovorilo, niti v zakonskem roku – in je s tem seveda prekršilo Zakon o medijih – iz Javne agencije za zdravila pa smo dobili odgovor, iz katerega je razvidno, da v Sloveniji najpomembnejših zdravil, ki se v svetu uporabljajo za boj proti Covid-19 – preprosto ni oziroma niso odobrena. 

Prav tako nas je zanimalo, katera druga zdravila, ki so bila uspešna v boju proti Covid-19 na Kitajskem ali drugje v svetu v Sloveniji še poznamo (razen ritonavirja, Azitromicina in zdravila Hydroxychloroquine, ki se sicer nahajajo v Centralni bazi zdravil) in ali so že bila nabavljena v potrebnih količinah?

Glede na to smo se v uredništvu Insajderja obrnili z vprašanji na Ministrstvo za zdravje ter na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Ministrstvo za zdravje nam sploh ni odgovorilo, niti v zakonskem roku – in je s tem seveda prekršilo Zakon o medijih – iz Javne agencije za zdravila pa smo dobili odgovor, iz katerega je razvidno, da v Sloveniji najpomembnejših zdravil, ki se v svetu uporabljajo za boj proti Covid-19preprosto ni oziroma niso odobrena za zdravljenje okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Avigan, zdravilo
Avigan, tako se na Japonskem imenuje zdravilo Favipiravir
Čeprav so na Kitajskem v boju proti koronavirusu priporočali uporabo okoli 30 zdravil in jih je vsaj okoli pet pokazalo zelo dobre rezultate, jih v Sloveniji – ni.

Takole so nam odgovorili iz JAZMP: » V zvezi z vašimi vprašanji vas obveščamo, da nobeno zdravilo še ni bilo odobreno za neposredno zdravljenje okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2 in da je odločitev o uporabi zdravil, ki še nimajo dovoljenja za promet (so še v fazi raziskav) ali o uporabi drugih zdravil, ki nimajo odobrenih indikacij za zdravljenje COVID-19, predvsem na strani zdravnikov oz. medicinske stroke. Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) v sistemu nastopa kot pristojni organ, ki s svojo regulativno in nadzorstveno vlogo v zdravstvenem sistemu omogoča, da proizvajalci zdravil, imetniki dovoljenja za promet z zdravilom, veletrgovci in ostali deležniki na podlagi ustreznih dovoljenj pravočasno in v zadostnem obsegu preskrbijo prebivalstvo v Republiki Sloveniji (RS) z zdravili v skladu s potrebami javnega zdravstva.«

Kljub temu pa JAZMP »prednostno, v zelo kratkih rokih, izdaja začasna dovoljenja za vnos/uvoz vseh zdravil, ki jih predlaga slovenska medicinska stroka za zdravljenje COVID-19.«

»JAZMP je zato na podlagi vloge z ustreznimi dokazili že prednostno izdala dovoljenje za uvoz zdravila remdesivir. Zdravilo za enega pacienta je bilo že dobavljeno. Ker zdravilo še v nobeni državi nima dovoljenja za promet (ni registrirano) in je še v fazi raziskav, ga ni mogoče prosto kupiti, ampak ga proizvajalec daje na voljo brezplačno v skladu s svojimi protokoli. Zato podatkov o tem zdravilu zaenkrat ne bo v CBZ,« so nam naposled odgovorili iz JAZMP, kjer so navedli tudi, da o teh zdravilih v svetu poteka več raziskav.

Povedano drugače – čeprav so na Kitajskem v boju proti koronavirusu priporočali uporabo okoli 30 zdravil in jih je vsaj okoli pet pokazalo zelo dobre rezultate, jih v Sloveniji – ni.

Ali slovenski zdravstveni sistem, ki je doslej nabavil le dve zdravili, ne bi na enak način nabavil še vsaj tri druga, ki so se pokazala za uspešna? Kaj se čaka - na še več mrtvih v Sloveniji?

Celo v pandemiji se zdravila v Slovenijo nabavljajo po kapljicah, čaka se na dolgotrajne procedure, čeprav bi ta zdravila lahko reševala človeška življenja že danes.

