REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nemogoče bo mogoče: neuspela ukinitev dopolnilnega zavarovanja razkrila prve obrise prihodnje vladne koalicije

Nemogoče bo mogoče: neuspela ukinitev dopolnilnega zavarovanja razkrila prve obrise prihodnje vladne koalicijeMiha Kordiš, Levica

»Od prvotnega predloga Levice, po katerem bi za zavarovanje vsak plačeval po svojih zmožnostih in ki bi najrevnejšim prihranil 35-evrsko mesečno položnico, je ostala zgolj lupina od zakona.

Tako smo odločali zgolj še o tem, ali naj privatne zavarovalnice javnemu zdravstvu še naprej jemljejo 50 milijonov evrov letno.

Tako smo odločali zgolj še o tem, ali naj privatne zavarovalnice javnemu zdravstvu še naprej jemljejo 50 milijonov evrov letno.

In tudi ta majhen korak naprej je danes padel, z rezultatom 32:51. Po 17 letih neizpolnjenih obljub in kapitalskih pritiskov smo tako še naprej na istem mestu.

Na koncu hvala vsem, ki ste podpirali predlog skozi vse te mesece. Obljubljamo vam, da se bomo borili tudi v naslednjem mandatu.«

Tako so v Levici z objavo na Facebooku komentirali odločitev Državnega zbora, da ne podpre ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Jasno so tudi pokazali, kdo je po njihovem mnenju odgovoren, da do spremembe osovraženega sistema ni prišlo.

Državni zbor je na namreč ob tretji obravnavi predloga za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tudi glasoval in ga z 51 glasovi proti zavrnil. Za zakon je glasovalo 32 poslancev, štirje poslanci pa so se vzdržali.

Za zakon so bili v LMŠ, SD in Levici.

V SNS-u, SMC-ju, SDS-u, NSi-ju in DeSUS-u pa so glasovali – proti. V SAB-u, kjer so sicer napovedali podporo predlogu, se tega niso držali, saj sta dva poslanca glasovala proti, dva pa sta se vzdržala.

Od prvotnega predloga Levice, po katerem bi za zavarovanje vsak plačeval po svojih zmožnostih in ki bi najrevnejšim prihranil 35-evrsko mesečno položnico, je ostala zgolj lupina od zakona.

Po oceni predsednika Državnega zbora bi to glasovanje lahko že kazalo na obrise nove koalicije. Toda malo verjetno je, da bi bila v njej tudi SAB.

Branko Simonovič je mnenja, da v DeSUS-u vztrajajo pri presoji, da novela ne prinaša pravega načina ukinitve dopolnilnega zavarovanja.

Dodal je, da jih v DeSUS-u skrbi, kaj bo morebitno sprejetje novele pomenilo za zdravstveno blagajno in za državni proračun.

Proti noveli so se izrekli tudi v poslanski skupini koalicijskega SMC-ja, za katero do nedavnega še ni bilo jasno, ali bo predlog podprla.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Miro Cerar, Luka Mesec
Bilo je nekoč: vladna ekipa s podporo Levice, ki si je v program zapisala tudi cilj, ki ga danes ni dosegla. Dva od nekdanje ministrske ekipe pa tudi več nista na vodilnih mestih v svojih strankah ...

Po besedah Janija Möderndorferja v SMC-ju sicer podpirajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a je razlog za njihovo odklonilo stališče v tem, da novela sploh ne odpravlja dopolnilnega zavarovanja, ampak le prenaša dajatev z enega na drug naslov, pri tem pa tudi terja, da se na široko odprejo proračunska vrata, je opozoril.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je Luka Mesec označil za najbolj nepravičen davek v državi zaradi enake višine plačila za vse, ki po žepu najbolj udari tiste z najnižjimi dohodki.

Do zakonske rešitve so zelo kritični v SDS-u.

»Dopolnilnega zavarovanja ne ukinjate, ampak preoblikujete v pavšalni prispevek,« je poudarila poslanka Jelka Godec.

Ker novela prinaša enak prispevek za vse, čemur se je predlagatelj želel izogniti, se je Godčeva vprašala, kako to, da ga bodo v Levici podprli. Strinjala se je, da bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja morala spremljati progresivna lestvica, a ne v taki obliki, kot jo predlaga SD. Podobna stališča so imeli tudi v NSi in SNS.

V LMŠ-ju so pred tretjo obravnavno vložili dopolnilo za dvig prispevka na 32 evrov. Potem ko so v drugi obravnavi umaknili varovalko, da bi morebitne primanjkljaje v zdravstveni blagajni kril proračun, pa zdaj želijo vrniti tako določilo.

Kardica Zdravstvenega zavarovanja

V Levici so zakon kljub ukinitvi progresivne lestvice podprli zato, ker bi po zakonu imeli do leta 2021 skoraj leto dni časa za dogovor, kako poskrbeti za pravično ureditev financiranja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je Luka Mesec označil za najbolj nepravičen davek v državi zaradi enake višine plačila za vse, ki po žepu najbolj udari tiste z najnižjimi dohodki.

Vprašanje ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ki je bilo uvedeno leta 1992, je bilo torej znova tisto, ob katerem je odpovedala tudi dosedanja, 13. vlada Slovenije.

Prav zaradi tega predloga je prišlo do nesoglasij znotraj vladne ekipe LMŠ-ja in odstopa finančnega ministra, temu pa je sledil še odstop predsednika vlade.

Predlog novele je v parlamentarni postopek vložila Levica.

Očitno je, da bi bilo mogoče spremembo doseči le s spremembo političnih silnic v parlamentu – in zato v Levici tudi podpirajo nove volitve.

Vendar je vse več znakov, da se bo oblikovala nova koalicija.

Kakšna, je nakazalo že zadnje glasovanje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek