REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Savdijci pričakali ruskega predsednika Vladimirja Putina z »zvočnim mučenjem« vojaškega orkestra

Savdijci pričakali ruskega predsednika Vladimirja Putina z »zvočnim mučenjem« vojaškega orkestraSavdska častna četa in orkester - klavrn začetek obiska Vladimirja Putina v Rijadu. Vir: YouTube

Ruski predsednik Vladimir Putin se je odpravil v Savdsko Arabijo, kjer so ga z najvišjimi častmi pričakali savdski kralj Salman in prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Vendar pa je že ob prihodu Putina v to avtokratsko državo prvi vtis nekoliko pokvaril – savdski vojaški orkester, ki je v čast visokega gosta zaigral tudi rusko himno.

Izvajanje ruske himne je bilo daleč od ocene »odlično …«

Na posnetku je videti, da »zvočno mučenje« Vladimirju Putinu, ki ga je pričakala tudi častna četa savdske vojske, ni bilo posebej všeč.

Ne gre pa za najhujši primer te vrste.

Toda kot je poročal RT, je bilo izvajanje himne celo »povprečno« v primerjavi z izvajanjem himn v nekaterih drugih primerih.

Po ocenah RT-ja je namreč potrebno »pošteno povedati, da je bilo himno do neke mere mogoče prepoznati, vsaj na začetku.«

Kar kaže, da se je savdski vojaški orkester vendarle nekaj naučil od trenutka, ko je prav tako skrajno sramotno zaigral ameriško himno, ob obisku ameriškega predsednika Donalda Trumpa v tej državi leta 2017.

Ni pa to prvi podoben primer.

Na podoben način so tudi v Egiptu, ob Putinovem obisku leta 2015 uničili izvajanje ruske himne.

Naslednje leto so v Kairu na podoben način s katastrofalno izvedbo francoske Marseljeze »počastili« tudi takratnega predsednika Francije Francoisa Hollanda.

Delite članek