REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dobra vest iz Hrvaške: Pahor izgubil partnerico za izdelavo osladnih fotografij, pri reševanju sporov pa brez sprememb

Dobra vest iz Hrvaške: Pahor izgubil partnerico za izdelavo osladnih fotografij, pri reševanju sporov pa brez spremembHrvaška - predsedniške volitve 2020

Na predsedniških volitvah na Hrvaškem je slavil nekdanji predsednik SDP in hrvaške vlade Zoran Milanović.

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović je tako po drugem krogu volitev postal novi predsednik Hrvaške, dosedanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović, kandidatka vladajočega HDZ-ja pa je volilno bitko izgubila.

Volilno pravico je imelo sicer okoli 3,8 milijona hrvaških državljank in državljanov.

Milanović je sicer pred tem vodil SDP do prepričljive zmage na parlamentarnih volitvah leta 2011, po dvojnem porazu na rednih parlamentarnih volitvah leta 2015 in predčasnih volitvah 2016 je odstopil s položaja predsednika SDP-ja.

Novembra 2016 je ustanovil svetovalno družbo EuroAlba Advisory.

Njegove stranke so bile večinoma iz mednarodnih krogov.

Milanović je svojo tekmico premagal z več kot 100.000 glasovi prednosti.

Po poročanju hrvaških medijev so to bile najbolj nepredvidljive predsedniške volitve v novejši zgodovini Hrvaške.

Zadnja raziskava javnega mnenja pred volitvami, ki jo je v petek objavila komercialna televizija Nova TV, je pokazala, da je Milanovića, kandidata SDP-ja, ki ga podpira še 12 drugih strank, volilo 45 odstotkov volivcev, Kolindo Grabar Kitarović pa 42 odstotkov.

Na koncu je z 52,69 odstotki glasovi proti 47,31 odstotki glasov za dosedanjo predsednico slavil izzivalec - Milanović.

Svojo tekmico je namreč premagal z več kot 100.000 glasovi prednosti oziroma z 1.034.222 osvojenih glasov.

Dosedanja predsednica, ki je že napovedala, da odhaja na petnajstdnevne počitnice, pa je osvojila 928.226 glasov.

Kolinda Grabar-Kitarović je potem, ko je postalo jasno, da je izgubila, na samem robu solz čestitala Zoranu Milanoviću in dejala, da mu želi »vsak uspeh« ter državljane pozvala k enotnosti.

Zoran Milanović

»Čestitam mu. Nobene besede na bom rekla proti mojemu nasledniku. Tu sem, prožam mu roko, da pokažem, da je prenos oblasti lahko civiliziran, da ga uvedem v to, kar sem delala, da se srečava tudi pred uradnim prenosom oblasti. Hrvaški je potrebna stabilnost,« je dejala.

Milanović pa je po drugi strani ob žvižganju ob imenu Grabar Kitarovićeve v svojem štabu dejal, da tega »ne želi več slišati«.

Napovedal je, da je delitev konec in da je predsednik vseh državljanov, tudi tistih, ki niso glasovali zanj.

V njegovem štabu so sicer zvečer ponujali predvsem burek, v štabu HDZ-ja pa je bilo veliko več jedače in pijače.

Po odhodu Milanovića iz volilnega štaba pa so pivo za šankom pričeli računati in se je gneča hitro zmanjšala …

So pa pri Milanoviću v štabu menda, kot poroča Index.hr, popili 500 litrov piva, 8 litrov črnega in 15 litrov belega vina, steklenico gina in steklenico »Jack Danielsa«.

Po odhodu Milanovića iz volilnega štaba pa so pivo za šankom pričeli računati in se je gneča hitro zmanjšala …

Kandidat socialdemokratov in še 12 političnih strank se je na svoji strani na Facebooku na kratko zahvalil vsem, ki so ga podpirali, odkar je pred pol leta napovedal predsedniško kandidaturo.

Kolinda Grabar Kitarović

Hrvaški državljani iz tujine so sicer večinoma glasovali za dosedanjo predsednico.

Ta je osvojila dobrih 43 tisoč glasov zamejcev, Milanović pa le slabih šest tisoč glasov.

Milanović je v predvolilni kampanji napovedal, da bo urejanje sporov s Slovenijo njegova prednostna naloga, ko bo prevzel vodenje države.

Večkrat je poudaril, da je Slovenija, ne glede na odprta vprašanja, najbližja partnerica Hrvaške, posebej ko gre za sodelovanje v Evropski uniji.

Za Slovenijo samo izbor Zorana Milanovića ne predstavlja nobenega bistvenega napredka.

Kljub temu za Slovenijo samo izbor Zorana Milanovića ne predstavlja nobenega bistvenega napredka.

Res je, da prihaja iz stranke, ki je formalno socialdemokratska in v tem pogledu bliže strankam, ki so na oblasti v Sloveniji.

Vendar prav tako ni mogoče pozabiti, da je Milanovićeva vlada enostransko in nezakonito odstopila od arbitražnega sporazuma s Slovenijo, Milanović pa še vedno meni, da je ta sporazum »mrtev.«

Kmalu zatem je Milanovićeva vlada z nekooperativnim odnosom do slovenske vlade ob vprašanju migrantov tudi leta 2015 naredila velike težave vladi v Sloveniji.

Milanović na položaju predsednika države sicer ne bo imel kakšnih pomembnejših pooblastil, toda tudi v primeru, da se je kaj naučil iz preteklih napak, bistvenih sprememb v politiki Hrvaške do Slovenije ni mogoče pričakovati.

Borut Pahor in Kolinda Grabar Kitarović

Ne glede na to pa je jasno, da fotografije srečanj suverenov Slovenije in Hrvaške po teh volitvah zato nikoli več ne bodo enake.

Namesto osladnih fotografij srečanj Boruta Pahorja s Kolindo Grabar Kitarović bomo odslej videvali srečanja Boruta Pahorja s precej manj fotogeničnim Zoranom Milanovićem.

Kolinda, Borut in sin Luka
Edina resna sprememba v odnosih med državama bo tako opazna na Instagram profilu slovenskega predsednika.

Pa še te bodo bistveno redkejše.

Edina resna sprememba v odnosih med državama bo tako opazna na Instagram profilu slovenskega predsednika.

Z Milanovićem v vlogi predsednika države bo imel namreč Pahor pri izdelavi romantičnih fotografij s šopki rož in tesnimi objemi v prvem planu bistveno več težav, kot z dosedanjo predsednico Hrvaške …

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek