REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška podmornica trčila v razbitino znamenitega Titanika, a vlada je incident doslej prikrivala

Ameriška podmornica trčila v razbitino znamenitega Titanika, a vlada je incident doslej prikrivalaSplošno znani premec, zahvaljujoč tudi igralcema Leonardu DiCapriu in Kate Winslet, je še vedno v enem kosu ... Vir: Twitter

Ameriška podmornica je trčila v svetovno znano razbitino Titanika, vendar je vlada ZDA podatke o incidentu hranila v tajnosti, so sporočili s sodišča.

Incident se je zgodil julija lani, toda ameriške oblasti so vse doslej prikrivale, da je podmornica v vrednosti 35 milijonov dolarjev, ki jo je najelo britansko podjetje, trčila v potopljeno ladjo, poroča Smithsonian magazine, ki je imel priložnost vpogleda v tožbo.

Vodja odprave je naposled priznal, da je podmornica Triton julija lani trčila v razbitino Titanika, ko je pilot izgubil nadzor nad podvodnim plovilom zaradi »izjemno močnega in zelo nepredvidljivega toka.«

Triton se je prav takrat približal razbitini legendarne ladje, da bi skupina pustolovcev lahko naredila nove fotografije Titanika.

To je prvi znani trk neke podmornice v razbitino zgodovinsko pomembnega Titanika, odkar so leta 1985 našli ostanke slavne ladje.

Podjetje, ki je organiziralo adrenalinsko potovanje (EYOS) je potrdilo incident, vendar so vodilni iz podjetja v isti sapi poudarili, da med trčenjem ni prišlo do večje škode na razbitini.

Toda strokovnjaki opozarjajo, da lahko vsako dodatno ogrožanje strukture razbitine lahko izzove njeno še hitrejše propadanje.

Spomnimo, mogočna ladja je veljala za največjo ladjo svojega časa, za katero so bili mnogi prepričani, da je ne more potopiti niti bog.

A Titanik je 15. aprila 1912 na svoji krstni plovbi čez Atlantik klonil pred ledeno goro.

Delite članek