Razumljivo je, da so v običajnih pogojih za odobritev zdravil potrebna daljša preučevanja.

Toda tudi v primeru zdravil, o katerih smo pisali, gre za zdravila, ki so dolga leta in celo že desetletja v uporabi v svetu, brez zaznanih resnih stranskih učinkov, ki bi lahko opravičevala takšno cincanje v časih pandemije.

Obenem so danes dejansko preizkušena v praksi, v povsem izrednih pogojih pandemije in to na stotinah, če ne že na tisočih tujih pacientov.

Mimogrede, v številnih državah v Evropi poznajo najmanj pet omenjenih zdravil in njihovo uporabo tudi ekspresno hitro dovoljujejo.

Nedavno je o tem v ZDA govoril celo ameriški predsednik Donald Trump.

Da na tem področju Slovenija zamuja, pa kaže tudi informacija, ki jo je objavil Val 202.

InterferonZdravilo.jpg

Medtem ko smo ves teden dni, od 19. marca čakali na odgovore pristojnih, kaj je s temi zdravili v Sloveniji, so namreč nekateri zdravniki »v strokovni literaturi« (beri: v medijih) prebrali tudi nekaj o japonskem zdravilu favipiravir (na japonskem se imenuje Avigan) in takoj nato odšli v akcijo.

O usodi tega zdravila smo pristojne spraševali tudi mi.

Rezultat zahteve zdravnikov je bilo sporočilo, »da bo Japonska Sloveniji poslala zdravilo favipiravir, ki se je pri zdravljenju bolezni Covid-19 izkazalo za učinkovito, je danes v pogovoru za Val 202 potrdila dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu. Slovenija bo tako prva država na svetu, ki bo poleg Japonske, razpolagala s tem zdravilom,« je zapisal SiOL.

Toda ne gre za čudežno zdravilo, ki bi ozdravilo vse bolnike, okužene z virusom sars-covid-19, se je pa izkazalo, da je zdravilo učinkovito pri lajšanju bolezni, saj je pri bolnikih za osem dni skrajšalo kužnost in pomagalo k hitrejšemu okrevanju.

Favipiravir je namreč razvila podružnica Fujifilma Toyama Chemical.

V kliničnih preizkusih pri obolelih v kitajskih mestih Wuhan in Šenzen je sodelovalo 340 ljudi. Rezultati so bili zelo obetavni.

Bolniki v Šenzenu so v povprečju po štirih dneh po potrditvi okužbe na testih postali negativni, medtem ko so v kontrolni skupini, torej skupini okuženih, ki niso prejeli zdravila, testi v povprečju postali negativni po 11 dneh.

Zdravilo je zelo pozitivno vplivalo tudi na rentgensko sliko pljuč. Ta je pokazala, da se je pri bolnikih, ki so bili zdravljeni s favipiravirjem, stanje izboljšalo pri 91 odstotkih bolnikov, pri kontrolni skupini pa pri 62 odstotkih.

Ali Ministrstvo za zdravje, ki krši zakonodajo in ne odgovarja na vprašanja medijev res dela dobro?

In kako je zdravilo, ki ni odobreno za uporabo v Sloveniji, vendarle prišlo v Slovenijo?

»Dr. Mojca Matičič je vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu in najbolj zaslužna za to, da bo Slovenija z Japonske dobila učinkovito zdravilo za boj proti virusu sars-covid-19. Začelo se je takrat, ko je glasno željo Matičičeve, da bi zdravilo imeli tudi v Sloveniji, slišal predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, ki je bil prisoten v klicnem centru za informacije o novem koronavirusu. 'Takoj je zavrtel številko slovenske ambasade v Tokiu, povezali smo se s slovensko ambasadorko, nato smo po naključju izvedeli še za uglednega slovenskega kirurga, ki dela na Japonskem in še njega zaprosili za pomoč, enako prošnjo smo naslovili na vse, ki imajo kakršnekoli kontakte na Japonskem,' je razložila Matičičeva, ki je neizmerno hvaležna vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tem projektu,« je poročal SiOL.

To seveda pomeni, da ima Slovenija poleg ohlapnih ukrepov slovenske vlade, ki spadajo po analizi Univerze Oxford med blažje ter pomanjkanja respiratorjev in zaščitnih mask še en resen problem, o katerem nihče ne poroča – pomanjkanje najboljših zdravil za boj s koronavirusom.

Avigan, zdravilo
CBZ, Slovenija

Ta zdravila Slovenija naroča samo po kapljicah, na zahtevo posameznega zdravnika, pri tem pa nekaterih ključnih, ki jih uporabljajo tudi na Kitajskem, na primer kubansko zdravilo Interferon alfa 2b, Azitromicin in zdravilo Hydroxychloroquine, zdravniki v Sloveniji sploh ne uporabljajo in ne naročajo.

Namesto da bi poskrbeli za zdravila, predstavniki vlade (spodaj tvit 'uradnega vladnega govorca' Jelka Kacina) javnosti ponujajo cvetober osladnih besednih in slikovnih rožic.

In to v nasprotju s prakso praktično celotnega sveta.

Je to res dokaz učinkovitosti vlade?

Ali Ministrstvo za zdravje, ki krši zakonodajo in ne odgovarja na vprašanja medijev res dela dobro?

Ali slovenski zdravstveni sistem, ki je doslej nabavil le dve zdravili, ne bi na enak način nabavil še vsaj tri druga, ki so se pokazala za uspešna?

Očitno je, da jih niti slovenski zdravniki ali ne poznajo, ali ne zahtevajo.

In, mimogrede, Slovenija poleg Japonske seveda ni edina država, ki naj bi zdravila s Favipiravirjem, saj je zdravljenje že izvedla tudi Kitajska.

Kaj se čaka - na še več mrtvih v Sloveniji?

Namesto da bi poskrbeli za življenjsko pomembna zdravila, predstavniki vlade (kot nazorno kaže tvit 'uradnega vladnega govorca' Jelka Kacina, spodaj) javnosti ponujajo cvetober osladnih besednih in slikovnih rožic.

Namesto da bi vlada najprej poskrbela za zaščitno opremo, respiratorje, zdravila in zdravnike se je takoj začela ukvarjati z ekonomskimi posledicami epidemije koronavirusa.

Pravilno, pa vendar gre za napačen vrstni red.

Ampak nič hudega. V Sloveniji se nekateri nad tem stanjem celo navdušujejo in celo čestitajo vladi!

Glede na dejstvo, da v Sloveniji zelo pomembnih zdravil, ki zagotovo pomagajo proti koronavirusu ni, je zato še toliko bolj pomembno, da se v Sloveniji državljani čim bolj izogibajo socialnim stikom in tako varujejo sebe in druge pred okužbami.

Zdravniki v Sloveniji bodo pacientom pomagali po najboljših močeh, zdravila, ki jih ni - pa seveda ne.

Stanje v Sloveniji je torej nakako tako, kot iz zgodbe o Kekcu in teti Pehti, ki je Kekcu povedala, da za vsako bolezen raste zel

Te besede je izrekla teta Pehta navihanemu Kekcu v prvem slovenskem barvnem filmu, ki je bil po literarni predlogi Josipa Vandota posnet leta 1963.

Teta Pehta je bila znana zeliščarka, s svojim psom Volkcem in nepogrešljivim košem je v gorah našla zdravilne rože za vse bolezni.

Tudi rožo za bolne Mojčine oči…Poznala je tudi jetrnik in pljučnik - ampak za zdaj nič ne kaže, da bi te zeli pomagele tudi pri koronavirosu.

Namesto, da bi slovensko zdravstvo nabavilo primerno količino pravih zdravil proti koronavirusu, pa Jelko Kacin, govorec vlade za Covid-19 javnosti sadi rožice.

Bodo zgolj z rožicami zdravili tudi nove paciente, okužene s koronavirusom?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek