REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj v Sloveniji primanjkuje ali sploh ni nekaterih zdravil, ki učinkovito pomagajo v boju zoper Covid-19?

Zakaj v Sloveniji primanjkuje ali sploh ni nekaterih zdravil, ki učinkovito pomagajo v boju zoper Covid-19?Koronavirus - zdravnik in pacient

Čeprav zdravilo, ki bi uničilo virus SARS-CoV-2 še vedno ne obstaja, cepiva pa se v ZDA in na Kitajskem nahajajo šele v kliničnih fazah, si zdravniki po vsem svetu vendarle lahko pomagajo z nekaterimi zdravili, ki so učinkovita pri omejevanju najhujših posledic te bolezni.

Dve zelo pomembni zdravili, remdesivir in favilavir - Kitajska in njene zdravstvene institucije v boju zoper Covid-19 sicer priporočajo, v Sloveniji pa jih očitno - ni!

Proti novemu koronavirusu v tem smislu uspešno pomaga cela vrsta zdravil.

To so ugotovili predvsem na Kitajskem, kjer so jih ob izbruhu epidemije s Covid-19 preizkusili in v boj proti novemu koronavirusu, ki povzroča Covid-19 poslali okoli 30.

Eno med njimi je zdravilo zoper gripo, ki jo je izdelalo podjetje Fujifilm Holdings in je učinkovito tudi zoper novi koronavirus, je potrdila kitajska vlada.

Zdravilo favipiravir je izdelalo podjetje Fujifilm Toyama Chemical, prodaja pa se pod imenom Avigan.

Avigan, zdravilo

»Je zelo varno in je jasno učinkovito ob uporabi,« je na tiskovni konferenci dejal Zhang Xinmin, direktor Nacionalnega centra za razvoj biotehnologije, ki deluje v okviru kitajskega ministrstva za znanost.

Fujifilm Toyama Chemical je zdravilo razvilo leta 2014, za uporabo v primeru bolezni Covid-19 pa je za paciente na Japonskem na voljo od februarja.

Kubansko zdravilo  Interferon Alpha 2b se je pokazalo kot uspešno tudi v boju zoper druge koronaviruse, ki so podobni Covidu-19.

Drugo podobno uspešno zdravilo, o katerim smo že poročali je antivirusno zdravilo Interferon Alpha 2b.

Na Kitajskem ga izdelujejo od leta 2003, v obratu ChangHeber, skupnem kitajsko-kubanskem podjetju.

To kubansko zdravilo se je pokazalo kot uspešno tudi v boju zoper druge koronaviruse, ki so podobni Covidu-19.

Kot pojasnjuje kubanski biotehnološki strokovnjak dr. Luis Herrera Martinez to zdravilo »lahko pomaga pri poslabšanju in zapletih pri pacientih, ki lahko privedejo do smrti.«

Interferon

Uspešno naj bi bilo zdravilo proti malariji, Cloroquine ali Hydroxychloroquine.

Zdravilo naj ne bi imelo skoraj nobenih stranskih učinkov, čeprav je v Franciji uvrščeno med »nevarne substance«, lahko pa se dobi na recept.

Nedavno je uporabo tega zdravila proti malariji priporočil celo – Elon Musk.

Tudi malarija, ki jo sicer prenašajo komarji namreč povzroča hud »akutni respiratorni sindrom« (Severe Acute Respiratory Syndrome) ali SARS, ki pa je »bratranec COVID-a 19«.

Na to je opozoril tudi Boštjan M. Zupančič.

Podobno je tudi z zdravili lopinavir/ritonavir, protiretrovirusnim zdravilom, ki ga uporabljajo pri bolnikih z virusom HIV.

Ob tem je Kitajska za zdravljenje Covid-19 dovolila tudi zdravilo remdesivir, favilavir, dobri kandidati za zdravljenje smrtonosnega koronavirusa, ki se nahajajo še v eksperimentalni fazi pa naj bi bili tudi Brilacidin, Actemra, Galidesivir, AmnioBoost ter REGN3048 in REGN3051 in več preizkusnih cepiv.

V boju proti Covidu-19 se je kot uspešen pokazal tudi izum jugoslovanskih znanstvenikov. Gre za azitromicin (azitromycin).

V boju proti Covidu-19 se je kot uspešen pokazal tudi izum jugoslovanskih znanstvenikov.

Gre za azitromicin (azitromycin).

Skupina farmacevtskih strokovnjakov podjetja Pliva v Hrvaški in tedanji SFRJ, v kateri so bili Gabrijela Kobrehel, Gorjana Radobolja-Lazarevski in Zrinka Tamburašev, ki jih je vodil dr. Slobodan Đokić, so odkrili azithromycin leta 1980, patentirali pa leta 1981.

V Franciji naj bi s tem zdravilom s kombinaciji z zdravilom Hydroxychloroquine dosegli »spektakularne« uspehe.

Preverili smo tudi, ali se ta zdravila nahajajo v slovenski Centralni bazi zdravil, ki jo vodijo Ministrstvo za zdravje, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Zavod za zdravstveno zavarovanje in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Zdravilo loinavir/ritonavir, ki ga izdelujejta podjetji Sandoz in Accord, je dostopno v Sloveniji, enako velja tudi za Hydroxychloroquine, ki ga uvaža podjetje Lenis d.o.o., pa tudi podjetje Sanolabor.

Dostopen je tudi azitromicin.

Drugače je pri zdravilu Interferon alfa 2b.

Pri iskanju tega zdravila v centralni bazi zdravil v Sloveniji se je pokazalo, da to zdravilo v Sloveniji sicer obstaja in da so Interferon alfa 2b »kapljice za oko«, to magistralno zdravilo pa je pakirano v kapalni steklenički s 4,5 ml raztopine.

Interferon

Zdravilo je potrebno doplačati, cene ni, objavljeno pa je tudi opozorilo, da »je pričakovati motnjo v preskrbi oziroma prenehanje preskrbe trga oziroma JAZMP od dobavitelja ni dobila obvestila o prihodu oziroma ponovnem prihodu zdravila na trg.«

Podobno velja za zdravilo Avigan – tega zdravila, pa tudi pod imenom favipiravir, enostavno ni v slovenski bazi zdravil.

Avigan, zdravilo

Zakaj kubanskega Interferona in japonskega Avigana ni v Sloveniji, smo vprašali tudi ministrstvo za zdravje in javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke.

Enako velja za še dve pomembni zdravili, remdesivir in favilavir - ki ju Kitajska priporoča, v Sloveniji pa ju očitno - ni!

Zanimalo nas tudi, katera druga zdravila, ki so bila uspešna v boju proti Covid-19 na Kitajskem ali drugje v Sloveniji še poznamo in ali so že bila nabavljena v potrebnih količinah?

Ko odgovore dobimo, jih bomo objavili.

Delite članek