REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor: Juncker in Grabar-Kitarovićeva sta me s pripravljenostjo na klepet o arbitraži prijetno presenetila

Pahor: Juncker in Grabar-Kitarovićeva sta me s pripravljenostjo na klepet o arbitraži prijetno presenetilaBorut Pahor in njegov prijatelj Jean Claude Juncker Vir:Pixell

Predsednik republike Borut Pahor je v torek po govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku zasedanja 73. Generalne skupščine ZN dejal, da se je zavestno odločil, da v govoru o arbitražnem sporazumu ne bo govoril. O njem pa je govoril s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Hrvaški premier Andrej Plenković je lani na splošni razpravi arbitražni sporazum označil za kršitev mednarodnega prava, takratni slovenski premier Miro Cerar pa mu ni več mogel odgovoriti, ker je bil že na poti domov. Na vprašanje STA, ali pričakuje kaj podobnega tudi v govoru hrvaške kolegice Kolinde Grabar Kitarović, ki bo na vrsti z govorom danes zjutraj, pa Pahor ni odgovoril neposredno.

Dejal je, da se je odločil, da tega ne bo omenjal, čeprav je v govoru poudaril pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč. Najprej zato, ker vsi, ki jih to zanima, že vedo za kaj gre. Prav tako pa ne želi, da Slovenija postane država "enega problema".

"Tretjič pa mislim, da je potrebno z eno pametno politiko pripeljati Hrvaško do tega, da bo sprejela in uveljavila arbitražni sporazum," je dejal Pahor in dodal, da je o tem govoril tudi z Junckerjem.

Na večerji sem načel pogovor in na moje prijetno presenečenje ne Juncker in ne Grabar Kitarovićeva nista zavrnila tega pogovora. Prvič smo se pogovarjali o tem vsi trije, je dejal Pahor.

"Ta klepet med nama je bil na štiri oči in v pogovoru z vami ne bom šel v podrobnosti. Šlo pa je za nadaljevanje pogovora, ki smo ga s predsednikom Evropske komisije imeli prvič doslej, odkar sva s predsednico Grabar Kitarović predsednika na obeh straneh meje. To je bilo prejšnji teden v Bukarešti. Na večerji sem načel pogovor in na moje prijetno presenečenje ne Juncker in ne Grabar Kitarovićeva nista zavrnila tega pogovora. Prvič smo se pogovarjali o tem vsi trije," je dejal Pahor.

Glede na izkušnje pri doseganju arbitražnega sporazuma Pahor pravi, da bo mogoče implementacijo tega dogovora doseči le, če se bo krepilo zaupanje med Slovenijo in Hrvaško, ne pa, če se bodo odnosi zaostrovali.

"Zato se trudim, da pri Junckerju dosežem, da Evropska komisija, ki je bila sponzor tega veljavnega mednarodnega dogovora, ki je preko arbitražnega sodišča določil mejo med državama, ostane v pogovorih o tem, kako ta sporazum implementirani," je dejal predsednik.

Pahor je zavrnil, da bi se o tem govorilo kot o odprtem problemu, ki ga morata dvostransko rešiti obe državi, ter omenil, da je takšno stališče tudi v nasprotju s stališčem pravne službe Evropske komisije. "Ne bi zdaj rad pretiraval v svojih občutkih in morda gre za moje osebno videnje, ampak mogoče se predsednik Evropske komisije ali sam ali preko podpredsednika (Fransa) Timmermansa vrača v neko iskanje rešitve, kako implementirati ta sporazum. To je zelo pomembno. Ne kako rešiti vprašanje meje, ker to je že, ampak kako sporazum implementirati, da bo sprejemljiv za obe strani," je dejal Pahor.

Kot je dodal, upa, da gre za napredek, in pravi, da ga ne bi presenetilo, če bi Juncker ali Timmermans v naslednjih mesecih obiskala prestolnici obeh držav ali pa povabila predsednika obeh vlad na pogovor. "Jaz bom vsekakor ohranil ta dialog z njima, kakor ga ohranjam s predsednico Grabar Kitarović," je zagotovil Pahor.

Delite članek