REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kaj se je zgodilo v Rusiji in zakaj je odstopil Medvedjev?

Kaj se je zgodilo v Rusiji in zakaj je odstopil Medvedjev?Putin in Medvedjev

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru pred parlamentom napovedal referendum o ustavnih spremembah, s katerimi bi povečali pristojnosti parlamenta, a ohranili predsedniški sistem.

Le malo pozneje pa je sledilo novo presenečenje, ko je nenadoma odstopila vsa ruska vlada.

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedjev je v prvem odzivu dejal, da njegova vlada odstopa, da bi predsedniku omogočila uresničitev napovedanih sprememb.

Da si Putin želi ostati na oblasti ni skrivnost, ena od možnosti pa bi bila tudi uradna formalizacija zveze z Belorusijo, ki je bila podpisana leta 1999. Nova država bi omogočila Putinu, da znova kandidira za položaj predsednika.

Na področju notranje politike pa je bil Medvedjev vedno manj priljubljen, to pa je pričelo spodjedati tudi popularnost Putina, ki je moral Medvdjeva večkrat braniti.

Vendar beloruski predsednik z uresničitvijo zavlačuje. Zato se je v zadnjem času Putin usmeril v iskanje drugih rešitev.

Medvedjev je pojasnil, da bodo predlogi ustavnih dopolnil, ki jih je Putin napovedal v govoru, znatno spremenili ravnotežje moči v državi, zato vlada v trenutni sestavi odstopa.

Njegov odstop je bil presenečenje.

Posebnih zamer do Medvedjeva Putin javno ni imel, ga pa je pogosto podpiral.

Znano je, da je kritiziral odločitev Medvedjeva, ki je leta 2012 dal soglasje Rusije k intervenciji zveze Nato v Libiji, ki pa jo je Nato nato izrabil tako, da je presegel svoja pooblastila.

Na področju notranje politike pa je bil Medvedjev vedno manj priljubljen, to pa je pričelo spodjedati tudi popularnost Putina, ki je moral Medvdjeva večkrat braniti.

V tem se morda skriva razlog za zamenjavo Medvedjeva.

Putin in Medvedjev

»Ko bodo ta dopolnila sprejeta, se ne bo spremenila samo vrsta členov ustave, temveč ravnotežje moči, predvsem med izvršilno, zakonodajno in pravosodno vejo oblasti,« je dejal premier.

»V tem kontekstu je očitno, da moramo mi kot vlada dati predsedniku države možnost, da sprejme vse potrebne odločitve v teh pogojih. Zato se mi zdi prav, da vlada odstopi,« je nadaljeval Medvedjev, ki je novico sporočil na državni televiziji v družbi Putina.

Putin se je zahvalil vladi za opravljeno delo. Medvedjev bo odslej namestnik vodje ruskega varnostnega sveta.

Za novega predsednika vlade je Putin predlagal Mihaila Mišustina, javnosti malo znanega načelnika ruske zvezne davčne službe.

Vse to kaže, da bi Vladimir Putin po koncu četrtega predsedniškega mandata leta 2024, ko bo zapustil položaj predsednika - morda prevzel »okrepljen« položaj predsednika vlade.

Vse to kaže, da bi Vladimir Putin po koncu četrtega predsedniškega mandata leta 2024, ko bo zapustil položaj predsednika - morda prevzel »okrepljen« položaj predsednika vlade.

Tako bi se leta 2024 Putin lahko poslovil od predsedniškega mesta in znova prevzel premierski položaj, kjer je že bil med letoma 1999 in 2000 ter 2008 in 2012, ko je izmenjal mesto z Medvedjevom.

Predsedniški mandat njegovih naslednikov bo prav tako bolj omejen, saj Putin predlaga črtanje besede zaporedno iz ustavnega člena, da je predsednikovanje omejeno na dva zaporedna mandata.

Sočasno je Putin ponudil omejitev predsedniških pooblastil in moči, s čimer bi se težišče odločanja premaknilo v dumo.

Parlament naj bi tako volil in imenoval predsednika vlade, ki ga predsednik države ne bi mogel zavrniti.

Predsednik vlade Rusije Mihail Mišustin
Novi predsednik ruske vlade Mihail Mišustin

Vse člane vlade bi imenoval parlament, ne pa tako kot zdaj, ko je to v Putinovih rokah.

Prihodnji predsedniki države bi morali v Rusiji živeti najmanj 25 let in nikoli ne bi smeli imeti katerega koli drugega državljanstva.

Sedaj je kot pogoj navedeno 10-letno bivanje v Rusiji.

Glede demografske slike Rusije je dajal, da je sedaj samo malo boljša kot po drugi svetovni vojni.

Napovedal je tudi povečanje otroških dodatkov za otroke do sedmega leta starosti.

Dodatek sedaj znaša okoli 70 evrov mesečno.

Predlagal je tudi, da Ustavno sodišče odredi, da najnižja plača ne more biti nižja od minimuma življenjskih stroškov, ki sedaj znašajo okoli 150 evrov.

Kritiziral je tudi gubernatorje, ker niso izkoristili državnih sredstev za novih 255.000 mest v jaslicah do leta 2021. Namesto tega so jih namreč do leta 2019 naredili le 90.000.

Predlagal je tudi, da Ustavno sodišče odredi, da najnižja plača ne more biti nižja od minimuma življenjskih stroškov, ki sedaj znašajo okoli 150 evrov.

V letu, ko se v Rusiji spominjajo 75. obletnice konca druge svetovne vojne pa bodo oblikovali tudi največji arhivski center, v katerem bodo materiali, vezani za drugo svetovno vojno.

»Moramo ustaviti laži o veliki vojni,« je dejal Putin.

Na koncu je opozoril tudi na veliko vojaško moč Rusije.

»Prvič v zgodovini jedrskega orožja ne lovimo nikogar. Nasprotno, druge države šele morajo razviti orožja, ki jih že premore Rusija. Obrambne zmogljivosti države so zagotovljene za veliko let v prihodnje,« je poudaril Putin.

S temi besedami je izpostavil, da naj bi Rusija zdaj s sodobnimi jedrskimi oborožitvenimi sistemi uživala prednost pred drugimi, tudi ZDA.

Očitno je torej, da namerava Putin še dolgo vladati, kar je slaba novica za nasprotnike Rusije ...

Prav zato pa je bil odstavljen tudi Medvedjev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek