REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin je že predstavil "podmornico sodnega dne", za katero strokovnjaki trdijo, da je jedrska nočna mora

Putin je že predstavil Mati vseh podmornic, vir: Twitter

Ruski Belgorod je podmornica nad podmornicami: ima višjo silo potiska kot pa so jo imele bojne ladje v prvi svetovni vojni in je dolga 184 metrov.

Ne samo, da je večja od drugih podmornic, ampak je v okviru Projekta 09852 zasnovana za posebne namene.

Na Zahodu špekulirajo o tem, kakšnemu namenu bo služil ta podvodni velikan, saj po eni od različic naj bi podmornica nosila pet ali šest sodobnih torpedov Poseidon.

Izpodriv podmornice "Belgorod" je pod vodo 30.000 ton, pri hitrosti okoli 33 vozlov (61 km / h). Poganjata jo dva reaktorja OK-650 V s 100.000 konjskimi močmi.

"Belgorod" najverjetneje ne bo služil za napade na druge podmornice in ladje, toda ne bo namenjen niti prevažanju strateških jedrskih raket.

To je predvsem matična ladja, ki lahko prevaža koristen tovor, kot so mini podmornice, ugotavlja nemški Stern.

Avtor z imenom H.I. Saton je zbral največ informacij o podmornicah. Domneva, da je "Belgorod" del mornariške oborožitve iz tajnega sektorja za raziskovanje morskih globin (GUGI), in bi med drugim služil za testiranje novih tehnologij pri gradnji podmornic.

Njegov glavni namen bo transport mini-podmornic razreda Lošarik, ki lahko zaradi robotskih rok delujejo na ekstremno velikih globinah.

Z njihovo pomočjo se lahko v globelih postavljajo boje, ki se uporabljajo za spremljanje ladijskega prometa, ker so podobne naprave že zaznane v Združenih državah Amerike.

Kar pa še posebej skrbi ZDA in zaveznice je dejstvo, da lahko matična podmornica "Belgorod" prevaža tudi najsodobnejša torpeda vrste Poseidon.

Belgorod

Kremelj redno poroča o napredku pri konstrukciji tega orožja.

Torpedo Poseidon je klasično orožje, ki lahko povzroči tudi konec sveta. Vsak torpedo bo imel termonuklearno bojno glavo dveh megaton.

Podvodna eksplozija takšnega orožja bi lahko takoj uničila vse ameriške letalonosilke hkrati.

Eksplozija v morju pred vzhodno obalo Združenih držav Amerike bi povzročila cunami, na kar bi vodni zid izbrisal celotno obalno območje.

Zato se je ameriški National Interest upravičeno razpisal o grozljivi "100-megatonski jedrski nočni mori" in ob tem spraševal, "kako ustaviti rusko torpedo, ki je morilec mest?".

V drugem članku pa je časnik predstavil občinstvu "ruske podmornice sodnega dne - oborožene z jedrskim robotskim torpedom".

In brez takšnih apokaliptičnih vizij, je pogonska tehnika torpeda Poseidon že dovolj nevarna. Torpedo je dolgo več kot 20 metrov in ima premer približno dva metra.

Lahko se potopi na več kot 1000 metrov in med gibanjem spreminja smer plovbe in globino. Zahvaljujoč jedrskemu pogonu, mu je domet praktično neomejen.

Hitrost orožja pod vodo bo znašala 110 vozlov, oziroma okoli 200 km / h. Da bi to dosegli, bodo morali Rusi najprej rešiti problem superkavitacije relativno velikega Poseidonovega trupa.

Superkavitacija pa pomeni, da bi bil okoli torpeda ovit zaščitni zračni ovoj, ki bi dramatično zmanjšal trenje med njim in vodo ter bistveno prispeval k učinkovitosti orožja.

Komentarji