REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica samostojno v odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, koalicija kritična do »soliranja«

Levica samostojno v odpravo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, koalicija kritična do »soliranja«Miha Kordiš, Levica

Levica je storila to, kar je napovedovala in je v Državni zbor vložila predlog sprememb predloge novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o prispevkih za socialno varnost.

S tem bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Brez podpore koalicije sicer predlog nima veliko možnosti za uspeh, toda na ta način bo Levica tudi pospešila odločanje o tej zadevi, ki bi lahko vplivala tudi na prihodnost sedanje vlade, saj je od tega predloga odvisna usoda večine v parlamentu.

Kot je razvidno iz obrazložitve predloga novel, bi s tem Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov.

Med koalicijskimi partnerji je bilo mogoče slišati pripombe o 'soliranju' Levice.

S prvo novelo odpravljajo sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga nadomeščajo s prenosom v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Novela med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

»Z našim predlogom bi z letom 2021 v javni zdravstveni sistem pripeljali 550 milijonov evrov. Zadnja realizacija prihodkov iz obstoječega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pravi 477 milijonov evrov. Zagotavljamo sredstva, ki ne le omogočajo vzdržnost, ampak tudi nadaljnji razvoj in širitev,« je dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Zaradi prenosa dopolnilnega zavarovanja v prispevne stopnje sicer nastaja izpad sredstev iz proračuna v višini 68,8 milijona evrov, je dodal Kordiš.

V Levici so pripravili tudi peticijo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Pričakujejo namreč lobiranje proti sprejetju predlaganih rešitev.

Zato želijo s peticijo pokazati, »da to ni samo predlog Levice, ampak je predlog, za katerim stoji večina državljanov«.

Z novelo zakona o prispevkih za socialno varnost pa urejajo dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev, s katerimi bi ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja zagotovili izpad sredstev.

Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke.

Med koalicijskimi partnerji, ki podpisov pod finančno neusklajen predlog niso prispevali, pa je bilo slišati kritike na samostojne poteze opozicijske stranke, s katero je vlada sklenila sporazum o sodelovanju.

Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Levici tudi pogojujejo podporo proračunu.

»Vsebinsko smo zakon s koalicijo v večji meri uskladili in tudi finančni del smo v veliki meri močno zbližali,« je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

Pogajanja o financah se bodo nadaljevala naslednji teden. »Če se ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bi bilo zelo nevarno pustiti odprto finančno plat. Nenazadnje se lahko zgodi, da vlada pade,« je povedal.

Z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Levici tudi pogojujejo podporo proračunu.

Med koalicijskimi partnerji je bilo mogoče slišati pripombe o »soliranju« Levice.

Vendar pa prizadevanja za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja trajajo že 16 let in vlada še nikoli doslej ni bila tako blizu uresničitvi tega, je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

»Zato je vsak korak, ki ga naredi kateri koli partner samostojno, korak stran od tega,« je opozoril vodja poslanske skupine LMŠ v odzivu na današnjo vložitev zakona Levice.

V LMŠ po njegovih besedah pričakujejo, da bodo tudi v Levici stopili korak nazaj, se usedli na pogajanja in poiskali še kakšne druge vire.

Če sprejmejo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne določijo pa vira financiranja, bi se namreč lahko znašli v zagati.

Nihče namreč ne zagotavlja, da bodo za sprejemanje zakonov, ki bi določili vire financiranja, prejeli dovolj glasov, je opozoril Brane Golubović.

Delite članek