REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova katastrofa ameriške mornarice: Jedrska podmornica na prvi plovbi izgubila dele svojega »nevidnega« oklepa

Nova katastrofa ameriške mornarice: Jedrska podmornica na prvi plovbi izgubila dele svojega »nevidnega« oklepaPodmornica razreda Virginia

Ameriška vojaška mornarica ima nov problem.

»Virginia«, večnamenska jedrska podmornica ZDA razreda »Colorado« je namreč na svojem dolgem potovanju po vsem svetu nekje delno izgubila svojo »stealth«, torej posebno zunanjo plast zaščite, ki ji omogoča »nevidnost« pred radarji in sonarji sovražnika.

Vse skupaj pa se je zgodilo že na njenem prvem večjem potovanju, poroča ameriški »Forbes.«

Colorado podmornice spadajo med napredne podmornice »bloka III«, podmornica »Virgina« pa je postala del flote vojaške mornarice ZDA spomladi 2018.

In zato spada med najsodobnejše ameriške podmornice.

Podmornica se je v domače kraje vrnila po dolgem potovanju, kjer je preplula več kot 62.760 kilometrov.

Vse skupaj pa se je zgodilo že na njenem prvem večjem potovanju.

Natančna pot podmornice je seveda vojaška skrivnost, vendar se ve, da je podmornica prečkala tudi severni tečaj in se ustavila v oporiščih na Norveškem in Škotskem.

Fotografije ob njenem povratku v matično luko pa so pokazale deloma odpadel zaščitni sloj hidroakustične zaščite, ki je nameščena na jekleno zunanjost podmornice.

Podmornica Virginia
Poškodbe: Podmornica Virginia. Vir: Twitter

Jasno je videti, kako je ta plast – katere sestava je seveda prav tako strogo varovana skrivnost – podmornici na njeni poti odpadla.

Pri tem pa to ni prvič, da se ameriške podmornice soočajo s to težavo.

Jeseni leta 2019 je bila ena od ladjedelnic v ZDA obtožena ponarejanja rezultatov kakovosti materialov, ki podmornice naredijo za 'nevidne' in večinoma tudi neslišne.

Jeseni leta 2019 je bila ena od ladjedelnic v ZDA obtožena ponarejanja rezultatov kakovosti materialov, ki podmornice naredijo za »nevidne« in večinoma tudi neslišne.

Podmornica sicer izpodriva 7.800 ton, dolga je 115 metrov, široka pa preko 10 metrov.

Lahko pluje s hitrostjo 46,3 kilometrov na uro in je oborožena s štirimi torpednimi cevmi s 26 torpedi.

Posadko sestavlja od 100 do 120 mornarjev.

Namenjena je za protipodmorniške in protiladijske operacije, transport specialnih enot, zbiranje obveščevalnih podatkov in izvidniške naloge.

Napaka na podmornici je še toliko bolj neprijetna tudi zato, ker predvsem Rusija v zadnjih dveh desetletjih zelo veliko sredstev vlaga prav v razvoj podmornic in trdi, da na tem področju že bistveno prekaša ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek